Mick Jagger wordt ‘fan’ van de Groningse Martinitoren-beiaardier! Paint it Black!

De Groningse beiaardier van de Martinikerk te Groningen – Auke de Boer, goeie naam ook…-  is op slag wereldberoemd geworden. Van de week beierde hij het nummer ’paint it black’ van de Rolling Stones, terwijl hij eigenlijk fan van de Beatles is. Tja, het leven was in de zestiger, zeventiger jaren van de vorige eeuw muzikaal zoveel simpeler. Je was of Beatles- of Stonesfan.

Op dit moment is er een tentoonstelling gewijd aan de iconische rockband in het Groninger museum  Jammerlijk genoeg is museumbezoek nu niet mogelijk of beperkt en buitenlandse toeristen zijn tegenwoordig net zo zeldzaam als Edelweiss in het Alpengebergte. Toch besloot een medewerker van het museum  het beeld en geluid van de ’rockende’ Martinitoren-klokken door te sturen naar de manager van de Rolling Stones, die het weer liet horen aan Mick Jagger. En ziedaar, een wonder geschiedde.

Jagger was dermate ’amused’ met de vertolking van het nummer – uitgebracht in 1966 – dat hij de video deelde met zijn twee miljoen instagram-volgers. Ik weet niet welke museummedewerker verantwoordelijk is voor de videoverzending, een kerstbonusje van zijn/haar baas lijkt me in ieder geval niet meer dan terecht. Jammer alleen dat we in deze verrekte Corona-nachtmerrie verzeild zijn geraakt, anders zou deze actie in aanmerking moeten komen voor het beste marketingidee van het jaar. Extra bezoekers levert deze marketingactiviteit namelijk niet op, misschien had de timing iets beter gekund.

’Paint it black’, grandioos nummer natuurlijk, vooral de intro is weergaloos. Brian Jones begint met zijn Indiase sitargitaar wat de song meteen een ietwat mystiek karakter geeft. Daarna volgen de karakteristieke drumslagen, popfans all over the world weten na één seconde naar welk muzieknummer ze gaan luisteren. Brian Jones? Ja, één van de oprichters van The Stones, maar helaas ook lid geworden van de ’club van 27’. Ook hij stierf op die leeftijd in zijn eigen zwembad – in 1969 – , maar onder welke omstandigheden hij het loodje heeft gelegd is nog altijd bron van speculatie. Tragisch was het in ieder geval, als gevolg van ruzies en overmatig drank/drugsgebruik werd hij het jaar ervoor uit de ’biggest rock’n rol ever’-band geflikkerd.

Lange tijd dacht ik dat ’paint it black’ een aanklacht was tegen de Vietnamoorlog. Dit idee is natuurlijk geïmplanteerd vanwege de Amerikaanse dramaserie ’Tour of Duty’ die werd uitgezonden van 1987 tot 1990. ’Paint it black’ was namelijk de titelsong van elke aflevering. Tja, zo ziet U maar weer eens hoe misverstanden continu onze wereld binnensluipen. Nu ja, in de mijne dan…. Overigens, goed gevonden door de serie-bedenkers, het nummer was populair onder de Vietnamgangers en de Indiase sitargitaar van Brian Jones deed de rest.

In werkelijkheid gaat het nummer over universele pijn: het verlies van een naaste, in dit geval de grote liefde van een man wiens leven vanaf dat moment alleen nog maar zwarte tinten aanneemt. Amy Winehouse borduurde later voort op dit thema met haar harverscheurende ’Back to black’. Beide nummers zijn terstond herkenbaar voor een ieder die menselijk verlies moet verwerken. Daarmee heeft de Groningse beiaardier – misschien ongewild – meteen een link gelegd naar de menselijke tragedies als gevolg van de Coronacrisis…..

Tja beste lezer, op deze manier wordt het er niet vrolijker op. Daarom wil ik toch maar een beetje luchtiger eindigen. Voor zover mijn informatie strekt bestaan er tegen de 40 covers van ’Paint it black’. Daar zitten er paar opvallende bij. Die van The Animals, U2 en Deep Purple zijn wellicht niet zo’n verrassing, maar wat dacht U van Blondie? Of Duran Duran? Maar de meest amusante variant is toch die van Karel Gott, de onvolprezen Tsjechische schlagerzanger. De vorig jaar overleden Karel bracht een wel zeer ongebruikelijke versie, edoch met volle hartstocht gezongen. En hij begint natuurlijk niet met een sitargitaar, maar een ’bak’ violen (zoals een schlagerzanger betaamt). Verschil met het origineel is dat Karel’s ’ehemalige’ geliefde niet sterft, maar hem verlaten heeft. Dat geldt evenzeer in ’Back to black’ van Amy Winehouse.

Wat ik hiermee zeggen wil? Hoop doet Leven!

’Paint it black’ beierende Martiniklokken: https://nos.nl/artikel/2357475-groningse-stadsbeiaardier-klinkt-wereldwijd-met-paint-it-black-van-the-rolling-stones.html

I see a line of cars, and they’re all painted black, with flowers and my love, Both never to come back (tekst uit ’Paint it black’, 1966, Rolling Stones). Deze ’line of (black) cars’ komt ook terug bij Amy Winehouse in de videoclip………..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s