Had Koning Willy niet voorgoed in Griekenland kunnen blijven?

Nederland gaat zo’n beetje weer in de tweede lock down, de regering raadt bij monde van Mark Rutte en Hugo de Jonge iedereen af overbodige (reis)bewegingen te maken. Letterlijk luidt het advies: ’reis zo min mogelijk’. Wat schetste ons aller verbazing, Koning Willy vertrok vorige week met zijn familie – met het regeringsvliegtuig natuurlijk – naar hun ’villaatje’ op het Griekse schiereiland Peleponnesos. Willy’s optrekje bevindt zich in de gemeente Kranidi, waar Poetin en de gepensioneerde Britse spion James Bond (Sean Connery) tevens een pleisterplaats hebben gevonden. Ik mag overigens toch hopen dat de optrekjes van de twee voormalige geheimagenten – Connery en Poetin zijn immers oud collega’s – er wat aantrekkelijker uitzien dan die van onze Koning. Wat een ordinaire blokkendoos zeg, kan het nog afzichtelijker?

Oranje-historicus Gerard Aalders had een compacte omschrijving voor de Koninklijke Griekenlandreis: ’het getuigt van een ongelooflijk slecht ontwikkelde maatschappelijke antenne.’ En gelijk heeft hij, maar het is nog een graadje erger blijkens de reactie – via de RVD – van Willem-Alexander: ’We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons’. Wat is dit nu weer? Geen spoortje van spijt dat hij met zijn gezin überhaupt naar zijn vakantieadres is gevlogen? Die maatschappelijke antenne van Willy staat evident verkeerd afgesteld, maar ik vrees dat er van geen enkele antenne sprake is. Die rossige ’Bernhardbaard’ deed al het slechtste vermoeden, het mankeert er nog maar aan dat Willy niet – ook – de naam van Lippe-Biesterfeld aanneemt. Jonkheer van Amsberg is wel één van Willy’s officiële namen, zijn vader Prins Claus kan zich vanaf nu omkeren in zijn graf.

Maar ook de maatschappelijke antenne van Mark Rutte vertoont roestsporen. Mark heeft nog niet eens aan de Koning geopperd of het misschien toch niet zo’n doordacht plan was om nu de wijk te nemen. Net na de week waarin een een gedeeltelijke lock down in werking is getreden en diverse bewindslieden zoveel mogelijk bewegingsbeperkingen adviseerden aan hun landgenoten. De horeca is weer op slot, ik denk dat ik weet wat mijn reactie zou zijn als ik als inmiddels failliete caféhouder op de bank thuis een ’fotoshot’ van Willy’s villa op de TV had zien voorbij komen….. Het Nederlandse scheldvocabulaire had er zeker een paar nieuwe uitdrukkingen bijgekregen. Als klap op de vuurpijl meldde Hugo de Jonge tijdens een persconferentie dat hij ’niks weet van Willy’s vakantie’. Rutte staat toch bekend als ’collegiaal’ bestuurder? De Koning wordt door Rutte met dubbele fluwelen handschoentjes ’behandeld’. En liberalen zijn van oorsprong toch ’republikeins gezind?. Tsjongejonge, wat een foutenfestival.

Overigens kwam na de klap op de vuurpijl nog een ander onverwachte ’gillende keukenmeid’ voorbij. Bij Willy’s terugkomst wachtte natuurlijk een legertje journalisten om hem uit de dienstauto met dienstchauffeur te zien stappen. Tijdens de laatste (rijdende) meters werd er een kiekje van Willy geschoten waarop bleek dat hij geen mondmasker ophad. Máxima en haar kroost overigens wel. De dienstchauffeur behoort niet tot de familie van de Oranjes, dus dat mondkapje had op gemoeten. Het is op zichzelf een triviale fout, maar als je als Koning niet begrijpt dat er een zwerm persmuskieten voor je huisdeur staat op zo’n heikel moment? Precies, dan heb je er dus geen jota van begrepen. Of het zal je allemaal worst zijn……

Oeps, het was Willy toch niet helemaal worst,want zelfs Oranjegezinde gereformeerden lieten hun onvrede blijken. Van de autocue lezend betuigde de Koning op mechanische wijze spijt. Het kwam allemaal gekunsteld over en wat mij betreft: too little, too late. Toch werd er hosanna geroepen door de NOS-verslaggeefster van dienst. Zo diep was het Koningshuis nog nooit door het stof gegaan. Het zal wel, Willy had gewoon geen keuze na alle commotie, want dat is de naakte waarheid.

Youp van ’t Hek maakt zich wekelijks boos over Willy’s ’speedbootje’ van twee miljoen Euro, toch vind ik dat maar een beetje poldergeneuzel. Dat Máxima vlak na het in stukken hakken van de Saoedische journalist Khashoggi gezellig bijkeuvelt met de Saoedische leider Kroonprins Bin Salam vind ik pas laakbaar. Of dat Willy volgend jaar een ’salarisverhoging’ ontvangt van 5%. Drogredenen dat de verhoging voor alle rijksambtenaren geldt en wettelijk zo is vastgelegd houden geen stand. In de Troonrede had Willy zijn mond vol over ’solidariteit in deze Coronatijd’ en dat ’iedereen offers moet brengen’. Hij had die 5% toch kunnen weigeren of kunnen schenken aan een goed (medisch) doel? Of bijvoorbeeld Ferd Grapperhaus uit de financiële brand helpen, omdat hij twee keer 390 Euro kwijt is. Het ene bedrag vanwege een schenking (als dooddoenertje), het ander als voldoening van zijn Coronaboete. Wat zegt U? Ferd’s eigen politieke huis staat sinds een maand in brand en is niet meer te blussen? En hij had ook al geen brandverzekering…..

De socialistische premier Wim Kok ontraadde ex Koningin Beatrix in ieder geval nog op dringende wijze niet af te reizen naar het wintersportoord Lech in Oostenrijk. De extreem-rechtse FPÖ was net tot de Oostenrijkse regering toegetreden en dat veroorzaakte grote verontwaardiging in een groot deel van de Europese Unie. Beatrix ging ’lekker’ toch en trok zich niks van die Kok aan. Maar ze liet geen Coronavrezend en lijdend volk achter zoals met deze Griekenland-trip wel het geval was. Shame on You Willy!

Als laatste wil ik Mat Herben eervol vermelden. Mat Herben? Ja, hij was de gedwongen ’opvolger’ van de vermoorde Pim Fortuyn én vliegtuigspotter. Matje zag maar mooi het regeringsvliegtug van Schiphol vertrekken en haalde daarmee de deksel van deze stinkpot. Grote klasse! Wat blieft U? Het was Mat Herben niet? Och, sorry dan moet ik voorgaande gedroomd hebben. De mislukte Koninklijke Griekenland-reis is voor de Monarchisten onder U echter een nachtmerrie……

De werkelijkheid is een nachtmerrie waarbij je ook nog pijn voelt als je in je arm knijpt.(Hans Dorrestein,Nederlands cabaretier/tekstschrijver, 1940 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s