J’accuse! Donald J. Trump lokt niet alleen geweld uit, hij pleegt hoogverraad!

’These people are not going to take it any longer’. Voordat de bestorming van het Capitool gisteren plaatsvond ruide Donald Trump met onder andere deze tekst zijn mentaal zieke aanhang op. Verder zei de compleet losgeslagen ’Donaldboy’ ’dat we nooit zullen opgeven, helemaal niet als er sprake is van diefstal’ (van de verkiezingen uiteraard). Verder: ’we will stop the steal’ en ’gelooft nu iemand hier dat Joe Biden 80 miljoen stemmen heeft gekregen?’ Lunatic Trump gaf zelf het antwoord op de vraag: ’hij heeft de stemmen van de computer gekregen’. En passant zette hij zijn Christenfundamentalistische Vice-President Mike Pence onder druk door aan te geven dat hij met heel zijn hart hoopt dat hij de uitslagen terug zal sturen naar de 50 Amerikaanse staten. Het enige wat er dan dient te gebeuren is ’to recertify (the voting) and we win the elections’. Tot slot nog ééntje uit de speech: ’AND WE BECOME PRESIDENT AND YOU WILL BE THE HAPPIEST PEOPLE.’

(voorlopig) Resultaat van deze dieprieste call on civil war: 4 doden 52 gewonden. Mijn eerste reactie na het verbijsterd aanschouwen van al die gehersenspoelde Amerikanen (die op hun oorlogspad nog eventjes journalisten – fysiek – lastig vielen en hun apparatuur vernielden): Hoe is het in vredes- en hemelsnaam mogelijk dat dit opgezweepte zooitje bijna ongehinderd het Capitool kon binnenstormen? Sterker nog, op hun gemakje doordrongen tot in het kantoor van Huis van Afgevaardigdenvoorzitster Nancy Pelosi, haar naamplaatje van haar kantoordeur rukten en hun benen op haar bureau plantten. Maar het kan nog sterker hoor! Ook op haar ’voorzitterszetel’ nam een idioot – met capuchon op natuurlijk – plaats, een bizar schouwspel.

Was Trumpie een beetje geschrokken van de gevolgen van zijn tirades? Nauwelijks, voor de vorm meldde hij dat iedereen rustig naar huis kan vertekken, maar hij kon het nog steeds niet nalaten om voor de zoveelste keer te verklaren dat de verkiezingen gestolen zijn. Wat moet je met zo’n sujet? Welnu, daar hebben de Democraten wel een mening over. Termen als impeachment zijn alweer te horen. Of het inzetten van het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet. Dit laatste is geen afzettingsprocedure, maar het eenvoudigweg afnemen van de bevoegdheden van de President.

Zelfs de Republikeinen roeren zich op dit onderwerp, bijvoorbeeld congreslid Adam Kinzinger. Ook de tegenstand bij Republikeinse afgevaardigden tegen het verkiezingsresultaat (heel rap van 14 naar 7 criticasters gezakt) begon te verbleken. Wat ik hiervan vind? Op zichzelf positief, maar……..Het is natuurlijk weerzinwekkend dat er überhaupt Republikeinen bestonden/bestaan die Joe Biden’s overwinnig in twijfel durfden te trekken. Het lijkt er op dat de voormalige (partij)fans van Trump een manier proberen te vinden om als ratten het zinkende Donaldschuitje te verlaten. Tot nu toe was Trump een fantastisch trekpaard die hun macht en pecunia opleverde, thans kan hij achteloos aan de kant worden geschoven. De ultieme hypocrisie, wat mij betreft kunnen alle Republikeinse politici meteen bij het grofvuil gestald worden. Een beetje grof misschien? Nee hoor, dit waren dezelfde windvanen die bij de vorige impeachprocedure hun presidentje beschermden. Dus, vuilnisman, mogen deze zakken ook nog mee?

Begrijpt U me goed, de meeste Democratische politici zijn maar een tikje minder erg. Deze maken net zo goed – of slecht – (ge)misruik van de media en sproeien als het ze zo uitkomt de grootste stront uit over politieke tegenstanders. Ik noem in dit verband de consternatie rond de benoeming van opperrechter Brett Kavanaugh. Hij zou tientallen jaren geleden een vrouw hebben aangerand. De ’dame’ in kwestie wist overigens niet meer waar en hoe de aanranding precies vorm had gekregen. Net zo goed een walgelijke politieke tactiek, dit keer van die ’brave’ Democraten.

De Amerikaanse samenleving is zwaar (politiek) gepolariseerd geraakt. Gecombineerd met abjecte leugenzenders als Foxnews en de Google-en Facebookalgoritmes lijkt het einde zoek aan de overkant van de grote plas. Verschillende onderzoeken tonen aan dat China binnen 10 jaar de Verenigde Staten economisch zal overvleugelen. Ik weet het niet, wellicht gaat het door deze erbarmelijke ontwikkelingen nu nog sneller. Met de inauguratie van Joe Biden worden de kardinale problemen echt niet binnen 4 jaar opgelost, dat is een illusie. Overigens was er nog een belangrijk nieuwsfeit dat door de ’capitoolbestorming’ ondergesneeuwd raakte. De twee Democratische senator-kandiaten wonnen in hun staat Georgia een senaatszetel. Daarmee is het letterlijk 50/50 in dit gremium wat betekent dat Biden comfortabeler zijn beleid kan doordrukken. Bij het staken van de stemmen geeft de stem van de nieuwe Vice-Presdent Kamala Harris immers de doorslag. Het congres had al een Democratische meerderheid, Biden kan zijn spierballen dus straks werkelijk laten zien.

Maarten van Rossem had gisteren in het programma Op1 een rake typering voor de ’Trumprepublikeinen’: ’een moreel verwerpelijk zooitje’. Een juiste kwalificatie, maar die kan opgerekt worden naar bijna alle verantwoordelijke politici in dat fascinerende land, The United States genaamd.

O ja, zou ik het bijna vergeten: hoe nu (juridisch) verder met Trumpie als ambteloos burger? Voordat ik deze vraag beantwoord geef ik U eerst de definitie van Hoogverraad volgens de Dikke van Dale: ’misdrijf tegen de veiligheid van een staat’. Met name als er handelingen plaatsvinden tegen de staatsinrichting of de hoogste staatsorganen met als doel de interne organisatie van de staat omver te werpen. Donald Trump’s gedrag past uitstekend in deze definitie en niet alleen omdat hij één opruiende speech heeft gehouden. 4 jaar lang konden we zo goed als dagelijks constateren dat de Trumpadministratie zich heeft gekenmerkt als ééntje die niets, maar dan ook niets heeft met een begrip dat we allen goed kennen: DEMOCRATIE. In de bak dus met die Trump? Nee, natuurlijk niet, hij is immers zwaar geestesziek en volstrekt ontoerekeningsvatbaar. TBS met dwangverpleging, tot in de lengte der dagen. Laten we het daarop houden.

Er zijn heel veel mensen die een gevestigd belang hebben bij het handhaven van de domheid van het Amerikaanse publiek. (Gore Vidal, Amerikaans schrijver, 1925 – 2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s