Peilingwijzer verkiezingen: wellicht recordaantal van 15 partijen in de Tweede Kamer. 15!

Politieke versplintering, net wat U zegt mevrouw! Op internet bevinden zich steeds meer mensen in hun eigen bubbel – Facebookgroepen, Instagramchats etc – en dat is op zichzelf reeds verontrustend. Maar de (sub)groepen dijen zich voortdurend uit, wat een verdere politieke versplintering voorspelt. Straks is het resultaat misschien wel 20 partijen met een zetel in de Tweede Kamer. (Letterlijk) Kamerbrede coalities zullen gesmeed moeten worden, of de boel dondert natuurlijk in elkaar. Een apocalyptische gedachtengang, ik weet het maar geen denkbeeldige meer, helaas…..

Één record is in ieder geval reeds gebroken, dit jaar doen er maar liefst 37 partijen mee aan de verkiezingen, een naoorlogs record. Opvallend genoeg doet de voormalige partijkaschef van Thierry Baudet,  Henk Otten niet mee, maar een Henk Krol met zijn nieuwe politieke vehikel wel. Tja, wat wil je, kunt U zich een grotere ijdeltuit dan Henkie voorstellen? U heeft gelijk, ik had Theo Hiddema over het hoofd gezien, maar het knipperlicht Theo heeft zich na ’rijp beraad’ toch niet kandidaat gesteld op de lijst van het FvD.

Ik sluit overigens absoluut niet uit dat Krolletje toch nog zijn zeteltje meepikt. Hetzelfde geldt voor de partij Splinter van ex Partij voor de Dierenparlementariër Femke Merel-van Kooten en BIJ1 van Sylvana Simons.  ’Splinter’ is in politieke zin wel aardig gevonden moet ik zeggen. Hetzelfde geldt voor één van de achternamen van Femke: Merel. Maar één merel maakt nog geen zomer mevrouw van Kooten!  Tja, misschien straks  wel 20 partijen in de Tweede Kamer, ik kan het niet genoeg benadrukken. Ik stel daarom dan ook voor om de parlementaire zitplaatsen over te spuiten naar een groene kleur. U weet wel, van die groene kikkers die uit de spreekwoordelijke kruiwagen alle kanten opspringen. Daar zit misschien dan ook nog wel een kikker bij van de BoerBurgerBeweging. Uiteraard een belangenpartij, maar de kans bestaat dat naast  boeren ook burgers en buitenlui op deze club gaan stemmen. Ik zou zeggen: veel succes geachte dames en heren politici, nieuwe stikstofbesluiten en wetgeving zullen, wellicht, eventueel, misschien in 2030 worden (aan)genomen. Boerenbedrijven zijn tegen die tijd in Nederland op één hand te tellen…..

Mark Rutte strijkt  – mede door de Coronacrisis – zijn premiersbonus inmiddels meer dan op. Er mag dan (veel) kritiek op hem afkomen, naar zijn laatste Corona-persconferentie keken bijna 6 miljoen polderbewoners. Daar kunnen Wilders, Hoekstra, Kaag etc natuurlijk nooit tegen op. Over Lilianne Ploumen, de ’last moment’ PvdA– lijsttrekster doe ik er maar helemaal het zwijgen toe. Die glijdt weg in de actuele mediamaalstroom, bovendien berichten de media  nu in eerste instantie over de coronapandemie. Bijvoorbeeld dat inentingen met het AstraZeneca-vaccin in Denemarken zijn opgeschort. Ik  vrees dat een klinkend PvdA-verkiezingsresultaat op deze manier ook wordt opgeschort. Naar 2025 wel te verstaan. Als het er ooit van komt……

