Op de sterfdag van Johan Cruijff maakt Oranje er een potje van

Na de gemiste strafschop van Memphis Depay moest ik meteen aan een legendarische uitspraak van ’El Salvador’ Cruijff denken: ’je moet de beer niet verkopen voor je hem geschoten hebt’. Het Nederlands elftal dacht het Turkse varkentje wel even te kunnen wassen in Istanboel. In plaats daarvan keek het in de tweede helft tegen een schier onoverbrugbare achterstand aan. 3 – 0 stond het voor de Turken en na die magistrale vrije trap van Burak Yilmaz – laat in de tweede helft – was het over en sluiten.

Het Hollandse voetbaljournaille had het deze keer goed gezien, Oranje hield zich meer onledig met de misstanden in Qatar (WK-locatie in 2022), de eerste uiterst belangrijke kwalificatiewedstrijd werd naar de achtergrond gedrongen. Op zichzelf niets mis met de kritische opstelling jegens de oliesjeiks, maar aanvoerder Georginio Wijnaldum voorspelde eigenlijk al het voetbalechec in het Atatürkstadion. ’Waarschijnlijk ben je erbij in Qatar’ liet hij zich ontvallen tijdens de gisteren gehouden persconferentie. Hoe haalt de Oranje-aanvoerder het in zijn hoofd vraag je je toch af.

En het resultaat was ernaar. De onbedaarlijke wil om te winnen was in de eerste helft ver te zoeken, er werd maar wat ’aangebreid’. In elke teamsport is het vervolgens bijna onmogelijk om de ’zaak mentaal om te draaien’. De Turken beseften maar al te goed dat deze eerste wedstrijd cruciaal is, ze vochten dan ook als leeuwen. Nee niet als oranje leeuwen…… Nota bene Wijnaldum was geen schim van de speler die in grote wedstrijden er meestal wel ’staat’. Ook Frenkie de Jong en Memphis Depay deelden in de malaise, Depay’s gemiste penalty was er een schrijnend voorbeeld van. Tja, als  deze smaakmakers het laten afweten is het gedaan met de sopraan.

Ja, zult U zeggen, Oranje had ook wel pech. Klopt, maar pech is geen toeval (Cruijffiaans), de Turken hebben de overwinning gewoon afgedwongen. Duitsers hebben daar een mooie uitdrukking: ’das Glück des Tüchtigen’, Frank de Boer had/heeft overigens ook een grote verantwoordelijkheid en niet alleen betreffende het vaststellen van de opstelling. Hij dient de verwende voetbalmiljonairs ook mentaal voor te bereiden op zo’n match. Hierin heeft hij – mede gezien de ’Qatar-voorbereiding’ – toch enigszins gefaald. Ik vrees dat deze laatste opmerking een eufemisme is…….

In plaats van een 100% focus op de komende interland  ging het voornamelijk ergens anders over. ’Wij willen voor verandering zorgen in Qatar’ . De Boers’ strijdbare teksten hadden (te) weinig betrekking op ’het spelletje’. Tja Frank, misschien mag je met FOXsport mee als voetbalanalist naar de Arabische zandbak in 2022, want op deze manier zie ik kwalificatie niet meer als een verre, vage stip aan de horizon. Als bondscoach zonder aanwezig elftal zou ik dan wel een megafoon meenemen. Of de oliesjeiks jouw betoog met betrekking tot het verbeteren van werkomstandigheden voor Indiase gastarbeiders gehoord zal worden is ’fraghaft’. Ik vrees dat een assisent-oliesjeikje je megafoon afhandig zal maken. En vervolgens je paspoort invordert. zoals nog altijd bij veel buitenlandse (stadion)bouwvakkers gebeurt.

Maar oef, dan kun je geen wedstrijden meer van het Nederlands elftal leiden, de ramp voor het Nederlandse voetbal zal compleet zijn. Nou, nou, dat zal wel meevallen. Overigens, nog zo’n uitglijder en Frank kan sowieso zijn koffers pakken. Daar zorgt de immer correcte Nederlandse voetbalpers wel voor. Johan Derksen heeft zijn (scheer)mes al geslepen.

Voor de Turks-Nederlandse DJ Burak Yeter is het feest. Dat wordt een stomende dance-party, in zijn (Corona)eentje weliswaar….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s