Jaarwisseling 2020: ’Home alone’. En alleen nog vuurwerk op TV?

Bijna twee jaar geleden – op 31 december – was het in Nederland nog mogelijk een stapel hout en houtpallets van bijna 50 meter hoog op het strand in de fik te steken. Waarna de hoogbejaarde Scheveningers dachten dat de Tweede Wereldoorlog weer was uitgebroken. De rest van de Scheveningers dacht meer aan een napalm-bombardement. Ene burgemeester Krikke moest haar biezen pakken, de vuurtoren van Babel was zo’n beetje 15 meter hoger dan toegestaan. Intussen werden in Den Haag ’kerstbomen geraust’, kilometerslange mitrailleurbanden vlogen de lucht in en illegale bazooka’s werden in de tuin van de buren geworpen. En na twee uur ’s nachts moest de politie massaal uitrukken om dronkemans-vechtpartijen te beëindigen.

Ja, ja, dat waren nog eens tijden, op oudjaarsavond kon je je ’heerlijk’ uitleven, kortom: rottigheid uithalen en rotjes afsteken. Maar dat wordt in dit Corona-jaar wel anders. Begin dit jaar besloot het kabinet al tot het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen. Noot: ook Romeinse kaarsen en babypijltjes vallen onder deze definitie. Wat er overblijft: (grond)siervuurwerk, maar dat mag niet eindigen met een grote knal natuurlijk. Ik ben benieuwd wat Haagse Harry uit de Schilderswijk hiervan vindt…..

Maar het dreigt nog veel erger te worden. Notoire wereldverbeteraars als Jesse Klaver en Esther Ouwehand van de Partij voor de dieren menen ’dat het onverantwoord is om de zorg, die al ernstig onder druk staat vanwege de coronacrisis, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers.’ Klaver en Ouwehand hebben reeds adhesiebetuigingen ontvangen van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Arsten (NVSHA), de Nederlandse BOA Bond en politiebond ACP. ’Met de handhaving van de coronamaatregelen hebben de boa’s het al heel druk.’ Dit is de argumentatie van BOA Bondwoordvoerder Ruud Kuin. Welnu, je zou denken dat aanstaande donderdag 5 november de ’vulkaantjes’ definitief in de ban worden gedaan door een meerderheid van het parlement.

De VVD meent bij monde van het Drentse Tweede Kamerlid – natuurlijk weer zo’n ondernemer die verstand denkt te hebben van politiek bedrijven – Erik Ziengs het volgende: ’Ze willen gewoon alle leuke dingen afpakken van de mensen en daar moeten ze mee ophouden.’ Jesse Klaver schudde bij Eva Jinek meewarig zijn krullenkop bij het horen van deze – volgens hem – onverantwoordelijke reactie. Ach ja, die hoogopgeleide GroenLinkse grachtengordelaars zullen nooit een rotje afsteken. Tijdens de jaarwisseling nippen deze wereldverbeteraars aan een flȗte biologische champagne en praten na over de oudejaarsconference. Maar op het Utrechtse kanaleneiland gaat ’het volk’ uit zijn dronken dak en het liefst de straat op met een pak knalastronauten in de binnenzak. Nee, nee, het volk dient dan natuurlijk binnen te blijven volgens de bakfiets-GroenLinksers. Kunnen Henk en Ingrid na twaalf uur niet een potje bridgen met elkaar?

Uiteraard ben ik stante pede voor een algeheel vuurwerkverbod in deze ellendige pandemie indien een dergelijke maatregel verlichting zou betekenen voor ziekenhuis- en ambulancepersoneel in verband met de immens hoge Coronadruk. Ik vraag me echter hardop af of die effect sorteert. (Noot: een algeheel straatvuurwerkverbod – en niet alleen voor 2020 – vind ik een loffelijk streven.) Maar in Nederland is het in openbaar afsteken van vuurwerk nu eenmaal een jarenlange ’traditie’ die je niet zomaar op een Scheveningse vuurstapel kunt donderen. Zelfs niet in deze Coronaperiode? Inderdaad, zelfs dan niet.

Want wat kan er wel niet misgaan? In de eerste plaats zullen er ’tig’ lieden zijn die klokke twaalf hun illegaal aangeschafte vuurwerk uit hun schuurtje halen en ’lekker’ toch gaan knallen. Gevolg: ruzie’s op pleinen en in (achterstands)wijken waar ’brave burgers’ de illegaal acterende ’vuurwerkfans’ op hun wangedrag wijzen. Erger gevolg: uit de hand lopende ruzie’s waarbij er mogelijk rake klappen zullen vallen. De ambulancebroeders kunnen alsnog uitrukken en de Eerste Hulpafdelingen van ziekenhuizen moeten alsnog ’slachtoffers’ behandelen die binnengebracht worden met ogen uit hun kas. Maar ditmaal niet door toedoen van vuurwerk maar door fysiek geweld. En dan heb ik het voor het gemak nog maar even niet over de (illegale) vuurwerkgewonden die tevens hulp behoeven. De kans dat het bij de spoedeisende hulp dit jaar nog drukker wordt dan in 2019 is volgens mij levensgroot.

Ben ik een zwartkijker? Nee hoor, want ik ben nog niet klaar. Denken politiemensen en boa’s nu echt dat het met een algeheel vuurwekverbod rustiger wordt dan vorig jaar? Zij zullen met name belast zijn om de ongeregeldheden/gewelddadigheden te ’tacklen’, ik wens ze bij voorbaat veel succes…. Bovendien zullen onnoemlijk veel bonnen moeten worden uitgeschreven vanwege het illegaal afsteken van illegaal vuurwerk. Dat wordt een bommentapijt van bekeuringen, toch? En als laatste: vanwege het beboeten zijn er natuurlijk – mede ingegeven door bovenmatige alcoholconsumptie –  agressieve reacties te verwachten. Vergeet niet, het lontje is door de Corona-ellende bij velen toch al uitermate kort.

Alles bij elkaar is er in mijn omschreven rampscenario sprake van zichzelf versterkende negatieve (gewelds)effecten. Nogmaals, zie ik de situatie niet te donker in? Ik hoop het van harte, maar in mijn jonge tienerjaren vond ik het ook te gek om een pak brandende rotjes in een vuilcontainer te flikkeren. Uiteraard met al een slokje op. Heeft U nooit gedaan zeker, hè? Dan moet Uw achternaam wel Ouwehand zijn. Of Klaver………

Het publiek juicht een vuurwerk toe, maar geen zonsopgang. (Friedrich Hebbel, Duits schrijver, 1816 – 1863)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s