Hongaarse kerst(man) arriveert vroeg dit jaar. Alweer!

Vorig najaar won ene Gergely Karácsony de Boedapester burgemeestersverkiezingen, eigenlijk tamelijk onverwacht. het woord ’Karácsony’ betekent ’Kerst’ maar dat wist U waarschijnlijk al. Dit jaar doet de Hongaarse Fidesz-Europarlementiër József Szájer het nog eens dunnetjes over. Voor anti-Orbánisten is het te mooi om waar te zijn. De jurist Szájer is degene die onnoemelijk veel Hongaarse grondwetswijzigingen heeft geschreven waaronder die van het beperken van vrijheden voor de LHBT-gemeenschap. Bovendien is de bebaarde politicus een Fidesz’er van het eerste uur, sterker nog, hij is één van de oprichters van deze partij met het oranje sinaasappel-logo. Nog een pikant detail? Zijn vrouw heet Tünde Handó, ’toevalligerwijs’ rechter bij het Hongaarse constitutionele gerechtshof.

En wat deed meneer Szájer dan dunnetjes over? 1. overtreden van de coronaregels door deel te nemen aan een ’huisfeestje’ met teveel deelnemers. Althans, dat was zijn – eufemistische – versie. Meteen na zijn deelname aan deze party had hij overigens al kond gedaan van opgave van zijn Europarlementzetel. Vanwege (o.a) te hoge werkdruk…. 2.deelname aan een seksparty waarbij alleen mannen van de ’herenliefde’ aanwezig waren. 3. in het bezit zijn van minimaal één XTC-pil die door de politie uit zijn rugzak werd gevist. 4. vluchten voor de Belgische politie via een een regenpijp, waarbij hij zijn handen bloedig bezeerde.

Tja, je gelooft je ogen niet, het is het ’perfect-stormscenario’ voor de Hongaarse oppositie. Maar ook voor al die andere anti-Orbánisten waarvan er in (politiek) Europa nogal wat van te vinden zijn. Als U een liefhebber bent van leedvermaak – ook ik ben daar niet van gespeend – en de Fideszregering als een ramp voor Hongarije en Europa beschouwt, dan is dit een knalfeest zonder weerga. Wat mijn reactie was toen ik de omvang van deze Fideszcatastrofe vernam? Ik heb nog pijn in mijn rug. waarom? ik sloeg drie keer dubbel van het lachen. Ja, sorry, ik ben ook maar een mens.

De werkelijkheid is echter nog zwarter dan de zwartste nacht. Alweer is een ’diepchristelijke’ Fidesz-polticus onderwerp van een rel. Vorig jaar gaf de – inmiddels voormalige – burgemeester van de stad Győr, ene Zsolt Borkai het ’goede voorbeeld’. Op een luxueus jacht werd hij al varend en copulerend gefilmd, onderwijl van drank en drugs genietend. Maar Borkai ’deed’ het tenminste nog met temeiers, zijn heteroseksuele voorkeur werd door de beelden dubbel en dwars onderstreept. Zo niet bij de ’vrome’ Szájer, die precies het gedrag veroont dat Fidesz haarscherp afkeurt. Typisch geval van de kat in het donker knijpen, in dit geval afknijpen. Maar in Szájer’s geval ging het niet om een kat, maar om een man met een bepaalde seksuele geaardheid…..

Overigens heb ik zelf geen enkele moeite met welke seksuele voorkeur dan ook. Ook niet met homohuwelijken, gay parades, transseksuelen etc, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Bij de Fidesz bestaat er echter maar één type vogel wiens naam luistert naar ’zwarte raaf’. Maar zelfs die benaming is voor Szájer nog te positief, hij is tot diepzwart schaap verworden die met flinke kopstoten uit de Fideszkudde is verwijderd. Waarschijnlijk door ’ram’ Orbán persoonlijk.

Maar eigenlijk vind ik de ’Borkai-zaak’ alarmerender. De reden dat hij uit de politiek moest verdwijnen waren zijn seksuele escapades en andere uitspattingen, maar zijn zwaar corrupte handelingen werden onderbelicht. Sterker nog, alles is in de doofpot verdwenen. Onlangs bevestigde de Hongaarse justitie dat de strafrechtelijke onderzoeken aangaande (bijvoorbeeld) verdachte transacties met onroerend goed in het ronde archief zijn geflikkerd. Van wederrechtelijke handelingen was niets gebleken. De Hongaar stond erbij, keek ernaar en haalde zijn/haar schouders op. Hongaarse poltieke/ambtelijke corruptie? Het zal wel…..

Nog even terug naar ’Kerstman’ Szájer. Natuurlijk, daar is deze zaak veel te geinig voor. De Orbánmedia zwegen lang als het graf over dit schandaal. Door een een rondje langs de velden van de Hongaarse media te gaan’ was de afgelopen dagen precies te registreren in hoeverre die media nog – enigszins – onafhankelijk zijn. Op TV is van ’een beetje onafhankelijkheid’ slechts sprake bij die Pinkstergemeentezender ATV, maar deze is slechts voor ’de vorm’. Orbán kan in de Europese Unie  natuurlijk niet aankomen met alleen maar propaganda- en agitatiekanalen. Dat loopt teveel in de gaten…

De schade voor Fidesz is niet te overzien. Over ruim een jaar zijn er parlementsverkiezingen en de bevolking begint – mede door de Coronacrisis – te morren. Bovendien hebben de oppositiepartijen zich verenigd in een kleurrijk front en dat zou – mede ingegeven door dit soort excessen – nog wel eens eensgezinder kunnen worden. Hiernaast helpt dit ’voorval’ Orbán ook niet in het huidige Hongaarse conflict met de Europese Unie betreffende de ’rechtsstaat’. Polen en Hongarije dreigen met een veto van –  onder andere – het financiële Corona-hulppakket (750 miljard Euro) wegens de gekoppelde rechtsstaatclausule. Vooral de door Corona getroffen mediterrane landen als Italië en Spanje wachten met smart op het vrijkomen van financiële middelen. Hun bronnen zijn goedeels opgedroogd.

Het kan daarom bijna geen toeval zijn dat juist nu recht in het Fideszhart een bom is geplant. Ik sluit de mogelijkheid geenszins uit dat de Italiaanse maffia-jongens van de Camorra een geheim opdrachtje van de Italiaanse regering hebben gekregen. In de trant van: ’I have stone in my shoe’, waarop de maffiabaas antwoordt: ’only one stone?’ Maar de actie kan ook zijn opgezet door één of andere veiligheidsdienst of een Spaanse drugsbaas die de gangen van meneer Szájer is nagegaan. Vindt U dit complottheorie-nonsens? Nee hoor, this is business as usual. Orbán heeft een harde bal gekaatst en U weet hoe het spreekwoord verder gaat.

Kunnen we dan in 2022 feestvieren als de gezamenlijke oppositie Orbán – wellicht – verslaat? Was het maar waar, het wordt dan een typisch geval van ’regen in de drup’. Nee, in feite nog erger, van regen in een hoosbui, want ik weet wel wat de aan de macht gekomen ’Gyurcsányisten’ de eerste twee jaar gaan uitvoeren: pikken, graaien, jatten. Gyurcsány en die hele bende om hem heen (van Momentum tot Jobbik) is geen knip voor de neus waard, het enige wat ze dagelijks roepen is: Orbán dient op te rotten! Wat ze met het mooie Hongarije voor hebben blijft volledig duister. En dat wordt het ook, dat kan ik U nu al op een zwart briefje geven.

Arm Hongarije, arme Hongaren. Szegény Magyarország, szegény Magyarok…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s