Eva Jinek toont haar slappe knieën

Toen ik voor het eerst het bericht las dat RTL en de volledige redactie van het ’praatprogramma’ Jinek hun excuses hadden aangeboden aan de renaissancevlootkapitein Thierry Baudet schoot me meteen de naam van een voormalig ’steradvocaat’ in gedachten. Wie? Bram Moskowicz natuurlijk. Eva Jinek heeft in het verleden immers een amoureuze affaire met dit, zich van een Limburgse tongval bedienend heerschap ’genoten’. De volgende vraag bleef vanaf dat moment maar in mijn brein ronddraaien: heeft Eva iets met foute mannen?

Aanleiding was de ’roast’ die Thierry ten deel viel in genoemd praatprogramma. Martijn Koning, cabaretier en roaster van dienst verwerkte in zijn voordracht diverse verwerpelijke uitspraken van de FvD-leider uit het (recente) verleden. Koning sprak Baudet aan op zijn Joodse vriendin en zijn vermeende racisme. Één zin wil ik eruit halen: ’zo meteen wordt U (Baudet) vader van Menachem of Sara en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet’. Fors, op de persoon gericht en vlijmscherp, zoveel is waar. Maar heeft onze vlootkapitein dat niet over zichzelf afgeroepen met al die ’halve-zool’ uitspraken’ van hem de afgelopen jaren? Bijvoorbeeld tijdens dat befaamde etentje in een Tiels hotel waar hij in bijzijn van ’partijhopper’ Joost Eerdmans het volgende te berde bracht: ’Bijna iedereen die ik ken is antisemiet’. Tja, Thierry, wie de bal kaatst kan hem terug verwachten……

Schielijk trokken RTL en Jinek hun keutel in, dit was toch iets te ver gegaan meenden ze en snel werden excuses aangeboden. Voor de duidelijkheid, ik heb er geen enkele moeite mee als er ’sorry’ wordt gezegd in het geval er een aanleiding voor is. Ik had – overigens – al geen helemaal geen moeite met het feit dat Baudet nog voor het einde van Koning’s voordracht zijn jasje dichtknoopte en de studio uitwandelde. Deed Baudet zoiets maar vaker……Een gotspe is wél de argumentatie die RTL/Jinek voor hun verontschuldigen gaven: ’ Koning weigerde ondanks herhaalde verzoeken van de redactie inzage te geven in de tekst die hij ‘s avonds zou uitspreken’.

Martijn Koning reageerde per Twitter als door een adder gebeten. De pointe van zijn relaas: ’dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes van tevoren op ter inzage’. Zo, die zit zou ik zeggen. Wat een hemeltergende laffe reactie van RTL, Eva! En van jou zelf ook! Daar had je toch met je volle gewicht voor moeten gaan liggen! Waarom? Welnu, óf je accepteert de dichterlijke vrijheid van een cabaretier en bemoeit je er dus op geen enkele wijze mee, óf je spreekt met de cabaratier in kwestie af dat zijn teksten vooraf wel gescreend worden op ’acceptabelheid’ of niet. Uit de reactie van RTL blijkt dat Jinek voor de eerste optie gekozen heeft. Anders had Jinek Koning namelijk niet laten optreden…..

En dat is nu precies het kardinale punt! Als deze redactiekeuze is gemaakt moet je na afloop van de uitzending niet gaan lopen emmeren als het eerste de beste jengelend verwende kleutertje. Onvolwassen en hypocriet! Een juiste reactie had bijvoorbeeld kunnen zijn: ’ het spijt ons dat de heer Baudet is weggelopen, maar de redactie van Jinek laat optredende cabatiers vrij in hun uit te spreken teksten’. Voor de volledigheid: het betrof uitspraken van Martijn Koning waarvoor de redactie van Jinek geen verantwoordelijkheid draagt. Daar had men als slot nog aan toe kunnen voegen dat Jinek geen censuur wenst op te leggen. Helemaal niet in verkiezingstijd……

Niets van dat al, Eva Jinek kreeg klotsende knieën en raakte met deze ledematen de studiovloer. Wat een slappe hap, zeg! Helemaal als je bedenkt dat Eva de dochter is van Tsjechische ouders die hun geluk liever beproefden in de Verenigde Staten en daarvoor het communistische Tsjechoslowakije verlieten. Eva, die haar mond regelmatig vol heeft over de betekenis van vrijheid die haar is bijgebracht door haar ouders……

Overigens viel me nog iets anders ’diabolisch’ op in de gewraakte uitzending. Baudet ontkende doodleuk en glashard dat Theo Hiddema het FvD onder andere had verlaten wegens berichten gevuld met ’racistische drek’. Op z’n Trumpiaans creërde Thierry maar weer eens een alternatieve werkelijkheid. Ik vermoed dat de FvD-leider familiebanden heeft met de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland PetePinocchio Hoekstra’. Thierry, Thierry, jouw gedrag is zóóóóóó 2020, die tijd is voorbij jongeman! Kijk maar naar de huidige politiek aan de overkant van de grote plas.

Maar wat een geluk bij een ongeluk, deze samenloop van omstandigheden! Campagnestreeg Baudet meende dat het verstandiger is nu even niet bij het TV-programma Nieuwsuur aan te schuiven. Uitstekende keuze, Thierry, zo kwam er dan toch nog ’airtime’ voor de lijsttrekker van de Eurofiele partij Volt en de onvermijdelijke Joost Eerdmans van JA21. Vooral deze laatste partij is één van dé concurrenten van het FvD, dat kan je wel eens een zeteltje kosten vlootkapitein! Of durfde je het spervuur van kritische vragen van Nieuwsuur-presentratrice Mariëlle Tweebeeke soms niet aan? Ik vermoed dat Thierry de afgelopen week regelmatig badend in het zweet wakker is geworden. Wederom had de vlootkapitein een nachtmerrie waarin Tweebeeke als groot-inquisiteur – of beter: inquisitrice – hem met een zweep de vellen van zijn rug ranselde.

Tot slot nog even het onderwerp ’Eva Jinek en foute mannen’. Baudet is – vind ik – enigzins vergelijkbaar met die ontspoorde Bram Moskowicz, Wellicht is het merkwaardige – en laffe – gedrag van Jinek wel in dit licht te beschouwen. Nog steeds beetje een ’crush’ voor foute mannetjes, Eva? Dan zou ik toch één van de oude schrijfsels van Bram ter hand nemen. Welke? Bijvoorbeeld het boek – uit 2012 – van de bekende voormalige strafpleiter,genaamd:

’liever rechtop sterven dan op je knieën leven’

Eva Jinek toont haar slappe knieën” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s