Waarom is het nieuwe kunstwerk ’Metro Moby Dick’ meteen ontmanteld?

Als eerste, ik wist helemaal niet dat er een metrolijn door het Zuid-Hollandse Spijkenisse loopt. Trouwens, een metro raast toch onder de grond door tunnels? Maar die twee walvisstaarten aan het einde van het stootblok staan meters boven het maaiveld. Nu ja, ik heb geen verstand van openbaar vervoer, misschien is het handig om ex VVD’er, ex 50PLUSser Geert’metrogate’ AmsterdamDales eens op te bellen. Hij schatte de kosten voor de Amsterdamse noord/zuidlijn volledig verkeerd in, maar bleef maar volharden in zijn financiële prietpraat. En waarschijnlijk weet ik nu waarom!

Geertje dacht natuurlijk dat een metrolijn net zoiets is als treinspoor en in de begroting werd tunnels graven eenvoudigweg niet meegenomen. De Amsterdamse gemeenteraad slikte Geert’s op de lachspieren werkende (financiële) rapportages overigens als zoete koek. Geert Dales, een gemankeerd politicus met een megalomane inslag. Ik had – voordat het metrostel van de walvisstaart werd getakeld – hem graag gefotografeerd voor het ’instant-kunstwerk’. In bijgaand kiekje heb ik er hem maar bij ’fotogeshopt’

De ongelukkige machinist van de metro mag kunstenaar Maarten Struijs overigens wel bedanken. Hij had de 2 walvisstaarten ook naast het stootblok kunnen plaatsen. In dat geval was de machinist misschien wel gekliefd door de boom die zich precies in het verlengde van de spoorbaan bevindt. Gelukkig kwam hij met de schrik vrij………

De kunstenaar was zeer verbaasd dat de walvisstaart het hield onder het gewicht van het zware metrostel. Zijn commentaar: het staat er al bijna twintig jaar en dan verwacht je eigenlijk dat het kunststof ook een beetje verpulvert, maar dat is kennelijk niet zo’. Kunstof? Had de gemeente Spijkenisse niet voldoende pecunia over voor bijvoorbeeld een zware metaallegering? Dat terwijl de lokale partij ONS Nissewaard veruit de grootste partij is in de gemeenteraad!

De woordvoerder van vervoersbedrijf RET verklaarde dat het eigenlijk niet mogelijk is dat het metrostel door het stootblok is geramd. Tja, daar is zo’n stootblok toch voor, vraag je je als argeloze nieuwsconsument af. Maar het zit nog anders in elkaar. Railsverkeerskundige – ja, die heb je ook – Rob Goverde meent dat het automatische signaleringssysteem de metro had moeten stoppen, ’maar dat is dus niet gebeurd’. Vervolgens zegt deze deskundige dat de machinist misschien zonder de automatische beveiliging heeft gereden en het dus een menselijke fout betreft. Hè, dit is voor mij abracadabra, werkt dat automatische beveiligingssysteem nu wel of niet? Railsverkeerskundige……Geeft veel vertrouwen in de beveiligingssystemen die op het Nederlandse spoor worden ingezet. Of moet ik zeggen: uitgezet……

Intussen is het metro-ongeluk wereldnieuws geworden, Süddeutsche Zeitung, Daily Mail en nog een heel rijtje kranten besteedden aandacht aan de bizarre ongeluksplek. Hoe zouden Engelsen en Duitsers ’Spijkenisse’ overigens uitspreken? En zouden ze op Google maps opzoeken waar Spijkenisse zich bevindt? Voor Duitsers op bekend terrein, want vlak onder de rook van Rotterdam. Flauw grapje? Zeker, maar misschien kan Jules Deelder er in de hemel wel om glimlachen….

Overigens draag ik het gemeentebestuur van Spijkenisse op om onmiddellijk voor het schoonspuiten van de walvisstaarten zorg te dragen. Beide staarten zijn voor een groot deel bedekt met een groene moslaag. Als ik de foto’s van nabij beschouw schat ik in dat het kunstwerk de laatste 20 jaar –schoonmaaktechnisch – niet onder handen is genomen. Wanneer de walvisstaarten zijn neergezet? Twintig jaar geleden…

Tot slot wil ik de kunstenaar van de walvisstaarten vragen zijn kunstwerk te herdopen. Bij deze gelegenheid zou het tevens aanbevelenswaardig zijn de geramde walvisstaart een specifieke naam te geven. Welke? Metro Moby Dick! Maar het hoeft al niet meer, de Nederlandse ’regelneven’ hebben het fonkelnieuwe kunstwerk alweer ontmanteld. Wat een gereformeerde poldermentaliteit, zeg!!!

De Nederlandse poldermentaliteit van ‘je hoofd nooit boven het maaiveld uitsteken’ leidt helaas nooit tot grandeur…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s