Precies 40 jaar geleden werd de 40-jarige John Lennon bruut vermoord

’our life together, is so precious together’. Zo begint het nummer (just like) starting over, geschreven en gezongen door de – vandaag 40 jaar geleden – vermoorde John Lennon. Het komt van zijn laatste in 1980 uitgebrachte elpee double fantasy. De eerste zin van de popsong is een opvallend bruggetje naar de Corona-ellende waarin de gehele mensheid zich thans bevindt.

Op 8 december 1980, laat in de avond loste ene Mark Chapman met zijn .38 pistool 5 schoten op de totaal verraste Lennon, die binnen een half uur zijn laatste adem uitblies. Chapman was ziekelijk idolaat van de ex-Beatle, even daarvoor had hij – nota bene op dezelfde dag! – nog een handtekening van Lennon op zijn net aangeschafte double fantasy-hoes kunnen ritselen. Maar ja, extreme adoratie gaat vaak gepaard met blinde haat die in onderhavig geval tot de ultieme tragedie leidde. Niet toevallig was Chapman een fervent drugsgebruiker, maar tevens herboren Christen. Voor hergeboorte heeft Chapman nog niet de gelegenheid gekregen, hij zit sinds de moordaanslag in de bak, ergens in de staat New York.

Van de kersttijd in 1980 kan ik me nog goed herinneren dat elk radiostation om de haverklap het nummer Happy Christmas (war is over) de ether instuurde. Het is een prachtig nummer, maar ik luister er sinds 1980 niet graag meer naar. Te vaak gehoord, maar bovenal geeft me de plaat een unheimisch gevoel, terwijl Lennon waarschijnlijk een andere emotie bij de luisteraars voor ogen had. Tja, het kan raar lopen met het effect dat muziek op mensen heeft.

Over John Winston Ono Lennon, Liverpool (8 december 1940) zijn al pakhuizen volgeschreven, dus wat moet ik hier nog aan toevoegen? Misschien iets over Yoko Ono dan, zijn Japanse vrouw die eigenlijk jaren verguisd is geweest. Zij was het die volgens boze tongen de veroorzaakster was van de breuk in The Beatles-formatie. Bovendien, zo betoogden de ’vitriooljournalisten’, beperkte zij John Lennon in zijn muzikale creativiteit. Wat er van waar is? Eerlijk gezegd zal het me jeuken, totaal oninteressant. Opmerkelijker vind ik het feit dat Yoko Ono nog steeds domicilie houdt in het Dakota-gebouw in New York. Da’s precies het pand waar bij de ingang de fatale schoten werden gelost…

Yoko had haar ’eigen’ muziekgroep, the plasic Ono band. De muzikaal drijvende kracht was natuurlijk Lennon zelf, de eerste single die werd opgenomen heette ’give peace a chance’. Bij het horen van deze titel springt bij mij nu niet bepaald de band van Yoko in mijn gedachten, ik vrees dat dit voor vele muziekfans geldt…..In september 1969 vond het eerste concert van Yoko’s band plaats met gitaristen als Eric Clapton en een drummer die U wellicht vaag bekend voorkomt: Ringo Starr. Op het singeltje zingt in het achtergrondkoor zangeres Petula Clark mee. U weet wel van het nummer ’Downtown’. Deze succesvolste Britse zangeres aller tijden – meer dan 70 miljoen verkochte platen – is trouwens ’still alive’.

Vanaf 1973 brachten Lennon en Yoko alleen nog maar platen onder hun eigen namen uit en dat lijkt me ’marketingwise’ – ook achteraf – een wijze keuze. Waarom? Wie noemt zijn/haar band nu ’plastic’, daarmee geef je toch meteen al aan dat je muziek van kunststof is gefabriceerd? Nep dus…. Één van de leukste titels in de ’plastictijd’ vind ik jealous guy, een prachtig zelfreflecterende compositie van de meester zelf. Meestal kunnen ’covers’ niet aan het origineel tippen, maar de versie van Roxy music mag er ook zijn hoor. Bryan Ferry in optima forma!

John Lennon is terecht één van de iconen van de popmuziek en kan niet genoeg geëerd worden. Op welke manier dat het beste kan? Welnu, door een nachtje kamer 902 in het Amsterdamse Hilton te boeken. In deze suite verbleef het verliefde paartje Yoko/Lennon in maart 1969 maar liefst 8 dagen. De zogenaamde bed-in actie zoemde rond in de gehele wereldmedia en was opgezet als protest tegen de Vietnamoorlog en tegen oorlogen in het algemeen. Hierna volgde nog eenzelfde sessie in het Queen Elizabeth hotel in Montreal. Als de Corona-ellende voorbij is dus snel met Uw lief een nachtje vastleggen, daar in Amsterdam. Kosten voor één overnachting: 2.000 euro.

Hè, twee rooie ruggen, is dat niet een beetje veel voor de wereldvrede? Nee hoor, helemaal niet, vooral als u zich realiseert dat Yoko en John op 31 maart 1969 vertrokken zonder de hotelrekening te voldoen……..

Revolution, evolution, masturbation, flagellation, regulation, integrations, meditations, United Nations, congratulations, All we are saying is give peace a chance (John Lennon, musicus, 1940 – 1980)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s