STOP THE COUNT!

Engelse humor blijft onovertroffen. Voetbalclub Southampton staat verrassend op de eerste plaats in de premier league met nota bene een Oostenrijkse oefenmeester aan het roer, ene Ralph Hasenhüttl.

The Saints, de koosnaam voor de club hebben sinds hun oprichting – 1885 – niet één keer het kampioenschap behaald. De enige grote prijs was FA-cup winst in 1976, maar daar bleef het dan ook bij. De gebroeders Koeman – Ronald en Erwin – stonden in het seizoen 2014/15 aan het roer en behaalden een historisch hoge plaats in de eindrangschikking, de zevende. Dušan Tadić, de huidige aanvoerder van Ajax was in dat jaar één van de bepalende spelers. Ja, ja, die Koeman heeft nog niet zo’n slechte kijk op voetbal. Ik heb het natuurlijk over Ronald, zijn broer Erwin bleek iets te licht voor het trainersvak. Daar weten ze bij Feyenoord nog alles van….

Op het officiële Twitteraccount van The Saints verscheen na de overwinning op Newcastle United een ’wranggrappig’ bericht: de huidige competitiestand met ’STOP THE COUNT’ er boven. Een vileine knipoog naar Donald Trump natuurlijk die kort na de Amerikaanse verkiezingsdag het stemmen tellen wilde laten ophouden. Zoals het naar uitziet stemde de overweldigende meerderheid van de poststemmers op Joe Biden en die stemmen werden/worden natuurlijk later geteld. Volstrekt logisch nadat Trumpie stemmen per post per definitie als fraude bestempelde. Wat Humpty Dumpty dan achteraf met de miljoenen ’post-Trumpvoters’ – die er ook waren – had willen doen is onduidelijk. Hadden die dan ook niet meegeteld moeten worden? Het is werkelijk ongelooflijk wat deze clown allemaal flikt, de meeste West-Europeanen staan paf bij deze grenzeloze onbeschaamdheid.

In Midden-en Oosteuropa ziet dat er toch iets anders uit. In de Hongaarse (Orbán)media wordt melding gemaakt van verkiezingsfraude op grote schaal die gepaard gaat met chaotische taferelen bij de Amerikaanse stembureaus. In zijn wekelijkse radiopraatje meende Orbán dat de ’Amerikaanse Libernyákok – scheldwoord voor links/liberale poltici – het gemunt hebben op onze vriend Donald Trump’ en ’als er zoiets in Hongarije zou gebeuren de hemel naar beneden zou vallen’. Ik sta wederom paf van deze grenzeloze vlerkerigheid. Tja, Barack Obama was geen groot maatje van Orbán, in 2014 werd een aantal regeringsvertegenwoordigers én de directeur van de Hongaarse belastingdienst de toegang tot de USA ontzegd. U mag drie keer raden wat de reden was. Het begint met een ’C’ en eindigt met een ’E’.

De Hongaarse oppositie reageerde bij monde van ex-premier Ferenc Gyurcsány verheugd: ’dit is goed, hier wordt de wereld weer een beetje beter van’. Mijn reactie: mochten de Gyurcsányisten in 2022 de Hongaarse verkiezingen winnen dan mag Joe Biden wat mij betreft niet een aantal nieuwe Hongaarse regeringsvertegenwoordigers op de zwarte lijst zetten, maar ALLEMAAL!

Maar het kan nog bonter hoor! Janez Janša, de premier van Slovenië feliciteerde via zijn Twitteraccount Trump al op 4 november – één dag na de verkiezingen! – met zijn verkiezingsoverwinning. Terwijl er op EU-niveau nog was afgesproken dat er wordt gewacht met ’congratulations’ als het moment echt daar is. Nee hoor, de premier van die reserve-Oostenrijkers wist het wel beter, zijn maatje aan de andere kant van de grote plas was er al……Deze ’Janezkop’ zat in 2014 al eens een half jaar in de bak wegens corruptie en heeft een verleden als lid van de communistische jeugdbond, waar hij ondanks vele pogingen maar geen voorzitter van kon worden. Inderdaad, een vileine Januskop  dus. Aan de andere kant kan de van origine Sloveense Melania Trump stante pede terug  naar het bergachtige Balkanlandje om in het huwelijk te treden met die Januskop. Want volgens mij heeft die Melania de scheidingspapieren al kant en klaar liggen….

Joe Biden wint uiteindelijk het presidentschap, daar helpen echt geen juridische procedures aan. En een lieve vrouwelijke bejaarde Trumpfan ook niet meer. Op dit moment heeft Biden overigens ruim 4 miljoen stemmen meer dan Trump. De zogenaamde ’popular vote’ was 3 jaar geleden ook al aan de zijde van Hillary Clinton, maar Trump kreeg het toch voor elkaar vanwege het systeem van ’winner takes it all’ dat hem in cruciale ’swingstates’ de overwinning bezorgde.

’Stop the count’ was één van de meest weerzinwekkende (anti-democratische) uitspraken van Donald Trump’s ’Presidency’. Het tragikomische ervan was dat het deze keer niet een grove leugen betrof, maar een ’hartekreet’ uit de donkere krochten van Trump’s ziel.

Op het einde van het spannende stemmentellen was de stad Philadelphia de doorslaggevende factor.  Het deed me onwillekeurig denken aan één van het meest depressieve – maar ook prachtige – lied dat ik ken: the streets of Philadelphia van Bruce Springsteen. Er zit ook een boodschap in voor Trump:

There is no Angel gonna greet You………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s