Rutte Reloaded

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur, alle politieke partijen staan in de verkiezingsmodus. Maar is dat werkelijk het geval? Confronterende uitspraken van lijsttrekkerszijde moeten met een lampje gezocht worden, zelfs Geert Wilders en Thierry Baudet brengen hun grofste geschut (nog) niet in stelling. Eigenlijk kunnen we beter spreken van een ’politieke Coronamodus’ op basis waarvan de Nederlandse politici zich redelijk in bedwang houden. Tja, Rutte nu keihard aanvallen op zijn Coronabeleid lijkt niet handig en aan de rest van de dossiers – bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs, arbeidsmarktbeleid – hangt voor de meeste partijen een ’luchtje’. Bij eventuele harde uithalen hoor ik het mantra van slangenmens Mark al echöen: eh, U was er zelf bij, of: U bent destijds toch zelf met deze en gene maatregel akkoord gegaan? Dat was ook één van de redenen dat Lodewijk Asscher als lijsttrekker voor de PvdA bakzeil moest halen.

Ingewikkeld, dat is de kwalificatie die de meeste campagnestrategen aan deze verkiezingen hangen, vrees ik. Echt vuurwerk zal op deze manier uitblijven, gezapigheid is tot nu toe troef. Ruimte voor het FvD  en PVV om zich te profileren zou je zeggen. Maar ook de SP zou in dit ’gezapigheidsgat’ kunnen springen. Tot nu toe is er dus geen sprake van verkiezingskoorts en dat is ook terug te zien in de verkiezingsslogans van de deelnemende kampen. Campagneburaus en adviseurs zullen vast met betere voorstellen op de proppen zijn gekomen dan het onstellende resultaat dat we op openbare plekken in iedere gemeente kunnen aanschouwen. Want tatatatata, hier zijn ze dan, de ’revolutionaire verkiezingskreten’ van de belangrijkste partijen:

  • VVD: Samen sterker verder
  • PvdA: Voor een eerlijke toekomst
  • CDA: Nu Doorpakken
  • GL: Voor een eerlijk, zorgzaam en groen Nederland
  • CU: Kiezen voor wat echt telt
  • D66: Stem voor nieuw leiderschap
  • PVV: Nederland weer van ons
  • FvD: Stem Nederland terug
  • SP: Ons land moet eerlijker

Wat een woestijn van treurnis, nietwaar? De sterkste – of minst slechte – slogan is nota bene die van het FvD, ik ben benieuwd of Thierry deze zelf bedacht heeft. Ik denk het overigens niet, waarschijnlijk had hij zich de slogan  uitdagender voorgesteld in de trant van ’FvD, onze meningen zijn feiten’. De ’geniale’ Wybren van Haga zal Baudet dit wel uit zijn hoofd hebben gepraat….

Ik weet, het is kort dag, maar als de beste campagnestrateeg van Nederland wil ik toch suggesties doen aan bovenstaande partijen om de slogans te wijzigen naar de volgende kernboodschappen. Met 100% garantie: elke partij zal er geheid circa 2 zetels ’bijscoren’!

VVD: herinnert U zich nog de verkiezingscampagne van de PvdA in 1994? Niet de partij – PvdA – voerde de boventoon, maar Wim Kok, de lijsttrekker en aftredend minister van financiën van het kabinet Lubbers  III. Met de slogan ’Kies Kok’ won de PvdA ondanks een fors zetelverlies de verkiezingen. Dus VVD? Snel nog even wat spotjes fabriceren en plakkaten veranderen naar de volgende slogan: ’Rutte Reloaded’. Velen kennen de filmtrilogie ’The Matrix’, dus dat zit geramd. Ik heb de ideale plakkaatfoto alvast bijgeleverd (zie boven, inclusief groene Matrix-zonnebril). Nog iets over de actuele slogan ’Samen, sterker, verder’? Geen commentaar…

