Viktor Orbán trapt in zijn eigen opgezette val

In Hongarije is het formeel wel mogelijk een Meestertitel te behalen, maar materieel geenszins. Jurisprudentie is een onmisbaar onderdeel van elke rechtenstudie en daar mankeert nogal wat aan in Hongarije. Die van voor ’de Wende’ was boordevol met communistische chicanes, die van na 1989 staat bol van politiek gestuurde willekeur. Beide ‘jurisprudentie-tijdvakken’ zijn volstrekt ongeschikt als rechtsbaken’voor welke rechtenstudent dan ook. Hooguit bruikbaar als input voor het vak rechtsgeschiedenis. Of beter: rechtsloosheidgeschiedenis

Bovenstaande geeft exact de conflictueuze situatie weer in de Europese Unie met betrekking tot het rechtsstaatsdiscours dat momenteel in alle hevigheid woedt. Zowel de Poolse premier Morawiecki als de Hongaarse ’hopman’ Vikor Orbán stellen zich op het standpunt dat de wetten in hun landen al lang in lijn zijn gebracht met de geldende standaarden in de EU. Dit mag wel het geval zijn maar de praktijk van rechtshandhaving heeft zelfs in de verste verte niets van doen met een functionerende rechtsstaat. In dit verband citeer ik een uitspraak van de oud-hoofdofficier van jusitie van Boedapest die meent ’dat het Openbaar Ministerie onder een strakke hiërarchie staat waar geen ruimte is voor onafhankelijk gedrag dat wettelijk is voorgeschreven. Het enige principe dat geldt is de volledige loyaliteit aan de regering’. Einde citaat……

De strijd van Poolse (nog)  onafhankelijke rechters is regelmatig (voorpagina)nieuws in Nederland, maar berichten uit Hongarije op dit terrein moeten met een lampje gezocht worden. De reden die hiervoor aangevoerd kan worden is simpel: Viktor Orbán heeft zijn OM al ’op orde’, witte raven zijn al lang met pensioen gestuurd of hebben een zwart verenkleed aangetrokken. Het hoofd van het landelijke OM – Péter Polt – is een trouwe vazal van de Hongaarse premier die rechtszaken aanzwengelt of lekker in een achterlade laat verdwijnen. ’Mooi’ recent voorbeeld is een corruptiezaak in de deelgemeente Újpest alwaar er overweldigend bewijsmateriaal – ook in beeld en geluid – boven tafel kwam, maar de betreffende politici blijven (vooralsnog) buiten schot. De pers maakte er wel gewag van, maar de uiteindelijke boodschap naar het grote publiek is toch de volgende: misdaad loont en we doen er lekker niks an…..

Op 9 tot en met 11 december is er weer een Europese top en daar moeten nu echt spijkers met koppen worden geslagen. Twee grote financiële pakketten moeten er geaccordeerd worden: de zevenjarige EU-begroting en het Corona-steunfonds van 750 miljard Euro. Vooral op deze laatste financiële injectie zitten – vooral – de mediterane landen met smart te wachten. Alleen is daar die kleine hopman uit Hongarije die zijn voet tussen de spaken heeft gezet. Samen met zijn secondant, de Poolse premier Morawieczki. In het kort komt het er op neer dat de rechtsstatelijke toets geen rol mag spelen bij het wel/niet uitkeren van Europese (steun)gelden. Dit zou voor Polen en Hongarije wel eens een hard gelag kunnen worden, de term ’rechtsstaat’ komt in deze landen wel in het woordenboek voor, maar in de praktijk betreft het een lege huls.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het met de rechtsstaat ook niet zo nauw wordt genomen in bijvoorbeeld Spanje en Italië. Sterker nog, daar zijn de problemen – Maffia! – misschien nog wel groter, maar deze lidstaten zijn netto-betaler aan de EU-begroting en Hongarije niet. Een klein nuanceverschil nietwaar? De Roemenen zijn dan weer netto-ontvanger en onderschrijven de rechtsstaatbeginselen van ganser harte. Mooi toch? Ja, alleen hebben al die Roemeense politici bij terugkomst op het vliegveld van Boekarerest altijd last van plotseling optredend geheugenverlies…….

