Koning Willy’s kersttoespraak:’de coronapandemie maakte het allerbeste in ons wakker’

Sinds 2012 is NOS-verslaggeefster Kysia Hekster verantwoordelijk voor de berichtgeving rond het Koninklijk huis. Op zichzelf lijkt mij dat al een beetje een verdomhoekje, een ondankbare taak is het zeker. En al helemaal als je dit ’journalistieke’ werk al 8 jaar achter elkaar moet uitvoeren. 8 jaar! De vraag die zich opdringt is of Kysia überhaupt geschikt is voor het journalistieke vak of gewoon weinig ambitie tentoon spreidt.

Ik probeer een klein tipje van de sluier op te lichten. Hekster bracht ons, nederige onderdanen een ’belangrijke’ zinsnede van Willy’s autocue- toespraak onder de andacht: ’ik bedank een ieder die zich de afgelopen maanden met vallen en opstaan aan de voorschriften heeft proberen te houden’. Volgens de immer goed geïnformeerde verslaggeefster geldt voorgaande zin ook voor ’onze’ koning zelf. Om te eindigen met haar erudiete conclusie ’dat de Koning uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is om je aan de Corona-voorschriften te houden’. Daarbij refereerde ze aan de afgebroken Griekenland-vakantie van zijn gezin. (noot: door de mediadruk kwam Willy met kroost en Máxima op stel en sprong terug naar Nederland. De Koninklijke reis werd aangevangen juist nadat Mark Rutte en Hugo de Jonge – verdere – bewegingsvrijheden hadden ingeperkt voor de inwoners van Nederland. Één van Rutte’s uitspraken kan ik me nog goed herineren: ’ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is’………………………………………)

Tsjongejonge, wat is dit nu voor conclusie mevrouw Hekster?: U weet exact dat Willy ALLEEN maar terug kwam vanwege negatieve publiciteit en niet vanwege een emotie die in de verste verte op spijt leek. De persverklaringen van de Rijksvoorlichtingsdienst spraken in deze boekdelen. Ja, later leek het Willem verstandig om het boetekleed aan te trekken, maar die buiging naar het publiek was ’too little and much too late. Kijk, als Willy nu een kerel was geweest had hij tijdens zijn kersttoespraak een kleine toevoeging aan zijn ’vallen en opstaanzin’ kunnen plakken. In de trant van: ’dat gold en geldt ook voor mij persoonlijk’. Overigens, ik weet niet welke Jan Doedels er bij de RVD op de loonlijst staan, één ding is duidelijk: van efficiënte communicatie hebben ze absoluut geen kaas gegeten. Ik vrees dat het Emotional Quotient (EQ) bij deze ongelukkigen al net zo’n laag niveau aantikt als bij Willy zelf. Hun IQ laat ik gemakshalve maar even helemaal buiten beschouwing.

Goed, Kysia hebben we besproken, wel wil ik haar nog van een loopbaanadvies voorzien: meteen solliciteren bij de RVD meid, je past daar uitermate goed in het ’profiel’. Op elk potje past een dekseltje, nietwaar? Willem kan het overigens niet snel genoeg gaan met dat vaccineren. Kan ie weer snel in zijn speedbootje van 2 miljoen Euro langs de Griekse kusten ’cruisen’. Youp van ’t Hek herinnert ons in bijna elk van zijn columns aan Willy’s speeltje, waarschijnlijk vinden de meeste Monarchisten zijn repeterende kritiek zo langzamer zo flauw als een bakkie patat zonder zout. Ik niet hoor, deze ’running gag’ mag van mij net zo lang duren als de ’Indian rope tric’ van Tommy Cooper.

Dat schuitje van Willy zal me trouwens aan mijn achtereinde oxyderen, zijn uitspraak in de kop van dit artikel echter niet. ’De coronapandemie maakte het allerbeste in ons wakker?’ Ik zou zeggen, ook ja! Maar ook het allerslechtste Willem, dat had de RVD met een paar mooi bedachte teksten toch wel in de toespraak kunnen inbouwen. Scherpe kantjes er vanaf halen natuurlijk, maar toch. Niets van dat al, in plaats hiervan werden we verveeld met Willy’s persoonlijke ervaringen in het ’corona-veld’. Ontmoetingen met verplegend personeel en dat soort ’ tot geeuwen neigende topstories’.

En tot slot de finale van Willy’s zegje. De Bijbel en de apostel Paulus kregen hierin een behoorlijke rol, keert het Christelijk getuigen weer helemaal terug in de Koninklijke boezem? De term vergeving komt volgens de Koning vaak voor in de Bijbel en dat is iets waar we wat mee kunnen in deze Coronaperiode. Klopt Willy, maar in het Oude Testament gaat het volgens mij toch niet in eerste instantie over vergiffenis en andere positieve menselijke deugden. Integendeel zelfs….

’Misschien ben U ook moe van de ’manische meningenmachine’ allitereerde Willy op aangeven van een spitsvondige RVD-medewerker. Misschien bent U mijn meningenmachine ook wel beu. Toch ga ik er lekker mee door! Tot ik geveld word door een vaccinatie met dat Spoetnik V-goedje…..

Een prettig en zalig uiteinde gewenst! Met of zonder welk Heilige Schrift dan ook….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s