Quote van de dag 28 maart 20212: ’de kerk is wel de laatste plek waar je verwacht dat mensen geweld gebruiken’

Was getekend, hoofdredacteur Alex Beishuizen van omroep Rijnmond. Één van zijn verslaggevers werd bij een streng gereformeerde kerk in Krimpen aan den IJssel lastig gevallen door kerkgangers na het stellen van (kritische) vragen. Maar daar bleef het niet bij, er werd geweld gepleegd door de ’vrome Christenen’. De verslaggever werd ruw weggeduwd en pardoes in zijn buik getrapt.

Het bleef niet alleen bij dit incident, gelijksoortige ’acties’ waren te zien bij de Sionkerk te Urk. Op een video-opname zag ik zowaar dat een ’gelovige’ een verslaggever probeerde omver te rijden. Politiekorpschef Henk van Essen en diverse politici buitelden over elkaar heen in verontwaardigde reacties. ’Ons aller’ Mark Rutte was hen afgelopen vrijdag al voorgegaan: het is heel egoïstisch om met 500 man in een kerk te gaan zitten. Volgens mij is het heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor je medemens zwaar te laten wegen. Ja, ja, onze premier voelt zich zelfs in de rol van voorganger als een vis in het water….

Die politiechef had trouwens eerst wel eens mogen navragen waarom zijn ’mannen’ niet eerder hadden ingegrepen. Volgens de agenten in kwestie was hun aanvankelijke (non)reactie ingegeven op grond van ’deëscalatie-argumenten. Wat? Hebben jullie dat geleerd op de politieschool? Of waren de dienders ter plaatse ook lid van de zwaar Gereformeerde kerk? Het is maar een vraagje, hoor!

Zware Gerefo’s (fien’n in het Drents) hebben het niet zo op de media en dat was niet alleen te zien bij die paar ’Christenvandalen’ maar ook bij de oudere ’fien’n’. Regelmatig werd de microfoon agressief weggeslagen tijdens hun gang ter kerke. Binnen gingen ze vervolgens met z’n honderden bij elkaar zitten, zelfs het zingen werd niet achterwege gelaten. Terwijl juist in de Coronaperiode zou moeten worden uitgegaan van de volgende standaard: ’voor het zingen de kerk uit’. Nee, nee, ik heb hier nu geen seksuele connotatie bij. Misschien die ’fien’n wel, dat weet ik niet…….

Alle naar de kerk meegebrachte King pepermuntrolletjes op een stokje, de (social) media stonden gisteren bol van dit Christenfundamentalistische geweld. Onwillekeurig schoot Geert Wilders door mijn hoofd die niet meedeed aan het stuwmeer van politieke reacties. Als deze onverkwikkelijkheden zich echter hadden afgespeeld bij een grote Moskee in – pak ’m beet – Rotterdam had onze Mozart zijn mond wel opengedaan. Daar kunt U vergif op innemen. Ach ja, het meten met twee maten geldt als standaard voor de PVV-leider. Of hij voor het zingen de kerk uitgaat is mij overigens niet bekend….

Tja, die fien’n staan er nu even niet goed op in de algemene beeldvorming, in het praatprogramma Op1 werd alles nog even op een rijtje gezet. Natuurlijk in aanwezigheid van de onvermijdelijke Andries Knevel. Poeh, wat heb ik die man gemist zeg! Zelden kom ik in de media iemand tegen waar ik zo’n heerlijke bloedhekel aan heb. Andries begon overigens goed, hij veroordeelde de ’fysieke kerkdiensten’ op niet mis te verstane wijze. Maar daarna ging de vingertjespriemer alweer in de fout.

Knevel meende dat voor hem het aller-alleregste was dat de ’naam van Jezus Christus beschadigd is geraakt door deze gewelddadige acties’. Waarop de verslaggever – die in de buik was getrapt – de enig juiste reactie gaf: ’erg is dat de kerkgangers’ morgen weer naar de supermarkt gaan en daar andere klanten kunnen besmetten met het Coronavirus’. Heel juist, deze verslaggever denkt tenminste aan zijn medemens, Knevel in eerste instantie aan zijn held uit dat sprookjesboekje (ook wel De Bijbel genaamd)

De tevens aanwezige Trijntje Oosterhuis – nota bene een domineesdochter – had de beste uitsmijter in huis. ’Muziek is mijn religie, maar die kan ik nu niet ten volle belijden, concerten met publiek zijn immers onmogelijk’. Met andere woorden, de religie die die ’fien’n belijden staat volgens Trijntje dus op een hoger plan. Volgens Knevel is dat voor zware gereformeerden inderdaad het geval. Het goddelijke gezag gaat voor hen voor het wereldlijke. Lijkt een beetje op de Islamitische Sharia, toch?

Waar zou die agressieveling die met zijn ’dikke’ BMW een verslaggever aanreed aan gedacht hebben tijdens de kerkdienst? Dat hij zijn lijntje Coke – verdorie nog eens aan toe – had vergeten? De cocaïne die hij zelf overigens regelmatig benedendeks verbergt in zijn viskotter. En waarvan de (Christelijke) Urker jongeren overigens maar wat graag van snuiven….

Vroeger maakten wij als pubers uut Ass’n één van de volgende grapjes over zware Gerefo’s: ’fien’n en motreg’n, daar word je nat van’. Wij constateerden namelijk dat er nogal wat fien’n bestaan die ’met consumptie communiceren’. Met andere woorden, het sputterde wel eens uit hun mond. Lekker hoor, als je als argeloze bejaarde agnost straks de supermarkt van Krimpen aan den IJssel binnentreedt. Of die van Urk….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s