Deze tacktiek wenst Orbán niet te voeren, als een olifant loopt hij inmiddels door de Europese porcelein(pecunia)kast. Hoe luidt het spreekwoord ook maar weer? Wie kaatst kan de bal terugverwachten. Voor onze ogen zien we zulks nu gebeuren, de rechtsstatelijke toets was inmiddels door de Europese leiders afgezwakt, maar daar wilde het Europees parlement nu eens een keertje geen genoegen mee nemen. Een ’hardere’ versie verscheen weer in de Europese Raad en die werd met gekwalificeerde meerderheid aangenomen. Een handige zet, want een aparte aanname van de rechtsstaatclausele behoeft nu eenmaal geen unanimiteit van de stemmen, geen veto-mogelijkheid dus. Orbán restte dus niks anders dan de steen in de vijver te gooien. Zowel het Coronapakket als de EU-begroting werd ’gevetoot’. Gevolg: de noodlijdende door Coronacrisis geteisterde landen moeten langer op hun geld wachten. Als de zak met geld ooit aankomt……

Van een formeel veto is trouwens nog geen sprake, daarvoor moet de Europse top van begin december uitkomst bieden. Ook de beslissing over de rechtsstaatclausule moet nog geformaliseerd worden. Maar welke uitkomst kunnen we nu verwachten? De vergelijking met een loopgravenoorlog valt alleszins te maken, want het Europees parlement wil van geen wijken weten. Dat kan bij verzwakking van de rechtsstaatclausule – door de Europese Raad –  de begroting alsnog dwarsbomen. De diplomatieke kwaliteiten van Angela Merkel worden in haar nadagen als Bondskanselier aan een lakmoesproef onderworpen. Overigens verwacht ik dat een compromis er hoe dan ook komt, vooral het Coronapakket heeft vliegende haast.

Het is onvermijdelijk dat dit gezichtsverlies tot gevolg heeft voor ALLE partijen en personen. Misschien kan Orbán een succesje binnenhalen door de nog lopende artikel 7 procedure tegen Hongarije als ’afgerond’ er door te krijgen. Dus geen gevaar meer voor verlies van Hongaars stemrecht in de Europese Raad. Afzwakking van de rechtsstaatclausule lijkt mij een gelopen koers, maar je weet het nooit. Tot nu toe staan ook de Scandinavische landen op hun strepen, daarbij geholpen door een ongemeend felle Mark Rutte. Nog een mogelijke oplossing: de rechtsstaatclausule geldt niet voor het Coronapakket, maar wel voor de Europese begroting. In de eerste zit het ’snelle geld’, het is meteen voorhanden, je hoort het Viktor Orbán al denken.

Heel slim legt – ook – Mark Rutte de politieke druk nu bij Orbán getuige zijn recente opmerking: ’de Unie werkt niet zo dat je je coronasigaar kunt uitdrukken en dan gaat wachten tot de rest de gebraden kippetjes bij je laat binnen vliegen’. Goeie tekst Markie maar het Nederlandse gezegde luidt als volgt: gebraden duiven vliegen niemand in de mond. Bovendien Mark, kippetjes kunnen niet vliegen. Thierry Baudet wel, namelijk eruit………..

Maar nog zo’n vossenstreek en Orbán kan achter Thierry aan….

Viktor Orbán trapt in zijn eigen opgezette val” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. men zou beter zwijgen de hypocrieten. wie benoemd de rechters in Nederland de politiekers.nog straffer in Belgie daar dacht men een groen parlementslid van Marokkaanse afkomst zonder diploma Zakia Khattabi te benoemen tot rechter voor het Europees hof.maar is verworpen .door de Vlamingen omdat ze geen diploma had .2x in het parlement voorgedragen .het is dan uiteindelijk een Waals groen parlemetslid tThieri Detiene geworden.en dan geven ze nog kritiek op Polen en Hongarije kan men nog grotere hypocrieten zijn .en de media speelt het spel mee en de mensen zijn er weer ingetrapt .u denkelijk ook.

    Kedvelés

      1. straffer dan in Belgie kan niet alle rechters worden door de regering benoemd en zo als ik al schreef een Waalse links groene politicus van Marrokaanse afkomst en zonder diploma benoemen tot rechter van het Europees hof.kan het nog straffer.en daar maken de politiekers en vooral de media geen probleem van het is om te lachen van de hypocrieten

        Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s