Eindrapport Genuaanse rampbrug: schokkender dan schokkend!

Namens Italië juichte premier Giuseppe Contehimmelhoch’, de Italiaanse laars ontvangt maar liefst 208 miljard Euro uit het Corona-herstelfonds. Daarvan is 81 miljard gratis en voor niets, het restant betreft een boterzachte lening waarvan ik me overigens nu al afvraag of daar een substantieel deel van wordt terugbetaald. 208 miljard Euro! Da’s bijna 28% van het totale Coronapakket van 750 miljard Euro. Mark Rutte ging uiteindelijk mokkend akkoord, nadat hij garanties had gekregen over de besteding van de ’noodgelden’. Ja, ja, garanties. En gij geleuft dat?

In augustus 2018 stortte de ponte Morandi in de stad Genua in, er vielen 43 slachtoffers. De gewone Italiaanse burger stond op zijn achterste benen, hoe was het in vredesnaam mogelijk dat een zeer gefrequenteerd viaduct zomaar als een zak meel in elkaar stortte. Midden in een trotse havenstad, waar zich onder de brug nota bene een woonwijk bevindt. Een perfecte ramp, zo zou je deze tragedie kunnen omschrijven, meteen werd met de beschuldigende vinger naar de exploitant Autostrade per l’Italia gewezen.

Inmiddels blijkt nu ook officieel dat de beschuldiging volledig terecht is. Tot deze conclusie komen de deskundigen die hun bevindingen gebundeld hebben in een 400 pagina’s tellend rapport. ’Als controles en onderhoud correct waren uitgevoerd, was de instorting waarschijnlijk voorkomen’, zeggen de ingenieurs en experts. Daarop meende premier Conte dat er sprake is geweest van ’ernstige en onvergeeflijke nalatigheid’.

Deze laatste conclusie komt mij gratuit en uitermate coulant voor. Gratuit, omdat Conte als premier zelf verantwoordelijk is voor de exploitant, het betreft immers een staatsfirma waarvan iedereen weet dat deze een broeinest is van corrupte maffiapraktijken. Al sinds decennia, ’if I may add’. Uitermate coulant, omdat niet slechts van grove nalatigheid sprake is. Een paar voorbeeldjes: Sommige pijlers waren de laatste 25 jaar amper nog nagekeken en bij staalkabels was sprake van corrosie. Zelfs ontwerper Riccardo Morandi heeft al jaren geleden reden gewezen op het risico van corrosie. Wat er met deze waarschuwingen gebeurd is? De directie van Autostrade heeft ze op Maffiaanse wijze meteen in de open haard geflikkerd.

Nogmaals onvergeeflijke nalatigheid? Het op onwettige wijze opzettelijk beëindigen van het leven van een ander, dat lijkt me een betere omschrijving. Toevalligerwijs is dit zo’n beetje de definitie van moord. Premier Conte had deze bewoordingen moeten gebruiken om recht te doen aan de maffiose toestand van de Italiaanse staat. Maar ja, Dat was natuurlijk een brug te ver voor hem, Italiaanse politici zijn vrijwel nooit te porren om de maffia – zelfs maar verbaal – een draai om de oren te geven. De ’deep state’ in Italië staat immers gelijk aan de maffia, en door de Corona-ellende zijn de Camorra’s van deze wereld alleen maar sterker geworden. Conte kijkt wel uit om de geïnstitutionaliseerde misdaad verantwoordelijk te stellen voor een ramp als in Genua. Bovendien, in dat geval stelt hij zichzelf direct verantwoordelijk….

De nieuw gebouwde ponte San Giorgio staat inmiddels fier in het dal van de stad Genua. De begroting voor de bouw bedroeg 202 miljoen Euro. Voor het gemak ga ik er maar vanuit dat de werkelijke kosten ruwweg met de factor 2 kunnen worden vermenigvuldigd. Het opruimen van het puin van de Morandi-brug bedroeg immers al bijna 20 miljoen Euro. Sorry, dan heb ik het – wederom – nog maar over de begroting hoor! Het trieste is dat zelfs bij de bouw van de nieuwe brug er weer heel wat moneten aan de maffia-strijkstok zijn blijven hangen. Hoe ik Italiaanse politici zou kunnen omschrijven? Moorddadige cynici. Schokt U deze conclusie? Ach, waarschijnlijk toch nog minder dan de fatale schokken van de Morandi-brug.

(Noot: één van de italiaanse brugbouwers luistert naar de naam Fincantieri, de grootste scheepsbouwer ter wereld. Voor een groot gedeelte ’state-owned’. Tja, dan begint het al verdacht te worden in Italië, helemaal met de aantekening dat deze firma nog nooit een brug had gebouwd. En kom ik bij een beetje ’googlen’ van Fincantieri niet het volgende tegen? ’Systematic exploitation of foreign workers, mainly from Bangladesh and Albania’. Helaas, zeker wel……)

Meer dan 10.000 Italiaanse bruggen/viaducten (gebouwd in de 50/60er jaren van de vorige eeuw) verkeren momenteel in een deplorabele staat vanwege achterstallig onderhoud of het geheel uitblijven daarvan. Probeer er maar niet aan te denken als U weer een wonderschone vallei overbrugt in het wonderschone Toscane…..

Italië, de situatie is hopeloos, maar niet ernstig. Dit is een kwalificatie die vaak enigszins vergoeilijkend wordt gegeven aan ’Dolce Italia’. Het eerste deel klopt, het tweede al lang niet meer. Daarom stel ik een nieuwe typering voor:

Italië, de situatie is hopeloos én shockerend…..

Ciao a tutti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s