Beste Thierry Baudet: het busje komt zo…….

’Dit is een fantastische overwinning, we zijn de grootste winnaars. En volgens mij mogen de grootste winnaars altijd het initiatief nemen in de formatie.’ Was getekend, de renaissancevlootkapitein. Vervolgens ging Baudet nog een stapje verder: ’er bestaat een reële mogelijkheid dat het FvD deel gaat uitmaken van de nieuwe regering’. Waarschijnlijk baseert Thierry zijn beoogde leidende rol in de formatiebesprekingen op een bepaald gevoel: ’ We dachten zelfs dat we 76 zetels gingen halen’.

Bovenstaande is natuurlijk verbijsterende humbug. In de logica van Baudet zou immers een partij die bij de verkiezingen van 1 naar 6 zetels zou zijn gestegen het recht verwerven om de formatieonderhandelingen te beginnen. Waarom? Zo’n partij zou namelijk procentueel een nog grotere winst geboekt hebben dan Baudet….. Maar laten we deze conclusies voor het gemak even achter ons. De centrale vraag in deze kwestie is of Thierry Baudet met opzet de clown uithangt om media-aandacht te verwerven óf het werkelijk serieus meent.

De neiging van een enigszins normale burger is natuurlijk om uit te komen bij eerstgenoemde reden. Maar die conclusie, beste lezer betwijfel ik ten zeerste, volgens mij is hier wat anders aan de hand. Natuurlijk zijn de meeste politici aandachtziek, maar dat brengt de job ook noodzakelijkerwijze met zich mee. Geen ’airtime’in de (social) media betekent in feite dat je niet existeert voor de grote meute en dat is voor met name voor Baudet een angstaanjagende gedachte.

Belangrijke kenmerken van een narcist zijn de vurige wens dat ’iedereen van je houdt’ en het verlangen dat ’mensen tegen je opkijken’. Beide elementen duiken in grote mate op bij het publieke optrden van de FvD-leider. Ik wil Thierry geen verdere mentale defecten aansmeren, maar narcisme gaat vaak gepaard met een minderwaardigheidscomplex, zelfmedelijden, megalomanie en onzekere gevoelens over van alles en nog wat. Dergelijke personen hebben de neiging zich te overschreeuwen, ik meen dat Baudet’s claim om de formatiebesprekingen te willen leiden in deze categorie past.

Ik geef U nog een ander voorbeeld. Thierry mocht in de verkiezingscampagne plaatsnemen in de Engelse taxi van verslaggever Rutger Castricum, een scherp interviewer met een enigszins volkse uitstraling. Eentje die diverse politici in zijn TV-programma regelmatig op de barbecue legt. In het verleden werd Castricum regelmatig hufterjournalistiek verweten, maar de allerscherpste kantjes zijn er inmiddels vanaf. Samen met Sven Kockelmann vind ik hem tegenwoordig de beste kritische vragensteller in het medialandschap. En laat ik Mariëlle Tweebeeke niet vergeten!

Castricum liet Thierry achter in de taxi plaatsnemen en je zag meteen dat Thierry zich niet op zijn gemak voelde. Alleen en opgesloten met die brutale Rutger, dat veroorzaakte toch wat ’onzekere gevoelens’ bij de promotor van de uil van Minerva. Uiteraard was één van de onderwerpen de Coronapandemie. Baudet kwalificeerde Castricum als ’domme sukkel’ vanwege zijn opvattingen over de virusziekte. Vervolgens stelde Castricum de vraag wat de reden is dat kiezers weer ’naar het FvD toekruipen’. Baudet was zwaar beledigd door de woordkeuze van Castricum en deed er het zwijgen toe door ongeïnteresseerd zijn blik af te wenden.

Reactie Castricum? Hee Thierry, nu raak ik geïrriteerd jongen, wat is dit nu voor onzin? Jij mag mij uitschelden maar vervolgens ben je beledigd door een normale vraag van mij? Baudet had er niet van terug, zijn afwimpelende reactie deed sterk denken aan het gedrag van een kostschooljongetje. Op de parkeerplaats gaf Castricum Baudet nog meer feed back. ’Je bent niet te peilen Thierry, de ene keer is het lachen met je, het volgende moment slaat de stemming om’.

Ik ben geen psycholoog/psychiater, maar volgens mij is deze taxi-aflevering van Castricum uitermate geschikt voor een diepgaande analyse tijdens een werkcollege voor psychologie-studenten. Werktitel: narcisme in de Nederlandse politiek.

Mijn voorstel aan de commerciële en publieke omroepen is de volgende: wordt het geen tijd om Baudet een beetje links te laten liggen? Hoe meer aandacht deze jongen krijgt, hoe meer potentiële stemmers hij kan bereiken. In Wallonië (België) hadden ze wel raad geweten met partijen als de FvD. Ga maar lekker aan de gang op social media maar in de traditionele media komen jullie er niet aan te pas. Resultaat is dat in Wallonië halve zolenpartijen en rechts/links extremistische figuren een marginale rol spelen in de politiek.

Ideetje voor Nederland?  Ach zult U zeggen, meneer de columnist, U bent de laatste die hierover aanbevelingen mag doen. U schrijft immers zelf regelmatig over potsierlijke politieke poppetjes. U heeft gelijk, misschien zijn narcistische trekken mij ook niet vreemd…..

De EU heeft niets met vrede en welvaart te maken en is opgericht om oorlog te voeren en vrijhandel in te perken (Thierry Baudet, 1983 – )

Thierry jongen, het busje komt zo.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s