Quote van de dag 22 maart 2020: ‘China roept de EU op te stoppen met anderen de les te lezen over mensenrechten’

Was getekend: De Chinese communistische regering zetelend in Peking. Gefeliciteerd, D66 kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, je hebt een Chinese hoofdprijs binnen! Dat wordt ’Chinees’ bestellen bij je favoriete Chinese restaurant, de lange muur of zoiets. Sjoerdsma is namelijk één van de 10 Europeanen die op de sanctielijst zijn geplaatst. Hij en zijn gezinsleden komen deze dictatoriale staat niet meer in.

Sjoerd krijgt gezelschap van de Nederlandse EU-ambassadrice Delphine Pronk, ook niet verkeerd, toch? Het kan niet op voor de D66 buitenland woordvoerder. De links-liberalen haalden een klinkende verkiezingsoverwinning, onder de bezielende leiding van campagneleider Sjoerdsma natuurlijk. Zonder lijsttrekster Sigrid Kaag was het waarschijnlijk niets geworden – zeg ik – want Rob Jetten had weinig potten kunnen breken (maar dit uiteraard volledig terzijde…….)En als klap op de vuurpijl las ik zojuist het bericht dat D66 van 23 naar 24 zetels is gestegen, ten koste van – nota bene – de VVD. Ik zou de ’lange muur’ dus toch maar inruilen voor een vorstelijke thuisgebrachte dis afkomstig van het Okura hotel. Culinair een iets hoger niveau, bovendien Japans. Steek je de ogen van die Chinezen nog beter mee uit, Sjoerd!

De Chinese sanctiemaatregelen zijn een vliegensvlug antwoord op de EU-sancties die even hiervoor werden afgekondigd. Sinds 1989 is er geen sprake geweest van (politieke) sancties tegen Chinese personen. 4 provinciale bestuurders uit de Oeigoerse provincie Xinjiang kunnen voorlopig een reis naar de EU uit hun hoofd zetten. Ook hun Europese bankpas is inmiddels geblokkeerd. Een gotspe volgens de Chinezen: ’als de Europeanen niet van dit foute pad willen afwijken zullen we verdere tegenmaatregelen nemen’.

Europa heeft de toorn van China over zich afgeroepen, allemaal de schuld van Sjoerd. Want was hij het niet die – samen met CU Tweede Kamerlid Joël Voordewind – een wel zeer onvriendelijke motie aangenomen kreeg? Zeker wel, de Chinezen kregen het parlementaire verwijt van genocide naar hun communistische hoofden geslingerd. ’Er is sprake van de grootste massaopsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog’ merkte Sjoerdsma verontwaardigd op. Om af te sluiten met: ’de detentiekampen zijn zo groot dat je ze vanaf de ruimte kunt zien’. De D66’er meldde er niet bij of de kampen van zo ver nog met het blote oog waarneembaar zijn. In ieder geval is een kopje thee op het Leidseplein in Amsterdam waarneembaar voor een gemiddelde spionagesatelliet. Ach ja, Sjoerd is brildragend, weet hij veel….

Stef Blok, demissionair minister van buitenlandse zaken was de aangewezen persoon de Chinese sancties aan de pers mee te delen. Dat is de Chinezen dan wel weer goed bevallen. Waarom? Sinds Blok ’een beetje domme’ uitspraken heeft gedaan – bijvoorbeeld over Suriname – staat hij onder curatele van de almachtige Mark Rutte. Sindsdien munt hij uit in het doen van nietszeggende uitspraken. Die past dus precies in het Chinese pulletje……

Tenslotte, is de felle reactie van China verrassend? Geenszins, de Grote Roerganger Xi Jinping sluit immers een militaire interventie op Tawain niet meer uit. Het Gele Gevaar is al tijden terug, maar de ganse wereld laat zich in slaap wiegen. Tot het te laat is….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s