Wanneer zetten we de kerstboom nu ’aan de straat’? De Hongaarse ’Christelijke’ (Fidesz)president weet het precies….

In Hongarije staat de Kerstboom bij de meeste gezinnen (of alleenstaanden) in ieder geval nog tot 6 januari naast de sofa, de dag waarop Driekoningen valt. Eigenlijk wordt Kersttijd afgesloten op 6 januari, dit vanwege de Bijbelse teksten van ene Mattheüs die verhaalde over een opgaande ster die het teken voor de 3 wijzen uit het oosten was om Jezus, de Messias te zoeken. Die werd uiteindelijk gevonden  in een kribbe te Betlehem. Rooms-Katholieken houden deze datum niet altijd aan, namelijk in het geval de eerste zondag in het nieuwe jaar voor de zesde januari valt. Onder andere vieren deze gelovigen dan tevens de doop van Jezus in de rivier de Jordaan.

Hongarije zou Hongarije niet zijn als er geen andere naam aan deze Christelijke feestdag wordt gegeven. Hier spreekt men van Vízkereszt, letterlijk waterkruis. De achtergrond is gelegen in het feit dat het dopen immer met (heilig) water plaatsvindt en als ik het wel heb werd Jezus compleet ondergedompeld in het water van de Jordaan. Tot zover mijn – wellicht krakkemikkige – verklaring voor het handhaven van de kerstboom in de Hongaarse woonkamer. Als Hollander/Vlaming zult U misschien denken dat de Hongaarse boom rond die datum in het nieuwe jaar inmiddels veel naalden heeft verloren. Want de meeste (godvrezende) burgers in Europa schuiven de kerstboom toch reeds na de verjaardag van Sinterklaas (6 december) hun huis binnen? Nee, nee, niet bij de Hongaar die de tradities volgt, die plaatst de boom pas op 24 december naast de schouw en de lichtjes gaan pas op kerstavond aan (als de kleine Jezus – Jézuska – de cadeautjes heeft gebracht)

Tja, Viktor Orbán probeert met harde en zachte hand de Christelijke tradities weer tot leven te brengen in zijn geliefde thuisland. Of hij hiermee succesvol is? De vraag is deze beantwoorden. Ik constateer bij steeds meer Hongaren dat de kerstboom reeds begin december zijn lichtjes  heeft opgestoken. In de huiskamer, de keuken, de tuin etc. Net als in Vlaanderen/Nederland is één kerstboom meestal niet genoeg. En dan heb ik het nog niet eens over de circusverlichting en lichtgevende kerstmannetjes die op en rond woonhuizen te ontwaren zijn. Een – inmiddels vage – kennis meldde me dat hij bij zo’n ’red light blinking appartment’ weleens heeft aangebeld, omdat hij dacht dat het een nightclub – ofwel bordeel – betrof…..

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is reeds jaren geleden ontkerstend, waardoor een andere traditie onstond: het (Haagse) kerstbomenrausen. Veel Hollanders zetten hun Kerstbomen voor of op oudjaar aan de straat waarmee tienervolk en andere tokkies aan de haal gaan. Kerstboomverbrandingen waren op veel stadspleinen aan de orde van de dag (of nacht….). Volgens de immer consequente minister Grapperhaus viel de afgelopen jaarwisseling alleszins mee. Weinig gelazer op straat en minder oogletsels. In het Noord-Brabantse plaatsje Veen denken ze daar waarschijnlijk ietsjes anders over, daar was het dagenlang zowat een ’warzone’. En vuurwerk mocht toch ook niet meer worden afgestoken? Tja, ik vrees dat er rond twaalf uur op 31 december jongstleden geen sprake was enig ’stiltegebied’, waar dan ook in Nederland. Of U moet stokdoof zijn natuurlijk…

In Nederland hadden we op TV het Nationale Aftelmoment met daarna elektrisch vuuwerk vanuit de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. Ik heb naderhand een stukje van de opnames bekeken, mijn commentaar zal ik U wijselijk besparen. In Hongarije werden we na het zingen van het Hongaarse volkslied – voorwaar een waardevolle traditie – ’verblijd’ met de nieuwjaarstoespraak van de Hongaarse president János Áder. Één op één een Orbánlakei die het natuurlijk niet kon laten om op het einde met een boodschap van de apostel Paulus op de proppen te komen. Tja je bent als ex-lid van de communistische jeugdbeweging toch overtuigd Christen, nietwaar?

Hee, Ik meen trouwens dat de blonde doven- en hardhorendenvertaalster niet op anderhalve meter afstand stond van ’s lands president (zie foto). Bovendien was de dame in kwestie wel erg prominent in beeld, maar dat was misschien wel zo gekozen om Áder’s grote snor ietwat te verbloemen. Het zag er in ieder geval wat sympathieker uit allemaal. Tot slot heb ik een gouden idee voor Áder om het nieuwe jaar nog meer luister bij te zetten. Nee, nee, niet het afscheren van zijn bovenlipharen, de man zou daarna helemaal niet meer herkend worden door – pak ’m beet – Mark Rutte uit Nederland.

Nee, als Áder nu als vroom Christen op de zesde januari eens afreist naar de zuidelijke Boedapester deelgemeente Csepel. Daar staat de Kerstboom (met een Christelijk  kruis in de kruin) die daar was opgezet door – wederom – vrome Fideszchristenen (bijvoorbeeld fractievoorzitter Máté Kocsis). Allemaal  ter ere van de lijdende burgerbevolking in Bordeaux. De burgemeester aldaar had het plaatsen van een gemeentelijke Kerstboom in zijn stad immers verboden met de reden dat dode bomen niet in het centrum van Bordeaux thuishoren. Schande natuurlijk meenden de Fideszers die in Kerstgedachten de handen vouwden voor de groene takken, daarmee hun meelevendheid tonend aan de lijdende Christelijke Bordeause burgerij. János, jonge, mooi inpakken die Kerstboom en op transport sturen naar de Franse wijnstad. Dat is pas Christelijke compassie en medeleven! Zeg er bij afscheid maar een mooi wees-gegroetje bij. Als je die Christelijke tekst tenminste ’top of mind’ hebt. Ik ’vrees met grote vrezen’ echter van niet……

Laten er nu minder vragen zijn en meer acceptatie. En minder twijfel maar meer vertrouwen (János Áder Hongaars president tijdens zijn recente nieuwjaarstoespraak)

Commentaar: het klinkt als een zin uit de mond van een communistisch (k)Áderlid……..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s