Sensationeel nieuws op nieuwjaarsdag: geen ’Tamponbelasting’ meer in het Verenigd Koninkrijk!

Boris Johnson’s vrouw mag die verschrikkelijke spindoctor-hork én de belangrijkste adviseur van haar man – ene Dominic Cummings – wel op de keien hebben gegooid, maar daarmee is het niet gedaan met de ’fake news-fabriek uit Downingstreet 10’. Vol trots meldde warhoofd Johnson midden december dat het Verenigd Koninkrijk ’lekker’ als eerste begint met het vaccineren van de bevolking. Lekker puh, ’we the British’ waren in staat om het Pfizervaccin eerder goed te keuren dan die bureaucratische slakken uit Brussel. Dus was de onvermijdelijke conclusie: het eerste bewijs dat een Brexit meteen loont.

Hemeltergende nonsens natuurlijk, want wat Johnson er niet bij vertelde is dat het Verenigd Koninkrijk zich in 2020 nog gewoon aan alle EU-regels moest houden. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is dé autoriteit die uiteindelijk vaccins goedkeurt voor gebruik in de EU-landen. En dat gold ook nog gewoon voor het Verenigd Koninkrijk in 2020. Die manipulerende Johnson heeft alleen heel slim gebruikt gemaakt van de mogelijkheid die EU-regelgeving biedt om de zogenaamde ’noodclausule’ in te roepen. In dat geval mag elke EU-lidstaat geneesmiddelen voorlopig vrijgeven, voordat de EMA zijn defintieve ’go’ heeft gegeven. In verband met – waarschijnlijk – overwegingen van zorgvuldigheid en het proberen ’vaccinatievertrouwen’ te winnen onder de eigen bevolkingen besloten alle EU-lidstaten om GEEN gebruik te maken van deze route.

Bovenstaande is slechts één voorbeeldje van de Trump-achtige benadering van de feiten door Boris Johnson en zijn (meestens) steenrijke conservatieve, archaïsche partijgenoten. Persoonlijk vind ik het weerzinwekkend om getuige te zijn van het afglijden van ’Old England’ in de richting van die idiote ’tea party-aanhangers’ uit de Verenigde Staten. In 2021 zal Johnson ons nog vele malen vermoeien met zijn ’bewijzen’ dat een vertek uit de EU als manna uit de hemel is gekomen voor zijn ’beloved empire’. Ik voel de anti-peristaltiek reeds in mijn slokdarm…..

De eerste dag van het nieuwe jaar werden we reeds verblijd met de eerste Brexitzegeningen, namelijk die van de afschaffing van de zogenaamde tamponbelasting. In de EU is de BTW op ’essentiële hygieneproducten’ vastgesteld op minimaal 5%. Overigens, mooie benaming voor maandverband en tampons, nietwaar? Ene Laura Coryton, een Britse die al jaren strijdt tegen deze ’seksistische belasting’ reageerde lyrisch: ’deze verandering gaat leiden tot een lagere prijs van menstruatieproducten. Het Britse ministerie van Economische zaken was er als de kippen bij om deze conclusie te ’staven’. ’Iedere Britse vrouw gaat op jaabasis zo’n 40 Engelse ponden besparen op hygiëneproducten’.

Tja, op 1 januari draaien de spinning wheels alweer op volle toeren aan de overzijde van het kanaal. Die 5% mag dan wel niet meer op het kassabonnetje staan voor een pakkie OB- of alwaystampons, maar dat betekent niet automatisch dat supermarkt Tesco de prijs met 5% verlaagt. Ja, voor de ’vorm’ zal de prijs vast ietwat omlaag gaan, eind januari zijn deze gewoon weer op het oude prijsniveau, als voormalig supermarktinkoper weet ik wel beter. Bovendien, ’iedere Britse vrouw’? Misschien hebben ze er op het Engelse ministerie geen weet van dat er ook vrouwen bestaan die zijn geconfronteerd met een fysieke toestand die menopauze wordt genoemd. Deze vrouwen kopen waarschijnlijk maandverband en gebruiken dit waarschijnlijk als ’cleaning sheets ’ in de keuken….

In Schotland hebben ze het beter voor elkaar, daar zijn sinds vorig jaar tampons en dergelijke gewoon gratis en voor niets te verkrijgen. Dit om de zogenaamde ongesteldheidsarmoede te bestrijden. Als niet-dameshygiëneproducten consumerende man ben ik het van harte eens met deze Schotse regelgeving. Ik acht mezelf geen rabiate feminist, maar het is me nog steeds een doorn in het oog dat de gemiddelde salarissen voor vrouwen in dezelfde functie in – ik meen – alle EU- landen nog steeds op een lager niveau liggen dan die van mannen. En mannen hebben in de regel geen behoefte aan essentiële hygiëneproducten (behalve managers die het voortdurend in hun broek doen vanwege een autoritaire chef, red). Hiermee wordt het inkomensverschil tussen de twee seksen immers nóg groter.

Toch bekeek ik het Engelse tamponbericht vanmorgen van de zonnige kant: de verwijdering tussen Schotland en ’Old England’ wordt groter en groter. Het is een kwestie van tijd dat de Schotten uit het Verenigd Koninkrijk stappen. De vleugels van het Always-maandverband kunnen hierbij van extra dienst zijn. Daarom adviseer ik de Schotten de slogan van energydrink Red Bull te lenen:

Maandverband geeft ons Schotten vleugels

ofwel:

Sanitary napkins provide us Scottish the wings (we need)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s