Quote van de dag 23 maart 2021 van Frank de Boer: ’Wij willen voor verandering zorgen in Qatar’

De persverklaring van Oranje betreffende het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is eruit. Hè, hè, het was wel een beetje een hete aardappel voor de spelers en bondscoach Frank de Boer zelf. De discussie omtrent deelname is aardig opgelaaid in Nederland, Freek de Jonge heeft zijn oude campagne – tegen de deelname van Oranje aan het WK in Argentinië 1978 – maar weer van de plank gehaald. Het ’bloed aan de paal’ betreft deze keer de dood van meer dan 6000 gastarbeiders die in de hete woestijnzon al zijn bezweken tijdens de bouwwerkzaamheden.

Een vervelend onderwerp voor Frank de Boer, mede vanwege het feit dat hij met tweelingbroer Ronald in de nadagen van zijn loopbaan miljoenen oliedollars opstreek in het Arabische ministaatje. Bovendien was tweelingbroer Ronald officieel pleibezorger voor Qatar om de organisatie van het WK naar de oliesjeiks te halen. Daarin was hij uiterst succesvol, tot op de dag van vandaag heeft hij geen spijt van zijn ambassadeursrol. Één van zijn argumenten: ’als je opeens van kamelen in Ferrari’s gaat rijden, dan ga je ongelukken maken’. Mooie voetbaltaal, het had zo maar een zin van Johan Cruijff kunnen zijn…..

Tja, en dan de oranjespelers. Hadden die niet een gezamenlijk statement gemaakt tegen racisme? (aanleiding was de racistische bejegening van een donkere Fc Den Bosch speler). De donkere international Georginio Wijnaldum reageerde als door een adder gebeten toen een journalist de vergelijking maakte met het anderhalf jaar afgegeven statement dat een felle waarschuwing bevatte: Oranjevoetballers zullen voortaan ’massaal het veld verlaten als er sprake is van racisme op of rond het veld’. Wijnaldum’s reactie: eigenlijk zeg je dus, je mag niet voor jezelf opkomen als iemand racistisch is, want je gaat wel voetballen in Qatar. Maar het is niet te vergelijken’

Maar zo bedoelde de journalist het niet Georginio! Hij was meer gespitst op de vraag welke concrete acties de Oranjespelers in petto hadden ten aanzien van de misstanden in Qatar. Daar had de middenvelder geen antwoord op….. Overigens viel me nog wel wat aardigs op in Wijnaldum’s betoog/verweer. Hij liet en passant vallen dat het waarschijnlijk is dat ’je erbij bent in Qatar’. Hoezo, zeg ik dan? Alleen de eerste plaats in de kwalificatiegroep garandeert deelname, dus da’s nog niet gepiept. Ok, landen als Noorwegen en Turkije zijn op papier mindere tegenstanders, toch blijft – vooral – Turkije een ’dark horse’. Ik zou zeggen Georginio, beetje gas terugnemen op het gebied van ’de logische’ kwalificatie’ en vol op het pedaal drukken als het gaat om het aan de kaak stellen van misstanden. Behalve als je je voetbalnadagen in Qatar wil slijten natuurlijk….

Sport en politiek horen niet samen te gaan, deze dooddoener met een baard zo lang als die van een Qatarse Sjeik hoor je tegenwoordig weer regelmatig voorbij komen. Helaas,de waarheid is dat sport en politiek nauw met elkaar verweven zijn, nu meer dan ooit. Als was het alleen maar dat politieke leiders grote sporttoernooien in eigen land gebruiken om hun imago op te vijzelen. Ik zeg alleen maar Poetin en de Olympische winterspelen georganiseerd in Sotsji (2014).

Sotsji ligt niet zo ver van het Krim-schiereiland af. En wie veroverde dit gebied – behorend tot de Oekraïne – ook maar weer? Domme vraag, ik weet het. Nog even de chronologie: de Russische winterspelen werden van 7 tot 23 februari 2014 gehouden. Op 6 maart 2014 werd er een decreet in het Krimse parlement aangenomen dat het schiereiland voortaan onderdeel vormt van Rusland. Op 18 maart 2014 werd de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie officieel  bekendgemaakt. Need I say more?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s