Quote van de dag 29 maart 2021: ’Rode Kruisafdelingen accepteerden meer dan 3 miljoen Dollar aan giften van tabaksfabrikant’

Bovenstaande stond te lezen in de van origine Christelijke krant Trouw. De internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) schreef in 2015 het volgende aan al haar aangesloten leden: ’het Rode Kruis wil niet geassocieerd worden met een industrie die een product op de markt brengt waar jaarlijks 6 miljoen mensen aan sterven’. Het betrof een dringend advies om geen ’kankergeld’ aan te nemen van Philip Morris, British American Tobacco (BAT) en al die andere tabaksinternationals. Dit werd niet allerwege overgenomen…..

Tussen 2016 en 2019 nam een aantal Rode Kruis leden zo’n 3 miljoen Dollar aan giften aan van Philip Morris. Het betrof de organisaties in Zwitserland, Vietnam, Ehiopië, Ecuador en Italië. Met opzet noem ik de Zwitsers als eerste, bijna één miljoen Dollar werd er op hun bankrekening gestort. De overboekingen werden niet alleen gedaan op de bankrekening van de Rode Kruis-hoofdkantoren maar vloeiden tevens naar regionale afdelingen. Bijvoorbeeld die van het Zwitserse kanton Vaud, waar toevalligerwijs tevens het operationele hoofdkantoor van Philip Morris is gevestigd.

Overigens zijn ook andere tabaksreuzen in Zwitserland gevestigd, zoals BAT en Japan Tobacco International (JTI). De reden is voornamelijk fiscaal, de Zwitserse Belastingdienst en Justitie doen niet zo moelijk over al die reusachtige geldtransfers uit de gehele wereld. Via allerlei ontwijkingssconstructies wordt er amper belasting betaald, niet in land van herkomst en ook niet in het land van ’de schone berglucht’. Nederland speelt hierin een bedenkelijke rol, er worden miljarden Dollars/Euro’s via Nederlandse brievenbusfirma’s richting Zwitserse banken geschoven. Ik mag toch verwachten dat de Zwitserse bank UBS hier ook een partje in speelt. Hé, is dat niet de bank waar oud ING-topman Ralph Hamers tegenwoordig voor CEO speelt? Zeker wel. Nou, die tabaksboeren zitten bij UBS natuurlijk geramd, die Hamers heeft immers altijd opzij gekeken bij geldtransfers uit dubieuze bron.

Zwitserland is in alle opzichten een paradijs voor die grote sigarettendraaiers, adverteren van tabaksproducten mag nog altijd, in ieder geval in gedrukte media en in de bioscoop. Mijn hemel, hoe lang is het geleden dat ik een ’Marlboro-man’ ben tegengekomen in een Nederlandse cinema? Hiernaast worden op Zwitserse bodem op grote schaal ’extra vuile’ sigaretten geproduceerd. Met meer teer en nicotine dan in de EU-landen geoorloofd is. En in het land van de schone berglucht zelf ook overigens….Maar ja, die vinden hun weg naar regio’s zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ach, daar zijn ze toch al gewend aan minder gezonde dampen. Zoals die van kruit……

Terug naar het Rode Kruis. Diverse aangesloten leden nemen dus kankergeld aan waarover geen of amper belasting is betaald. Past dit wel bij een organisatie die is gebaseerd op de volgende grondbeginselen: menslievendheid, neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Tja, dat wordt moeilijk lijkt me…..

En geld dat via the Coca Cola foundation binnekomt, kan dat wel door de beugel?120 miljoen Dollar doneerde de frisdrankenboer aan Rode Kruis-organisaties ’all over the world’, te gebruiken voor bestrijding van de Coronapandemie. De ’helden van het Nederlandse Rode Kruis’ konden 400.000 Dollar op de rekening bijschrijven. Prima toch, zult U zeggen, de frisdranken van The  Coca Cola Company zijn toch niet kankerverwekkend? Inderdaad, het gaat hier om een nette internationaal opererende onderneming.

O ja? We spreken over dezelfde onderneming die waterbronnen in Mexico opkoopt voor de productie van het schuimend vocht, waardoor de drinkwatervoorziening in diverse provincies in gevaar is gekomen. Er zijn plekken in Mexico waar amper nog drinkwater is te vinden, de kleine supermarktjes – en de grote – staan echter vol gepakt met reusachtige PETflessen Coke. En mineraalwater in PETflessen, toevalligerwijs ook afkomstig van de frisdrankenproducent. Wil het Rode Kruis met deze praktijken geassocieerd worden?

Bovenstaande is slechts één voorbeeldje, er zijn talloze andere. Alle multinationals hebben in meer of mindere mate vuile handen. Het Rode Kruis – vooral het hoofdkantoor – doet er verstandig aan niet het heilige boontje te willen uithangen. Niet meten met twee maten, gewoon aannemen die moneten. Den mensch is immers zelfdestructief en blijft toch wel roken. En drinken. En drugs consumeren. en vette, zoute chips eten uit familiezakken…….

Dus? Hup, Nog meer geld vragen van die teer(ing)fabrikanten ,geachte hoofddirectie van het Rode Kruis. Waar die zich overigens bevindt? In Zwitserland natuurlijk en wel in Genève. Precies op de plek waar de organisatie is opgericht in 1863….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s