PvdA: ’Kies Lilianne’ (Ploumen) lijkt me niet zo’n voor de hand liggende nieuwe slogan. Het ’volk’ kent Lilianne niet, ze is op het laatste moment op het paard gehesen en heeft een Limburgs accent. Dat belooft wederom niet veel goeds voor de PvdA, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. In eerste instantie dacht ik aan ’Ploumen op het Pluche!’ maar ook deze slogan blijft behelpen. Ploumen kan de ’bekendheidsachterstand’ niet meer goed maken en de gemiddelde kiezer heeft bij de uitdrukking ’pluche’ toch meer een behaarde pop in gedachten. De enige one-liner die de schade nog zou kunnen beperken is: ’de sociaal-democratie leeft weer, stem PvdA’.

CDA: Wat nu, is de vorige slogan – ’een hele goedemorgen!’ – van Sybrand Buma nu al op de schroothoop beland? De kreet ’nu doorpakken’ roept alleen maar vragen op. Op welk thema moet er ’doorgepakt’ worden en wie zou de rol van doorpakker moeten spelen? Och ja, Wopke Hoekstra natuurlijk, de plaatsvervanger tegen wil en dank van Hugo de Jonge. Geen slechte kandidaat, deze fatsoensjongen uit Bennekom, maar voor een politicus wel wat ’hoekig’. Bovendien, op welk punt moet hij de VVD – en Mark Rutte – als huidig minister van financiën  nu bekritiseren? Met de verdergaande ontkerstening van Nederland heeft het CDA een krachtige en op zelfvertrouwen gebaseerde boodschap nodig. Dus: ’Met Wopke Winnen We allemaal!’

GroenLinks: Net als bij de PvdA komt in de GL-slogan de uitdrukking ’eerlijk’ terug. En de uitdrukking ’groen’ wordt zelfs tweemaal vermeld. Alsof de kiezers niet gewaar zijn dat de partij in kwestie GroenLinks als naam draagt. Met stip is dit wel de slechtste slogan van het lijstje. Dit terwijl GroenLinks juist nu een historische overwinning zou kunnen behalen. Maar politiek gezien pakt Jesse Klaver allesbehalve door. In het verleden waren we bij GL gewend aan kreten zoals ’verandering begint hier’ of ’zin in de toekomst’. Ook niet om over naar huis te schrijven, maar toch. Wat dacht U van ’Jesse, Neerland’s Klavertje 4’. Persoonlijk getint, groen en garant staand voor een gelukkige toekomst. Grachtengordelaars door het ganse land zullen hun vingers hier toch bij aflikken?

D66: bevindt zich in dezelfde visvijver als de PvdA, GroenLinks en deels CDA/VVD. ’Kies voor nieuw leiderschap’ is al net zo dof uitgeslagen als de vroegere kroonjuwelen van de Democraten. Waarom dan niet alle hordes genomen en ronduit het volgende van de daken schreeuwen: ’kies voor vrouwelijk leiderschap’. Waarschijnlijk heeft Rob Jetten deze mogelijkheid uitgegumd, hij was toch al pissig dat hij de maarschalkstaf niet in handen kreeg. Na het verkiezingskanon Hans van Mierlo heeft nooit iemand het D66-stokje echt over kunnen nemen. ’Het redelijk alternatief’ van de ’inaardige’ Jan Terlouw kwam een beetje in de buurt, daarna was het eigenlijk continu ’muizen geblazen’. Overigens heb ik een nog betere D66-slogan in petto: ’Kies Kaag!’ Recht-toe-recht-aan. Dat Sigrid Kaag een vrouw is hoeft zo niet eens meer belicht te worden! Is hetzelfde als ’Kies Kok’? So what. Beter goed gejat dan slecht bedacht!

