Britten beginnen volgende week al met vaccineren. Wat is dit nu weer?

Voor EU-sceptici en Nexitsupporters – zoals onze nationale ’entertainer’ Baudet –  wordt het zoveelste bewijs geleverd: die Europese Unie is een ambtelijke moloch dat ’ons’ Nederlanders, Belgen, Hongaren etc alleen maar ’ons’ nationaal belang in de weg staat. Dus: opzeggen dat lidmaatschap! Die dekselse Boris Johnson bewijst dat hij zijn belofte van ’take back control’ waarmaakt, de social media staan er bol van….

De waarheid ziet er toch een heel klein beetje genuanceerder uit. De protocollen  van de Europese Unie schrijven voor dat medicijnen pas op de plank mogen komen in de apotheken van de 27 lidstaten als het Europese Geneesmiddelenagentschap – EMA – zijn definitieve akkoord heeft gegeven. Ja, en dat geldt natuurlijk ook voor een vaccin waarop strenge toelatingseisen van toepassing zijn (in dit geval het Pfizervaccin) Bovendien beoordeelt elke EU-land met behulp van zijn eigen College ter beoordeling van geneesmiddelen een nieuw aangemeld medicijn ook nog eens een keer. Maar uiteindelijk ligt de bal bij het EMA en dat heeft aangegeven op 29 december aanstaande tot een besluit te komen. Vervolgens heeft de Europese Commissie nog een paar dagen nodig om een – voorwaardelijke – vergunning af te geven.

De officiële procedure is met veel (extra) controles/checks omgeven én gewaarborgd en dat is maar goed ook. Als bijvoorbeeld een goedgekeurde, nieuwe krachtige pijnstiller als eventuele bijwerking doofstomheid heeft, heb je de poppen natuurlijk aan het dansen. Persoonlijk zou ik zo’n nieuwe ’pijnstiller’ overigens stante pede goedkeuren. Waarom, ik heb heel wat patiënten op mijn Sinterklaas-wensenlijstje staan…. Alle roetpieten op een stokje, het is van essentieel belang voor de volksgezondheid dat de (lange) procedures in acht worden genomen. Bovendien zijn ’gevalletjes’ van – fatale – bijwerkingen niet bepaald behulpzaam met betrekking tot het vertrouwen van ’het publiek’ in nieuwe geneesmiddelen.

Dit geldt niet in de laatste plaats voor nieuwe vaccins. Burgers krijgen een goedje ingespoten in hun bovenarm en voordat ze tot de beslissing overgaan om dit toe te laten gaat er wel enig ’overwegingswerk’ aan vooraf. Ben ik zeker dat ik er niet ziek van word? Of: ik ben wel bang voor bijwerkingen. Of: ik weet het nog zo net niet, als ik het vaccin niet neem en toch ziek word versterkt dat mijn eigen immuunsysteem. Overwegingen en vragen in ’Hülle und Fülle’ en dat is volledig terecht. Media in heel Europa berichten van de alarmerende tendens dat steeds minder burgers zich zouden willen laten inenten met het Coronavaccin. In sommige EU-landen is die bereidheid inmiddels onder de 50% gezakt en dat is – letterlijk – levensgevaarlijk.

Normaal beslaat de ontwikkeling van een nieuw vaccin jaaaaren, voordat autoriteiten het groene licht geven stroomt er heel wat water door de Rijn. De grote farmacieboeren checken alles dubbel en dwars, niet alleen met de volksgezondheid in het achterhoofd, maar vooral om schadeclaims in de toekomst te voorkomen. En die lopen soms in de miljarden kan ik U vertellen.

Terugkomend op de prangende vraag, hoe kunnen die Britse ’bleekscheten’ nu eerder beschermd worden tegen dat kroontjesvirus dan wij, Europeanen op het continent. ‘Wij’, die braaf achter ’Brussel’ aanlopen. Het antwoord is verbluffend eenvoudig, de Johnson-regering heeft gebruik gemaakt van EU-regels die voorzien in een toelating van geneesmiddelen op basis van noodgebruik. Hè, maar het Verenigd Koninkrijk had de EU toch al verlaten? Dat is correct, MAAR met de aantekening dat tot 1 januari 2021 het volledige ’EU-regelregime’ nog van toepassing is op de eilandbewoners. Nederland had bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van deze noodregeling, maar bedankte voor de eer.

Dat laatste lijkt me ook vol-le-dig terecht. Juist in een periode van – existentiële – onzekerheid dienen overheden vertrouwen en zekerheid uit te stralen. Want hoe reageren mensen als ze van angst beginnen te bibberen? Juist, ze beginnen onzin uit te slaan, over allerhande complottheorieën bijvoorbeeld. Het verhaal dat ene Bill Gates een chip in het Coronavaccin stopt om ons tot zijn slaafse aanbidders te maken is er maar één van. Rapper Lange Frans is wat dit betreft een ’fenomeen’ geworden in Nederland en omstreken. Terwijl die arme jongen al lang in een dwangbuis had moeten worden afgevoerd naar de eerste de beste psychiatrische kliniek. Maar deze rapper is nog niet het ergste, maar zijn duizenden en duizenden volgers wel. Wat U zegt U? Inderdaad, zoveel psychiatrische instellingen om deze lieden te huisvesten heeft ons kikkerlandje eenvoudigweg niet….

De Engelse geneesmiddelenautoriteit – MHRA – vond het dus prima om gebruik te maken van de noodregeling waarin de EU-regels voorzien. De volledige set van te controleren data lijkt trouwens op een Bijbel in het kwadraat, die Engelse ’deskundigen’ zullen wel sneller kunnen lezen dan hun collega’s in Brussel. Zullen we maar aannemen…….. Gevolg is dat er door deze onwikkeling twee kampen zijn onstaan op het Europese vasteland. Het ene juicht die warrige haardos van een Johnson toe, het andere wijst op de zorgvuldigheid van de in acht te nemen procedures. In verband met de groeiende twijfel bij velen om zich te laten inenten is dit ’kamp’ te prefereren. Correctie: altijd te prefereren!

Maar die Johnson kan met een naderende, misschien wel harde Brexit een succesje goed gebruiken. Het verbaast me voor geen cent dat dit politieke warhoofd tot deze populistische tactieken is overgegaan. In Viktor Orbán – Hongaars premier – vindt Boris een fanatieke medestander, vorige week meldde Orbán getergd dat de EU en alle lidstaten wederom een knal voor hun hoofd hebben gekregen. ’Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de Engelsen eerder zijn met goedkeuring van het Pfizervaccin dan wij’, dit was zijn eerste reactie. Om te vervolgen met de suggestie dat het wellicht een goed idee om in de voetsporen van de Britten te treden. Uittreden dus. Vuilspuiterij voor binnenlands gebruik van die kleine Hongaarse hopman. Maar veel Hongaarse Henk en Ingrid’s geloven hun premier….

Conclusie: het wordt hoog tijd voor een slimme spindoctor die ’Brussel’ eindelijk van advies dient hoe (positieve) mediacommunicatie aan te pakken. Ik meld me hierbij aan, Jaap van Dissel heeft ook al aangegeven mee te wilen helpen. Maar Japie laten we met zijn witte baard liever iets doen waar hij beter in is: Kerstman spelen….

Vertrouwen is iets eenmaligs, vertrouwen kan maar één keer beschaamd worden.(Connie Palmen, Nederlands schrijfster, 1955 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s