De laatste peilingwijzer – een gemiddelde op basis van I&O, Ipsos en Kantar – geeft aan dat de partij ná de VVD – ongeveer de helft kleiner is. Voor partijen als PVV, CDA, D66, GroenLinks en de SP wordt  een voorspelling afgegeven die slechter is dan hun vorige verkiezingsresultaat. Dat geldt niet voor de PvdA, maar ja die staat nu op een historisch laag aantal zetels van 9……ChristenUnie doet het verrassend goed, misschien wel omdat teleurgestelde CDA-stemmers de wijk hebben genomen naar deze nog écht Christelijke partij. Althans, dat benadrukken de Ch-Christelijke politici van deze partij……Van een Wopke (Hoekstra)-effect is nog niets gebleken, de kans bestaat dat het eens grote CDA rond de 15 zetels blijft hangen. Alle reden voor wijlen Ruud Lubbers zich om te keren in zijn graf. Ik zag Wopke voorbij komen tijdens een debat met Jesse Klaver (geleid door Jeroen Pauw). Wat een armoe was dat zeg! Maar dat gold ook voor Jesse Klaver die zo braaf was als een kostschooljongetje. Onvoorstelbaar, GroenLinks had vorig jaar ’momentum’ aan de linkerflank, maar die is nu wel verdampt. Sterker nog, in de peilingen staan de GL-ers zelfs op verlies…..

Dan de rest van het ’peerdespul’. 50PLUS had ook momentum vorig jaar, ik zag voorspellingen van ’double digit growth’ voorbijkomen. Volledig naar de gallemiezen geholpen door het ijdele geleuter en gekissebis van Henkie Krol en de tactiek van de verschroeide aarde. Uitvoerder: voormalig voorzitter Geert Dales. De door Erdogan gesponsorde DENKjongens zullen door hun in 2020 uitgevochten bloedige broedertwisten ook wel geen hoge ogen gooien, maar dat geldt gek genoeg niet voor het FvD van Baudet. Er zijn vele U-bochten voor nodig geweest, maar Thierry is met die foute tassendrager Wybren van Haga toch weer omhoog gekropen uit de politieke krochten. FvD zou zo maar eens 5 zetels kunnen halen, meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2017.

Tot slot ziet er vooralsnog naar uit dat JA21 (Joost Eerdmans/Annabel Nanninga) erbij komt, evenals de Eurofiele partij Volt. Ik hoop echt op Volt, alleen al omdat deze partij een ander geluid vertegenwoordigt. Weliswaar wel erg op de federale Europese lijn geschoeid, maar toch. JA21 is verre van nieuwe politiek, Eerdmans en Nanninga zijn meer de ’afvalligen’ die verslaafd zijn geraakt aan publiciteit en politiek bedrijven.

Stelt U zich – de helemaal niet onwaarschijnlijke – volgende verkiezingsuitslag voor:

VVD: 37 zetels

PVV: 20

CDA: 17

D66: 15

GL: 12

SP: 10

PvdA: 12

CU: 6

PVDD: 6

50PLUS: 2

DENK: 2

SGP: 3

FvD: 4

JA21: 2

Volt: 1

BoerBurgerBeweging: 1

Totaal: 150 zetels

Welke coalties zijn er mogelijk?  Ik geef 1 voorbeeld: vervolg van het huidige kabinet: VVD, CDA, CU en D66 = 75 zetels op de kop af, onvoldoende voor een meerderheid. Niemand wil eigenlijk met de PVV regeren, dus dat wordt een 5 partijenkabinet, misschien zijn er nog wel meer partijen nodig…….

Mijn conclusie: meteen de kiesdrempel van 5% invoeren, de regeerbaarheid van Nederland staat op het spel. O ja, en wanneer komt dat gezamenlijke progressieve blok nu eens van de grond? Want zegt U nu zelf, wat is nu het échte verschil tussen de PvdA, GroenLinks en D66?

Wij buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts (Dries van Agt, voormalig CDA premier in het jaar des Heeren 1976)

Peilingwijzer verkiezingen: wellicht recordaantal van 15 partijen in de Tweede Kamer. 15!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ik kan de Nederlanders niet goed volgen ze zijn tegen teveel inmenging van Europa , ze worden overspoeld met gelukszoekers , criminelen en Moslims en toch stemmen ze nog voor VVD en sturen een eens zo trots en mooi land naar de afgrond.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s