Viktor Orbán: ’een wedstrijd duurt net zo lang tot wij gewonnen hebben’ en ’de EU is de nieuwe Sovjet-Unie’

Toen ik de eerstgenoemde uitspraak van de Hongaars premier nog eens een keer ’geproefd had moest ik denken aan de uitspraak van de Engelse oud-voetballer Gary Lineker: football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win’.

De voetbalhistorie wijst uit dat Lineker het (bijna) altijd bij het rechte eind had, zelden presteren de Duitsers het om het (voetbal)onderspit te delven. Dat geldt echter in het geheel niet voor het Hongaarse voetbalelftal. Sinds de jaren tachtig bevindt zich het Hongaarse voetbal in een diepe crisis waar het zich maar niet uit kan wringen. Ja, er worden wel prachtige stadions gebouwd  – met belastingcenten natuurlijk – zoals in Boerenstronkeradeel (lees: Felcsút met zijn Puskás voetbalacademie), maar dat garandeert natuurlijk nog geen talenten die op het internationale podium kunnen doorbreken. Overigens worden die stadions voor een veel te hoge prijs opgeleverd, in wiens zakken zouden die (over)winsten toch verdwijnen?

Waarom het niveau maar niet naar een hoger plan kan worden getrokken? Velen zeggen dat het heeft te maken met al die derderangs Oost-Europese voetballers in de Hongaarse competities die de Hongaarse talenten – letterlijk – voor de voeten lopen. Ik geloof er geen bal van. Het werkelijke probleem ligt bij de jeugdtrainers en de ouders van de voetbaljeugd. Als zoontje Jánoska dat wat over minder talenten beschikt dan zijn teammaatje Lacika, wordt eerstgenoemde toch (vaker) opgesteld in het hoogste team. Waarom? Jánoska’s papa lost het ’probleem’ handig op door uit het handschoenenvakje van zijn BMW X6 een envelop te toveren die hij en passant aan de jeugdtrainer overhandigt. Lacika begrijpt uiteraard niet dat hij naar het tweede elftal wordt teruggezet en zegt gedesillusioneerd zijn lidmaatschap op. Of begint de kantjes er vanaf te lopen. Zijn – aan een lopende band werkende – vader heeft nu éénmaal niet de financiële middelen om de trainer ’voetbaltechnisch’ van inzicht te laten veranderen. Hop, weer een talent naar de gallemiezen……

Ok, laat ik wat minder zwartgallig zijn! Hongarije heeft zich toch maar geplaatst voor het EK voetbal van volgend jaar. ’Normaal’ verliest Hongarije zijn interlands dik van de ’grote’ landen en van minder voetbaltechnisch bedeelde landen kreeg het Magyaarse team meestal klop in het laatste kwartier van de speeltijd. Maar nu was het andersom, vooral de goal van talent Dominik Szoboszlai in blessuretijd was van een wonderbaarlijke schoonheid. Hiermee staat vast dat Hongarije volgend jaar tijdens het EK tegen twee toplanden mag voetballen in het eigen funkelnagelneue Ferenc Puskásstadion. Super! Kijk, Viktor Orbán, met de bouw van dit stadion ben ik het dus wel volledig eens, het oude stadion viel van betonrot al bijna uit elkaar. Laatste kritiekpuntje: als Uw uitspraak in de kop van dit artikel juist zou zijn was Hongarije tijdens de Wereldkampioenschappen in de afgelopen 100 jaar op de volgende plaats geëindigd: altijd als eerste……

De andere opmerkelijke uitspraak van hopman Orbán is dat ‘de Europese Unie te vergelijken valt met de oude Sovjet-Unie‘. Viktor is boos omdat er nu toch op begint te lijken dat uitbetaling van Europese steunfondsen wordt gelinkt aan rechtsstatelijke criteria. Tja, Hongarije staat er wat betreft de rechtsstaat niet zo goed op (noot: dit is een eufemisme!). Orbán heeft trouwens gelijk als hij zegt dat er van EU-wege geen objectieve criteria voorhanden zijn die als basis kunnen dienen voor een eventuele korting op de EU-(convergentie)fondsen. MAAR  beste Hongaarse premier, formeel mag  Hongarije (grond)wettelijk – overigens slechts deels – op de EU-lijn zitten, maar materieel is daar geen sprake van. Officieren van justitie zijn trekpoppen van de Orbánclan en over de spendering van de Europese subsidies wil ik het maar helemaal niet hebben.

Aan schakeling van de rechtsstaatcriteria aan EU-subsidie-uitbetalingen lijkt Hongarije moeilijk te ontkomen. Dit voorgenomen besluit wordt rechtsgeldend bij een gekwalificeerde meerderheid van de stemmen in de Europese raad. De Polen volgen Orbán wellicht in zijn verzet, maar daarna blijft het stil. Zelfs ’maatjeslanden’ – Tsjechië en Slowakije – uit het Visegrádcollectief maken terugtrekkende bewegingen. Ja, en dan is het gedaan met de sopraan. Overigens verwacht ik niet dat de soep zo heet zal worden gegeten, want (bijna) alle Midden-en Oosteuropese landen treden de rechtsstaatcriteria met voeten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Italië, maar dat land is nettobetaler aan de EU-begroting. Dat maakt toch enig verschil, nietwaar?

Maar Orbán zou Orbán niet zijn als hij geen uitweg weet uit deze (val)strik. Vol bravoure meldde hij vorige week aan de pers – en aan Angela Merkel persoonlijk – dat hij in dit geval geen andere mogelijk ziet om de EU zevenjaars-begroting met een Hongaars veto in de Europese Raad te torpederen. Inclusief het Corona-steunpakket van 750 miljard Euro voegde hij er veelbetekenend aan toe. Ten aanzien van deze besluiten heeft elk EU-land wél een vetorecht.Mijn eerste reactie was: is het de Hongaarse premier in zijn bol geslagen? Wil hij nu werkelijk de Europese ’Trump-rol’ op zich nemen? Tot nu toe lijkt het er wel op….

Uiteindelijk verwacht ik geen daadwerkelijk uitgesproken Hongaars veto, de gebruikelijke ’EU massage-oefeningen’ zijn ons gevoegelijk bekend. Één ding staat volgens mij echter wel vast: Orbán wordt er met zijn drieste handelswijze niet populairder op bij de meeste van zijn Europese collega’s. Overigens werd hij door velen al langer met de nek aan gekeken. Met de overwinning van Joe Biden moet de hopman echt gaan uitkijken. Orbán heeft een behendigheid van een Houdini om steeds net niet over die Europese rode lijn te treden. Deze behendigheid lijkt niet meer zo precies te zijn afgesteld. Pas maar op voor de Merkel/Biden-tsunami Viktor, die golven zouden weleens te hoog blijken te zijn! En Mark Rutte steekt zijn vinger niet voor de Orbánisten in de dijk. Integendeel!

Als laatste, Viktor zou ik je een voetbalwijsheid van de grote Johan Cruijff willen meegeven die volgens mij niet alleen op de voetbalwereld van toepassing is:

Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt.(Johan Cruijff, 1947 – 2016)

Viktor Orbán: ’een wedstrijd duurt net zo lang tot wij gewonnen hebben’ en ’de EU is de nieuwe Sovjet-Unie’” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. ik denk dat in tegenstelling tot u Orban heel populair is in Europa en dat door de nieuwe verkiezingen in alle landen hij op heel veel steun in de toekomt kan rekenen .o ja niet bij de linkse media natuurlijk.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s