’Een arts die niet gelooft in het nut van vaccineren is als een schoolbuschauffeur die niet gelooft in het nut van remmen’.

Bovenstaande is een tekst van één van de bekendste Italiaanse virologen Roberto Burioni en die liegt er niet om! Zijn regering denkt er al net zo over getuige het decreet dat artsen en verpleegkundigen – praktisch – verplicht zich te laten inenten tegen het Coronavirus.

Het Italiaanse kabinet onder leiding van  de voormalig directeur van de Europese Centrale Bank Mario Draghi was nog maar amper aangetreden – jongstleden februari – of het vaardigde het volgende decreet al uit: iedereen die in de zorg werkt, inclusief medewerkers van apotheken moet zich verplicht laten vaccineren. Wie weigert, wordt overgeplaatst naar een functie zonder contact met anderen, of moet zonder salaris tot nader order gaan thuiszitten.

Ja, ja, dat zijn geen malse maatregelen, maar zijn deze terecht? De druppel die de emmer voor Draghi deed overlopen was het geval van een verpleegster die zich bewust niet had laten vaccineren. Resultaat? een twintigtal Covid-doden in een ziekenhuis te Genua, althans dat was de algemene conclusie in een groot deel van de Italiaanse media. Burioni is het mede vanwege deze tragedie volledig eens met het strenge decreet: ’artsen moeten alles doen om zichzelf en hun patiënten te beschermen en daar hoort vaccinatie bij’. Boos voegde hij er nog het volgende aan toe: ’het is triest dat in een beschaafd land zo’n maatregel sowieso nodig is’.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het van harte met de Italiaanse viroloog eens ben. Afgezien van zijn opmerking dat Italië een beschaafd land zou zijn. Daar waag ik toch mijn vraagtekens bij te plaatsen. Hoezo beschaafd? Een land waarin de Maffiaclans tot in de haarvaten van de samenleving zijn doorgedrongen? Met hun politieke vertegenwoordigers in regering en parlement? De Italiaanse maffia-octopus (la Piovra) heeft ontelbare grote en kleine tentakels in de Italiaanse samenleving, bovendien hebben de Maffiosi hun positie nog eens versterkt in deze Coronaperiode. Vooral in problemen geraakte kleine ondernemers kregen ’helikoptergeld’ van deze ’filantropen’, de rekening wordt op enig moment echter wel ingediend…..

Er zijn ook andere geluiden te horen. Roberto Cappelleti, een chirurg meent dat alleen mensen die tot een risicogroep behoren zich zouden moeten laten inenten. Dit lijkt op het eerste gezicht een valide redenering, maar in feite is er sprake van een onmetelijk egoïstische houding. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat zowel mijn flink bejaarde -‘with all due respect‘- ouders als schoonouders nog in leven zijn. Straks zal ik weer in de gelegenheid zijn ze te bezoeken en te omhelzen, een prachtig perspectief natuurlijk. Maar pas nadat zij zelf zijn gevaccineerd en ik ook. Het argument dat hun vaccinatie voldoende is om weer ’normaal’ met elkaar om te gaan gaat niet op. Geen enkel vaccin beschermt namelijk voor de volle 100%, dus op het moment dat ik hen ongevaccineerd omhels, verhoog ik hun risico op een besmetting. Misschien ben ik namelijk – nogmaals: op dat moment – vol besmet met het Coronavirus, maar heb er totaal geen last én weet van. Hoe meer virussen op en om mijn lijf, hoe groter het risico voor mijn (schoon)ouders. En zonder vaccinatie is de kans hierop groter…..

Afgezien van mijn persoonlijke situatie draag ik met vaccinatie bij aan het bereiken van groepsimmuniteit, een absolute voorwaarde om dit virus buiten de deur te houden. Vaccineren is dus gewoon een must. Het is overigens niet toevallig dat lieden als Thierry Baudet en Wybren van Haga (maatje van de renaissancevlootkapitein) niets zien in deze denkwijze. Hun koers wordt bepaald door onderbuikgevoelens in de Nederlandse samenleving, maar dat is nog niet het ergste. De heren tonen zich rasegoïsten die zich niets aan een ander gelegen laten liggen. Lekker volkje….

Zou de geplaagde demissionaire premier Rutte wat voelen voor een dergelijk Italiaans decreet? Hij houdt zich waarschijnlijk nu onledig met andere zaken, met zijn politieke overleven bijvoorbeeld….Maar ach, het in sommige opzichten ’overtolerante’ land als de onze zijn dergelijke maatregelen een illusie. Vanuit diverse politieke winden zou zo’n decreet als ongrondwettig worden beoordeeld. Maar ik heb een idee. We zwakken het decreet een beetje af. Natuurlijk kan vaccineren niet verplicht worden, maar medisch en zorgpersoneel kan toch worden overgeplaatst naar de administratie indien het niet gevaccineerd wil worden? Contact met ’normale’ ziekenhuispatiënten en oudjes wordt zo immers vermeden.  

Oooh, ooh, ik hoor de kritiek al, hiermee worden zorgcollega’s gestigmatiseerd, een no-go dus. O ja? Dat zal, maar dat hebben deze ’collega’s’ zelf over zich afgeroepen. De reden dat er op deze manier nog grotere personeelstekorten in de zorg ontstaan vind ik niet valide. Het risico op extra sterfgevallen door besmetting van niet-gevaccineerd personeel acht ik namelijk vele malen belangrijker. Dat lijkt me de enig juiste opstelling in elk land dat zichzelf beschaafd acht……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s