Hugo de Jonge voorspelde het ’verloop’ van CDA-kiezers met zijn verlopen paspoort

Wat een dijenkletser, Hugo de Jonge had een ongeldig paspoort op zak toen hij de autostemstraat inreed. Bovendien had hij zijn rijbewijs thuis laten liggen. Als je het leest geloof je het gewoon niet. De eerste gedachte die bij me opkwam hoe deze blunder(s) zouden zijn doorgekomen in de diverse media in het geval hij als lijsttrekker de autowasstraat was ingetuft. Och, sorry autostemstraat. Hiernaast, hoezo was Hugo in bezit van een verlopen paspoort? Die wordt toch ingenomen als het nieuwe exemplaar wordt overhandigd? Of er worden gaten in gestanst, toch? Volgens de Jonge’s woordvoerder had de Coronaminister inderdaad een gestanst exemplaar bij zich. Onbewust koos hij wellicht voor het ongeldige paspoort met gaten, die op de verkiezingsdag ook in het – voormalige – CDA-bastion zouden worden geschoten….. Van de weeromstuit kon de Jonge weer ’op huus an’ om een geldig identiteitssbewijs uit het dressoirkastje te vissen.

Door de Jonge’s aderen moet wel zigeunerbloed vloeien, de geboortige Bruinissenaar zal veel waarzeggers/zegsters jaloers gemaakt hebben. Met zijn flaters voorspelde Hugo onbedoeld de verkiezingsuitslag voor het CDA. Van de 19 zetels blijft een schamel aantal van 14/15 over. Arme, arme Wopke Hoekstra, hij moest als ’bestuurder’ het lijstrekkersstokje van de Jonge overnemen, ik ben ervan overtuigd dat hij deze rol met forse tegenzin heeft geaccepteerd. 12 weken voor de verkiezingen, de achterstand op Mark Rutte was daarmee bij voorbaat levensgroot.

Hiernaast heeft het CDA-campagneteam een kapitale fout begaan. De naam Pieter Omtzigt werd een soort taboe. Hoekstra heb ik de naam van zijn partijgenoot amper horen noemen, waarschijnlijk beschouwde hij Omtzigt als een Lord Voldemort uit de Harry Potter filmreeks. ’Hij, wiens naam niet genoemd mag worden’. Daarmee verwaarloosde Wopke de linkerflank van zijn partij. Wellicht dacht hij daarmee de tegenstellingen binnen het CDA weg te moffelen, maar Omtzigt is een politiek – progressief – werkpaard en zo’n edel dier kan de kar uitermate goed trekken. Nu stond daar alleen een lipizzaner met een forse schofthoogte maar die bleek niet voldoende uitstraling te hebben. Maar vooral was er sprake van te weinig paardenkrachten. Ach ja, die Wopke, in zijn studententijd was hij al bestuurder pur sang (praeses van het Leidse studentencorps Minerva).

Het CDA had natuurlijk ook wel pech, Hugo de Jonge werd ’Coronaminister’ tegen wil en dank nadat VVD-minister Bruno Bruins het spreekwoordelijke loodje had gelegd. Voor het slangenmens Rutte bleek deze ’move’ tactisch gezien een voordeel want welke Coronaminister had het in de ogen van de meeste Nederlanders nu wel goed gedaan? Vervolgens meende Hugo zijn zware baan niet te kunnen combineren met het lijsttrekkersschap. Premier Rutte aanvaardde het aanvoerderschap van zijn partij wel en keek vervolgens monter de NOS-camera in (om twee ’s nachts na een marathonveradering van de Europese raad van Ministers….)

Bij Pieter Omtzigt en de linkerflank van het CDA bleef het chagrijn hangen. Had Pieter niet zeer nipt de lijstrekkersverkiezing van de Jonge verloren? Dus was hij niet aan de beurt? Helemaal als je bedenkt dat Hoekstra de kar helemaal niet wilde trekken.  Tot slot bleek Wopke inderdaad geen goed campaigner te zijn, hij werd regelmatig afgetroefd in de debatten (bijvoorbeeld door Jesse Klaver, die daar electoraal overigens niet van profiteerde…..) Aan zijn lichaamstaal zag je in één oogopslag dat die hele verkiezingsstrijd niet ’zijn ding’ was.

Tja, wat nu Wopke? Gewoon meeformeren met Rutte en Sigrid Kaag maar zorg ervoor dat je wel vice-premier wordt (naast Sigrid Kaag). En daarna? Nederland weer op de rails krijgen voor het post-coronatijdperk, maar ga niet de complete 4 jaar uitzitten met die vermaledijde Rutte. Na 2/3 jaar het kabinet keihard laten vallen om daarna met een vernieuwd profiel de verkiezingen in te gaan. Waarom? Als het CDA gewoon weer tot het einde meehobbelt voorzie ik in de toekomst een nog verdere daling van het aantal zetels. Wie het kabinet moet laten struikelen? Pieter Omtzigzt natuurlijk, de – te verkiezen – fractievoorzitter van de Christendemocraten. En op welk onderwerp? Op de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie op het Groningse gasdossier. Of de toeslagenaffaire natuurlijk…..

Voor de existentie van het CDA is het de komende Tweede Kamerperiode nu of nooit.

PS tot overmaat van ramp piepte Hugo’s Corona-app ook nog eens. Hij was in contact geweest met een besmet persoon. Dus, hup in quarantaine. De weldra op te starten formatiebesprekingen zullen waarschijnlijk zonder het CDA aangevangen worden. Voorlopig staat het CDA dus ook in quarantaine-stand en straks, in de nieuwe regering zal de partij onder curatele staan. Dat kunnen we met een gerust hart aan Mark Rutte overlaten…….

Hugo de Jonge voorspelde het ’verloop’ van CDA-kiezers met zijn verlopen paspoort” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. ik versta die Nederlanders niet ze gaan met Rutte en Islamiste Kaag regelrecht naar hun ondergang of zelfs een burgeroorlog toe in de toekomst .denken ze in Nederland niet aan de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen of zijn ze te laf met hun grote smoel

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s