Hollanders en Hongaren, zoek de (Corona)verschillen……

De Corona-aanpak van de diverse Europese landen verschilt nogal, alhoewel door de stijgende besmettingscijfers steeds meer landen in een (gedeeltelijke) lock down gaan. Maar ja, de straat moeten we toch op, al was het alleen maar om de koelkast te vullen. Zijn er verschillen te ontdekken in het gedrag van Hongaren/Hollanders in de openbare ruimtes? Welzeker, laten we maar eens beginnen met die vermaledijde mondkapjes.

Tja, die terminologie klopt natuurlijk al niet, we zouden consequent moeten spreken over gezichtsmaskers. Da’s ook eenvoudiger voor menig Islamitische medelander die in zijn/haar cultuur wat vaker wordt geconfronteerd met ’gezichtsmaskerdragende’ Moslima’s. Of moet ik in plaats van Moslima’s spreken over stelselmatig onderdrukte vrouwen? Nee, nee, dat mag natuurlijk niet, er zullen best Moslima’s zijn die zich vrijwillig van top tot teen bedekken met een zwarte sluier. Amnesty International Nederland gaat er a priori zelfs van uit dat het in ons vrije land de eigen keuze van vrouwen betreft. Ja hoor, vast wel……

Vanwege het feit dat ene Jaap van Dissel (Coronagoeroe van het RIVM) maar hardnekkig blijft volharden in zijn standpunt dat het dragen van gezichtsmaskers wetenschappelijk beschouwd geen extra bescherming biedt tegen het Coronavirus en de verspreiding ervan, wijkt Nederland af van de meeste andere landen. In Hongarije wijst van Dissel’s collega Cecília Müller er dagelijks op dat gezichtsmaskers wel degelijk een bijdrage leveren tot beperking van besmettingen. Hongaren moeten in openbare gelegenheden gewoon hun gezichtsmasker op. In Nederland is er een verplichtend advies of zoiets dergelijks en zijn er tot overmaat van ramp ook nog eens verschillen in beleid tussen gemeentes. Wat een treurnis zeg, hier snapt toch geen kip meer wat van? En alles vanwege de koppigheid van baardmans Japie van Dissel die maar blijft strooien met allerlei rapporten die niemand een bal interesseert.  Mark Rutte had maanden geleden de knoop al moeten doorhakken onder het motto ’baat het niet dan schaadt het niet’. Opzetten die kapjes mensen!

Zo langzamerhand trekken de meeste polderbewoners toch dat velletje stof voor hun neus en mond bij het betreden van de bakkerij, maar er is veel te veel amateuristisch gesteggel aan vooraf gegaan. Opvallend is wel dat veel Hollanders het kapje dan wel voor neus én mond doen en dat is in Hongarije toch een beetje anders. Vaak bungelt het zaakje onder de kin of is de neus ’vrij’. Discipline met de hongaarse slag, zo kun je dit gedrag betitelen….Mijn bakker op de hoek heeft een niet al te kleine neus en die lijkt nu nog groter als ik dagelijks constateer dat het velletje slechts zijn mond bedekt. Één van de kenmerken van het kroontjesvirus is het tijdelijk verlies van reukvermogen. Misschien is dat wel de reden dat veel Hongaren hun neus ’vrij’ houden. Ze proberen toch nog wat te ruiken. Hè, maar dat zou beteken dat deze ’vrije neuslieden’ allemaal besmet zijn met Corona! Ja, ja, ik zou maar uitkijken als ik U was en als pensionado argeloos bij de slager binnenloop!

In Nederland zien sommige winkelstraten en winkelvloeren er uit als een jeugdverkeerspark. Overal bordjes, belijningen, afzettinglintjes en ga zo maar door. Hier komt duidelijk de ’regelneefmentaliteit’ van den Hollander aan het oppervlak. Dit soort Corona-verkeersborden en (stippel)belijningen zie je in Hongarije amper. Ach ja, als de meeste witte strepen op het Hongaarse asfalt al versleten zijn of nooit zijn aangebracht, wat wil je dan?

Nederlandse bejaarden houden zich over het algemeen toch netjes aan de regeltjes of komen überhaupt zo weinig mogelijk buiten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Niet in Hongarije, daar zijn de oudjes nog koppiger dan Jeroen van Dissel. De volgende uitspraak heb ik vaak uit de mond van deze gepensioneerden gehoord: ’laat die Orbán mij nu niet vertellen wat ik wel en niet mag, wat zullen we nu beleven!?’ Markthallen zijn nog dagelijks gevuld met te dicht op elkaar schuifelende oudjes die met hun gedrag ’een daad van verzet’ tonen. Ze piepen natuurlijk wel anders op het moment dat opname noodzakelijk is op een Covid-afdeling van een ziekenhuis. Laten we zeggen dat de Hongaarse gezondheidszorg op een iets ander niveau ligt dan in de lage landen. Desalniettemin schreeuwt hopman Orbán regelmatig van de daken dat het Hongaarse zorgsysteem uitstekend functioneert in deze pandemie én zich kan meten met dat van West-Europese landen. Vindt U het gek dat Orbán een fan is van Donald Trump? Ik niet…………….

Zo, ik vind het wel weer genoeg voor vandaag, ik groet U hartelijk en wens U veel sterkte. Dat gebeurt in Nederland met een ’elleboogje’ of een vuistje tegen vuistje, sommigen volstaan zelfs met een minzame knik. Niet in Hongarije hoor. Complete volksstammen kussen elkaar alweer uitbundig (vrouwen én mannen) maar de ’handshake’ is wel het minste. In Boedapest en een paar grote steden zie je nog wel eens een aan Nederlanders verwant gedrag, in de rest van het land zijn de begroetingsrituelen al maanden ’as used to’. Het gebeurt zelfs dat je in de nek wordt aangekeken als je ’afstandelijk’ gedrag vertoont. Gelukkig kussen Hongaren slechts twee keer bij een begroeting, in Nederland is dat 3 keer. Hiermee wordt de kans op besmetting in Hongarije toch wel tot een minimum beperkt, zou ik zeggen.

Vindt U mijn laatste opmerking baarlijke nonsens? Dat is Uw mening, maar ik kan mijn bewering staven met diverse wetenschappelijke medische rapporten

Nogmaals, een hartelijke groet,

Jaap……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s