’Oud beoogd’ FvD-lijsttreker Joost Eerdmans begint aan zijn 8e Politieke Partij. Kan Jan Nagel (zijn teller staat op 6) niet aansluiten?

In 2018 haalde Leefbaar Rotterdam een uitstekend resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ondanks het feit dat de ’startpartij’ van Pim Fortuyn de grootste bleef werden Joost Eerdmans – lijsttrekker – cum suis bij de collegeonderhandelingen op een zijspoor gerangeerd. Joost’s begeerde vervolg van zijn wethouderbaantje werd op deze manier onmogelijk gemaakt. Wat restte was een plekkie in de gemeenteraad, en dat was voor de politicus met het zware brilmontuur een hard gelag.

Eerdmans heeft nog steeds ’iets’ met Pim fortuyn. In diverse interviews komt duidelijk naar voren dat Joost Pim als zijn ideologische vader beschouwt. Tot tranen geroerd kan hij nog steeds over ’zijn tijd’ met Pim verhalen. In 2002 zocht hij hij contact met de Grote Goeroe die op zoek was naar bekwame mensen. Dit nadat Fortuyn met gelazer was vertrokken bij Leefbaar Nederland. Joost wist ’in Pim’s picture’ te komen, hij verscheen als nummer 19 op de verkiezingslijst, ruim voldoende voor een Tweede Kamerzetel. Fortuyn werd voor de verkiezingen op brute wijze vermoord, waarna de kiezers hem ’postuum’ beloonden met maar liefst 26 zetels. Vanaf dat moment zag Eerdmans zijn kans schoon om zijn politieke carrière definitief vorm te geven.

Het werd een politiek avontuur waarin maar liefst 8 politieke partijen de revue passeerden: CDA, LPF, Groep Eerdmans-van Schijndel, ÉénNl, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam, FvD. De nieuwste ’loot aan de politieke stam: JA21. Samen Met Annabel Nanninga (ex Fvd en Amsterdams fractievoorzitster)) richtte Joost deze nieuwe partij zeer recent op. Op de vers geïntroduceerde website valt meteen een slogan op: Het juiste Antwoord. Ja, ja, vandaar dat ’JA’ natuurlijk, ik begrijp het. ’HJA’ werd waarschijnlijk een beetje minder sexy gevonden. Ook dat begrijp ik, deze afkorting zou immers associaties op kunnen oproepen met een sportclub. Bijvoorbeeld Hockeyvereniging Jaarsveld. Uiteraard doet deze nieuwe partij mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het zelfvertrouwen bij het duo Eerdmans/Nanninga is levensgroot, de website rept van de ’behoefte in Nederland aan een brede volkspartij’. JA21 dus…..

Die Nanninga is trouwens een interessant portret. Baudet’s FvD was voor haar het vehikel om eindelijk eens wat te bereiken in het leven. Haar schoolcarrière werd geen onverdeeld succes, de vijfde klas van het Amsterdamse Barlaeus gymnasium was – wellicht mentaal – een brug te ver voor de politica. Ze besloot haar schooltas definitief aan de wilgen te hangen. De renaissancevloot-kapitein zag wel wat in de strijdbare Nanninga, die tijdens de Europese immigratiecrisis van 2015 bootvluchtelingen nog voor ’dobbernegers’ had uitgemaakt. Een kolfje naar ’onze fopintellectueel’s hand natuurlijk.

Het is geen toeval dat de politieke gelukszoeker Eerdmans Annabel in zijn armen wilde sluiten. Helaas was even hiervoor zijn trucje mislukt, het door hem zo begeerde lijsttrekkersschap voor de FvD werd hem persoonlijk door Thierry door de neus geboord. ’Glansrijk’ won ’onze klassieke muziekkenner’ het ledenreferendum, hij mocht aanblijven als Fvd-partijleider. Shit, moet joost gedacht hebben, wat nu? Zijn gedachtengang ging waarschijnlijk de volgende kant op: ach ja, een achtste parij kan ook nog wel aan mijn politieke parelketting geregen worden. Het grappige is dat enige zelfreflectie op de fonkelnieuwe JA21 website Eerdmans niet vreemd is: ’ want een beschaafd, mooi land als Nederland zou geen politiek daklozen moeten kennen!’ Wat een zin, wat mij betreft de poltieke dijenkletser van het jaar.

Nog zo ééntje die ik zomaar van de website van JA21 heb gehaald? ’Een partij die niet met alle winden meewaait en zich niet door elke mode van slag laat brengen.’ Wat? En daar durft Eerdmans met zijn twee kwartetten politieke partijen zijn handtekening onder te zetten? Overigens, de vergelijking met kwartetten gaat niet helemaal op want kwartet is een kaartspel waarin getracht moet worden zo veel mogelijk kwartetten (vier bij elkaar horende kaarten) te verzamelen. Tja, dat lijkt me een beetje moeilijk, met het CDA (Eerdman’s eerste partij) valt met Lijst Pim Fortuyn geen kwartet te maken.

Het politieke kaartspel van Nanninga/Eerdmans lijkt meer op een ander gezelschapsspel? Welk? Zwartepieten……

PS En Jan Nagel? die kan de ’Oscar’ voor ’beste partij-hopping scenario’ defintief op zijn buik schrijven. Maar misschien komt hij nog in aanmerking om het ’beeldje’ te winnen voor ’beste politieke choreografie’. Moet hij wel weer zijn baard laten staan…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s