Zondag met Lubach is niet meer…

Afgelopen zondagavond overviel mij een déjà vu-gevoel, de geboren Lutjegaster Arjen Lubach gooit nu toch echt de handdoek in de ring. Na de laatste satirische uitzending van ’Koot en Bie’ had ik eenzelfde gevoel. Wim de Bie ging dan wel in zijn eentje nog even door, het kwam me voor als een soort surrogaat. Lubach heeft nooit het idee van een ’duovorming’ omarmd, maar hij kon ook prima zonder. Hij had wel een redelijk ruim bemeten redactie, een paar van zijn teamleden liet hij zo nu en dan voor de camera opdraven. Maar daar bleef het dan ook bij. 

Die redactie gaf hem niet alleen artistieke input maar ook veel feitelijke. Arjen had de gewoonte nogal eens stevige statements te maken die hij met grappige grafiekjes en hilarische sketches wist te onderbouwen. Hij schroomde niet om veel feiten te communiceren die hij op een manier kon verpakken die nooit tot ’gaapgedrag’ aanleiding gaf. Bovendien zat er vaart in het programma, in de huidige mediatijd – je zou bijna zeggen, helaas – een must. De conclusies waren meestal dodelijk, menig politicus heeft zich na afloop van de show achter de oren gekrabd. En de dagen daarna ook…..

Hoe zou je het genre van Lubach kunnen noemen? ik kom op het volgende: satirisch en maatschappijkritisch infotainment. Ja, ja, U merkt wel dat ik een mediaexpert ben, (voormalig) sterproducer Bert van der Veer steekt maar magertjes bij mij af in het maken van analyses…..Satirisch en maatschappijkritisch waren Koot en Bie ook, met het noodzakelijke showelement bouwde Lubach zijn format uit. Vraag is of Lubach op Zondag van hetzelfde exceptionele niveau was als de mannen van het simplisties verbond. Eigenlijk is deze vraag niet eerlijk, de onsterfelijke typetjes van – vooral – Kees van Kooten waren zo uniek, bijna ’once in a lifetime’. Mischien heeft Arjen daarom wel nooit geprobeerd zich te vermommen als Mark Rutte. Of Thierry Baudet. Of Henk Krol. Of een uithuilende Marco Borsato bij Linda de Mol…….

Soms sloeg de hoogmoed een beetje toe, vooral toen hij zijn afscheid van Facebook aankondigde. Tja, dit ambitieuze plannetje mislukte. Binnen de kortste keren was Lubach alweer terug, net als zijn  duizenden enthousiaste volgers. Tja, Arjen, zelfs jij kan niet om Mark Zuckerberg heen. Maar Donald Trump kon dan weer niet om Lubach heen. Vlak nadat Trump was geïnaugureerd als president meende Arjen Nederland op de kaart te moeten zetten. De boodschap aan Trump was: Ok, America is first, but The Netherlands is second! Lubach produceerde een ’Holland-commercial’ die van de eerste tot laatste minuut boordevol dijenkletsers zit. Mijn favoriete slogan uit het filmpje: ’You got the Trump Towers, we ’ve got Lee Towers’. Hoe kom je er op? Humor van de bovenste plank. Kijk nog maar eens (aan het einde van het artikel)

In de laatste aflevering las Arjen voor uit zijn eigen sprookjesboek. Niet wij, kijkers waren de adressanten om bij Arjen’s laatste zin in een diepe slaap te vallen. Nee, CDA’er Pieter Omtzigt was de uitverkorene, hij zit nu immers overwerkt thuis op de bank en kampt mischien wel met slaapproblemen. Lubach putte uit de prachtigste sprookjes, maar Omtzigt belde al na de eerste zinnen ’in’ om zijn commentaar te geven. In de stijl zoals hij ten beste gaf in de Tweede Kamer bij de behandeling van die tranentekkende toeslagenaffaire. Die stijl zal hij overigens wel moeten laten varen indien hij een ministerspost in het volgende kabinet Rutte  accepteert. Dat is namelijk het plannetje van Rutte. Of was, met dank aan ’kabinetsverkenner’ Kajsa Ollongren……..

Wie moet nu aanstaande zondag het volgende ’leugentje’ van Mark Rutte duiden? Oorverdovende stilte op de Nederlandse TV. Moet ik dan nu echt gaan loeren naar de volgende talentenjacht-show, waarin naarstig gezocht wordt naar Maria, die in een volgende musical van – waarschijnlijk – Joop van den Ende gaat optreden? Kom op VPRO, verzin een list, WIJ HEBBEN RECHT OP (POLITIEKE EN MAATSCHAPPIJKRITISCHE) SATIRE OP DE ZONDAGAVOND! Of ik een tip heb? ’Even tot hier’ van de heren Niels van der Laan en Jeroen Woe? Mwaa, sympathieke boys, maar wat mij betreft zijn hun messen niet scherp genoeg geslepen. ’Draadstaal’ dan, van Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge? Zij kunnen geweldige typetjes spelen, het zou dus kunnen. Maar hun programma zou dan politieker moeten worden en of dat de heren op het lijf is geschreven weet ik niet. Overigens zou ik Fred (van Ria) wekelijks graag zijn politieke visie zien geven……

Tja, moeilijk, moeilijk. Wat zegt U, ’Dit was het nieuws’ van Herman Edens een idee? Brrr, dat is louter een autocue-show zonder enige vorm van humor. Forget it! Daarom is er maar één oplossing, Hans Teeuwen dient zijn verantwoordelijkheid te nemen. En wel nu Hans! Het is niet jouw favoriete genre, maar de plicht roept! Voor volk en vaderland dien je je nu zuchtend te verdiepen in de (actuele) politieke en maatschappelijke perikelen. Het is niet anders, jong!

O ja, ik heb de begintune van ’Zondag met Lubach’ nog even voor U geshazamt. De titel: el orangután. Mooie bijnaam voor Lubach lijkt me. Hij was de orang-oetan in de politieke porseleinkast.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s