Hugo de Jonge loopt niet (meer) naast zijn – overigens fleurige – schoenen

Volgens mij verwenst Hugo de Jonge, onder ander minister van Volksgezondheid regelmatig op vrijdagvond na thuiskomst zijn voorganger Bruno Bruins. De linkshandige Bruno is een begenadigd striptekenaar, maar kon met zijn tekeningtjes de hoogspanning niet meer ’wegschetsen’ en zeeg – letterlijk – ineen achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. Jammer overigens, aan Bruno is een sympathieke liberale minister verloren gegaan. Hugo schopt op elke vrijdagavond zijn schoenen uit bij de open haard en begint godslasterlijk te vloeken dat hij zijn hondenbaan nog niet gunt aan een Rooms-Katholiek. Ok, dat vloeken gebeurt waarschijnlijk binnensmonds, tenslotte is de Jonge hervormd opgevoed in Bruinesse waar zijn vader nog de predikant van de protestantse geloofsgemeenschap was.

Tot voor kort zag het er nog positief uit voor de voormalige lagere schoolleraraar. Wopke Hoekstra trok zich terug voor het CDA-lijsttrekkerschap, wat Hugo een vervelende kanidatenstrijd zou besparen. ’Zou’ ja, want als een duveltje uit een doosje meldde zich de onverwachte kandidaat Pieter Omtzigt die zelfs buiten de CDA-fractie een hoge mate van respect heeft verworven. Dossiervreter, strijder tegen onrecht – gedupeerde ouders in de toeslagen-affaire! – en een aangename collega die niet van kouwe drukte houdt. Inderdaad, van dit soort types zouden er 150 moeten zitten in de Tweede Kamer.

Tja, en die Omtzigt won ook nog bijna van de Jonge, het scheelde maar een handvol stemmen. Aan de telling zal overigens voor altijd een schijnheilig CDA-luchtje blijven hangen vanwege problemen met de digitale afwikkeling. Omtzigt’s vrouw kreeg zelfs een bedankbrief van het CDA-secretariaat dat ze op de Jonge had gestemd. Een dijenkletser van jewelste natuurlijk, afgezien van het feit dat stemmen bij het CDA kennelijk geen anonimiteit garandeert……. Ok, misschien heeft Omzigt’s vrouw zelf het verkeerde digitale rondje rood gekleurd, vertrouwenwekkend was deze gang van zaken natuurlijk geenszins.

De Jonge moet nu twee karren trekken, de loodzware gevuld met Coronatesten, beademingsapparatuur en wat dies meer zij én tegelijkertijd moet hij de CDA-wagon op de rails houden richting de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. De predikantenzoon is niet te benijden. In de politieke barometer van Ipsos – september 2020 – scoort het CDA 16/17 zeteltjes. Momenteel bezet het CDA 19 plekjes in het parlement en dat is voor de Christenen eigenlijk al een blamage. In 2006 haalde het ’Appèl’ nog 41 zetels, dat aantal lijkt nu even ver weg als de geloofwaardigheid van die andere CDA-minister, Ferd Grapperhaus. Wordt het misschien niet tijd om die Camiel Eurlings weer van stal te halen? De hem opgelegde taakstraf wegens het mishandelen van zijn vriendin zal hij inmiddels toch wel uitgevoerd hebben? Toch een slecht idee? Waarom? Camiel heeft het inmiddels razenddruk als CEO van het bedrijf Tairs dat vliegtuigmaatschappijen ondersteunt bij het afhandelen van afgelaste vluchten en vertragingen. Ach so, ik begrijp het………

Ria Lubbers was volgens haar eigen zeggen ’eigenlijk best wel een gek mens’. De echtgenote van Ruud – CDA’er of eigenlijk KVP‘er in hart en nieren – nam de vrouw van de voormalige Tsjechisch president Václav Havel zelfs mee naar de Wallen in Amsterdam. Het mooiste was natuurlijk geweest als de twee dames tijdens de wandeling ’de CDA-dekhengst uit Kralingen’ met verward haar een peeshokje hadden zien verlaten. Maar dit zijn natuurlijk de ziekelijke gedachtenspinsels van ondergetekende. Ik vrees dat Hugo de Jonge zichzelf ook als een ’gek mens’ beschouwt. Tijdens de bordesscène van het kabinet Rutte III droeg hij blauwachtige schoenen met bloemetjesmotief. Onder het motto: ’er is geen reden om somber en saai door het leven te gaan’. Mooie hervormde hallelujapraat, ik mag dat wel……

Mascolori is het favoriete schoenenmerk van de minister, tweemaandelijks bezoekt hij de Rotterdamse Mascolori-shop voor de aanschaf van een nieuw paar. Bij voorkeur met overwegend blauwe tinten. Vanwege de kleur van zijn ogen natuurlijk, verraadt de eigenaar van de shop aan een journalist. Blauw? Maar groen is toch de basiskleur van het CDA? Blauw is meer de kleur van de Europese Unie. En ook op de diverse logo’s van de VVD heeft de blauwe couleur regelmatig een prominente rol. Dat moet dus vanaf nu wel anders beste Hugo!

Ik zal alvast de Mascolori-shop bellen dat ze een assortiment groengekleurde stappers aan dienen te schaffen. Misschien is het bedienend personeel na mijn aandringen wel zo vriendelijk om met sierlijke streken de letters C, D en A op de schoenen te tekenen. Wat zegt U? Ik heb geen verstand van mode? Ok, ok, dan tekenen ze de letters maar op de schoenzolen. Er ontstaat dan trouwens op termijn wel een probleem:de letters zullen er langzaam vanaf slijten……

En waarom dan wel? Hugo de Jonge loopt niet (meer) naast zijn schoenen. En het CDA? Dat loopt inmiddels blootsvoets…

Hugo jonge, tot slot een quote van Marilyn Monroe waardoor de moed je niet in de schoenen zakt:

Give a man the right shoes and he can conquer the world. Psssst, niet zeggen tegen Hugo dat ik de tekst een beetje heb aangepast. Marylin had het namelijk over ’a girl’.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s