’Diepchristelijke’ Fidesz is solidair met ’Kerstboomloze’ Fransen

Het is een schande vinden de Fidesz’ers in Boedapest. Het Christelijke kerstfeest wordt volgens hen in Bordeaux bij het grofvuil gezet vanwege de beslissing van het gemeentebestuur om dit jaar geen ’gemeentelijke’ kerstboom in het centrum van de Franse wijnstad op te richten. De reden die burgemeester Pierre Hurmic – klinkt niet echt Frans trouwens ….. – hiervoor opgeeft is de volgende: we zetten geen dode bomen op onze pleinen’ en ’dat is totaal niet onze voorstelling van herbeplanting’. De eerste gedachte die bij me opkwam na deze analyse van de burgemeester/bomenknuffelaar was dat het toch ook mogelijk moet zijn een boom met een ’kluit’ – of kloet zoals we in Drenthe zegg’n – te plaatsen. Die dan na kerst weer met veel media-bombarie door de ’groene’ burgemeester in een boskuiltje wordt gehesen.

Nee, nee, wij als 100% natuurvrienden gaan niet een boom in een vreemde omgeving zetten, hij zou eens gestressed kunnen raken. Overigens ’hij’? Tja, ’de boom’ heeft een mannelijk woordgeslacht, ik kan er ook niks aan doen. Onze nationale ’boomknuffelaarster Prinses Irene (van Lippe-Biesterfeld) heb ik hierover nooit horen klagen, terwijl het toch je reinste geslachtsdiscriminatie betreft. Zouden die Pierre Hurmic en Irene bekenden van elkaar zijn? ‘Soit’, de Franse burgervader geeft het bespaarde geld liever uit ’aan goede doelen en aan zaken die door Corona zijn geraakt’. Bovendien wil hij een deel van het overige bespaarde budget uitgeven aan een ’animatiespektakel’. Hoeveel Franse centimes daarvoor overblijven is mij een raadsel, die Kerstboom moet in het verleden wel een vermogen gekost hebben.

Tegenstanders van het boomvriendelijke idee kwalificeren het als ’totale nonsens’, Een vroegere loco-burgemeester meent ‘dat Hurmic minachting heeft voor een geliefd ritueel tijdens de feestdagen, bovendien is er een verwaarloosbaar effect op de natuur.’ Yes! Die mening is Zsolt Bayer ook toegedaan. Dit Hongaarse heerschap is één van de oprichters van Fidesz en al jaren te bewonderen in zijn TV-shows die één op één propagandawerktuigen zijn van de Orbánregering. In zijn optredens schuwt Bayer de confrontatie niet, regelmatig foetert hij op vulgaire wijze oppositie-politici uit.

Bovendien is Bayer natuurlijk overtuigd Christen, de Christelijke waarden staan volgens hem in West-Europa thans zwaar onder druk. Hongarije is volgens hem één van de laatste bastions die weerstand kan bieden aan het atheïstische, transgenders-ondersteunde losgeslagen West-Europa. Zegt overigens een man die in de negentiger jaren nog als journalistje aan het werk was bij de krant Népszabadság, vrij vertaald Het Vrije Volk. Oude socialisten onder U zullen zich deze ’rode’ krant nog kunnen herinneren. Dus als U de heer Bayer over zijn oprechte Christelijkheid hoort oreren is het verstandig het woordje ’nep’ ervoor te zetten…

En Zsolt gaat nog even een stapje verder dan die oud-locoburgemeester. De Fransen schofferen met het verbannen van de kerstboom niet alleen rituele waarden, maar ook – U raadt het al – Christelijke waarden. Vandaar dat Bayer in al zijn devote wijsheid besloot een kerstboom te plaatsen in de Boedapester deelgemeente Csepel die hij uiteraard liet ’inzegenen’ door een Rooms-Katholieke priester. De boodschap van de voormalige ’Vrije Volk-journalist’ aan de burgers van Bordeaux: ’jullie zijn niet alleen, vanaf nu zullen we elk jaar een kerstboom opzetten, speciaal voor jullie’

Ook de Fidesz-fractievoorzitter in het parlement, Máté Kocsis gaf voor de gelegenheid acte de présence. Vroom sloeg hij met gevouwen handen de kerstboom-zegening gade. In de top pronkt trouwens geen piek, maar een Christelijk kruis, maar dat lijkt me met die geloofsvaste Fideszers niet meer dan vanzelfsprekend.

Maar, maar, een kruis op een kerstboom, da’s toch net zoiets als een vlag op een modderschuit? Een kleine geschiedenisles meneer Bayer? De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kersstfeest geen sou te maken. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een oud-Germaanse traditie waarbij de boom centraal stond bij de Midwinterviering. In ieder geval is het zeker dat de kerstboom niet een Christelijke bron heeft. Dat de Protestanten en de Papen de boom in later tijden in de kerkelijke schoot opnamen is een ander verhaal.

Dus beste Zsolt, die kerstboom mag jij niet claimen voor je (nep)Christelijke Fidesz-achterban. Voor straf  moet je 100 weesgegroetjes opzeggen voor een grote foto van George Soros. Er is echter een levensgroot probleem: Bayer kent de tekst van dit Mariagebed waarschijnlijk niet (volledig). Zal ik je een beetje op weg helpen Zsolt?

Wees gegroet, Maria, vol van genade. De Heer is met U. Gij zijt de gezegende onder de vrouwen, En gezegend is Jezus, de Vrucht van Uw schoot.

PS wat ik vind van die Burgemeester uit Bordeaux? Die is van de (kerstboom)pot gerukt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s