PVV: de toon van Wilders cum suis is nog steeds van een bedenkelijk niveau, maar ook de man met het Mozartkapsel houdt zich voor zijn doen toch redelijk in. Zelfs de verkiezingsslogan is dezelfde als 4 jaar geleden: ’Nederland weer van ons’. Beste Geert, de one-liner van 2010 was toch veel beter? ’Meer veiligheid, minder immigratie’ had nu toch meer voor de hand gelegen? Voor de huidige Covid-crisis had ik deze aangepast naar ’meer vrijheid én veiligheid’. Maar oei, dan komt de persoonlijke ’touch’ in deze eenmanspartij niet aan bod. Daarom, kom op Geert, een beetje  (over)moed tonen mag best wel. Snel die plakkaatjes wijzigen in: ’met Wilders Wint Nederland’. Fleurtje Agema moet misschien een beetje slikken, maar daar komt ze ook wel weer overheen…

FvD: ’Stem Nederland Terug’ is nog niet zo slecht bedacht, hoor! Maar Thierry, mensen stemmen niet op het FvD, die stemmen op jou, dompie. Als er iemand met een persoonlijke campagne momenteel meer stemmen kan winnen is het Baudet wel. Onbegrijpelijk, van deze bescheidenheid begrijp ik geen jota Thierry! Nu je je partij hebt ’teruggekaapt’ moet je wel de volgende (zee)slag ingaan. ’Baudet, Bakermat voor Nederland’ had je toch gepast als een op maat gesneden pak? Bij je bewonderaars – maar vooral de twijfelaars – gaat deze spreuk er toch in als God’s woord in een ouderling? Snel die van Haga met een kwast op pad laten sturen!

ChristenUnie: over ouderlingen gesproken……. ’Kiezen voor wat echt telt’? Tja, da’s voor iedereen verschillend Gert-Jan Segers! Voor de één telt de rol pepermunt tijdens de ellenlange kerkdienst, voor de ander de inhoud van de preek van Ds Hemelslief uit gemeente Nunspeet. Met deze slogan lijkt het me in ieder geval lastig om stemmen van het CDA of SGP af te snoepen. Over pepermuntjes gesproken….Ontkerstende Nederlanders plegen niet in groten getale op het CU te stemmen, dus moet je de nog overgeblevenen Chr-Christenen mobiliseren geachte heer Segers. Dus: Gert-Jan Segers, Samen Sterk in Christelijke Politiek! Volgens mij pak je met deze slogan zelfs nog wat PVV’ers en FvD’ers mee.

Socialistische Partij: ’ons land moet eerlijker’. Hee, alweer de term ’eerlijk’. Maar wat is eerlijker, Lilian Marijnissen? Nog meer immigranten, of liever minder. Binnen de SP en haar achterban is betreffende dit onderwerp geen compromis te ontwaren, laat staan consensus. Als de SP zich voor de ’eigen Nederlandse arbeiders’ zou opstellen zijn er veel stemmen te winnen, niet in de laatste plaats van potentiële PVV-stemmers. En de persoonlijke ’touch’ van Lilian? Tja, zou ik in het geval van de SP toch achterwege laten. Zij is in het verleden al geen stemkanon gebleken voor haar partij en dat lijkt nu weer het geval te zijn. Kom op SP’ers waar is jullie ’spirit’ van ’Stem Tegen, Stem SP’ gebleven? ’Links Stemmen? Alleen de SP levert!’ Zoiets moet het worden, anders dreigt wederom verlies en een marginaal voortbestaan van de erfenis van papa Jan Marijnissen.

De rest van de partijen laat ik in verband met de lengte van dit artikel achterwege. Ok, nog ééntje dan. Henk Krol adviseer ik toch dringend om de slogan van zijn partij – lijst Henk Krol – te wijzigen in: ’Stem GEEN 50PLUS’…..

We maken cadeautjes voor de verkiezingen plaatsvinden en we bepalen de belastingen meteen erna. (Jacques Chirac, voormalig Frans president, 1932 – 2019)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s