Quote van de dag 24 maart 2021 van Elon Musk: ‘je kunt nu een Tesla kopen met bitcoins’

Wat een dekselse kerel is die Elon Musk toch! Gisteren meldde de Tesla-topman en levenskunstenaar al dat ’ruim voor 2030 zijn starschip-raketten op Mars zullen landen’. Inmiddels is Musk’s elektrieken automobielconcern in waarde de multinationale fabrikanten als Mercedes-Benz, Toyota, VW en General Motors al voorbij gestreefd. Nog niet zo lang geleden stond Tesla op springen, inmiddels staat een (super)productiesite in de buurt van Berlijn in de steigers. ’Het kan verkeren’ zei een bekend middeleeuws dichter het al treffend.

En nu is het in de verenigde Staten voortaan mogelijk om met bitcoins een Tesla aotomobiel te kopen. Wederom loopt Musk voorop, de levensloop van de nog relatief jonge Elon lijkt op een met veel fantasie geschreven avonturenboek, of schelmenroman. Musk wil wat voor de mensheid betekenen, als zakenman gebruikt hij echter alle trucjes die tot zijn beschikking staan. Hij gelooft heilig in de vrije markt en vindt het belachelijk dat overheden subsidies verstrekken aan milieu-bewuste bedrijven. Vervuilende ondernemingen moeten gewoon ’gestraft’ worden van overheidswege door ze fikse kooldioxide-belastingen op te leggen. Vervolgens ontkent Elon dat zijn bedrijven als SpaceX, Tesla en Solar City miljarden overheidssteun hebben ontvangen. Één ding is zeker, die Musk kan mooie narratieven aan ons wereldburgers verkopen.

Verkopen doet hij die Tesla’s nu dus ook voor bitcoins, voor Europeanen volgt deze mogelijkheid later dit jaar. Toen Musk jongstleden februari de bitcoinbetalingen aankondide steeg de koers van de cryptomunt naar recordhoogte. Wedden dat Musk met zijn voorkennis hier een slaatje uit heeft geslagen? In de ’boardrooms’ van Volkswagen, General Motors werden vast de ’directie-wenkbrauwen’ opgetrokken. ’Hee Jürgen, erkläre mir schnell, was ist das mit diesen Bitcoins’? (ik citeer uit een waarschijnlije reactie van de CEO van VW richting zijn financieel directeur)

Nergens op de aardbol heeft de bitcoin de status van officieel betaal/ruilmiddel, maar dat is nu juist ook de charme ervan. Vooral voor internationaal oprerende criminelen die lekker kunnen witwassen met dit crypto-muntje. Een ander voordeel voor de gewone burger is dat er op steeds meer plekken met bitcoin betaald kan worden. Voorbeelden: bol.com, thuisbezorgd.nl en diverse andere webwinkels. Bovendien accepteren steeds meer horeca-gelegenheden en winkels de crypto-transactie. In Nederland loopt de stad Arnhem voorop in bitcoindiensten, daar hoef je geen bankpas of Euro’s op zak te hebben om te kunnen overleven.

Maar, maar, zijn er geen risico’s aan dit virtuele geld? Zeker wel, het hele idee is gebaseerd op een luchtballobnnetje. Bitcoins worden door geen Centrale Bank in de wereld officieel erkend, bovendien heeft de cryptomunt geen vaste  onderwaarde of onderpand. De bitcoin gedraagt zich echter steeds meer als een munt die ’doet alsof het een officiële valuta betreft’. Maar als steeds meer mensen in het (crypto)narratief geloven, dan ontstaat dat onderpand vanzelf in de bovenkamers van ’ons’ wereldburgers.

Overigens, als je beseft dat de officiële ’wereldschuldenberg’ inmiddels driemaal het jaarlijkse Bruto Nationale Product – BNP – betreft van alle landen bij elkaar, waar hebben het dan over? Dat is pas echt een reusachtige luchtballon, ik ben benieuwd wanneer deze knapt……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s