Stinkende Natte Winden

Waar we het over gaan hebben? Stinkende natte winden natuurlijk. Deze zijn alle afkomstig van de (internationale) media die alle Henk van der Meijden na willen apen. Henk wie? De onbetwistbare roddelkoning van Nederland! In 1977 startte hij het boulevardblad Privé dat in navolging van de Engelse ’tabloids’ een groot succes werd. De ’hyperintelligente’ lezers smulden van de ’schokkende’ en vertederende nieuwtjes over (nep)BN’ers die Haagse Henkie ons voorschotelde. Allemaal onder het motto: Privé opent deuren die voor anderen gesloten blijven. Ik moet zeggen, geen slechte marketing. Daar kan die azijnzeikerige Volkskrant een puntje aan zuigen. Maar dat geldt ook voor die chocoladeletterkrant. Vroeger ’gaf de Telegraaf zelfs af’, na het doorbladeren van de wakkere courant van Nederland ontwaarde ik immer grijs/zwarte vlekken op mijn vingers.

Zo, en nu ga ik los! Al tijden erger ik mij de vinkentering aan de ’overblow’ van (politiek) nieuws uit de Verenigde Staten in de Europese media. Ging het tijdens het presidentschap van Barack Obama nog – deels – over de inhoud, ’onder’ Trump worden vaak alleen die fake one-liners van de US president gereproduceerd. Uiteindelijk waaien alle nieuwe trends over de oceaan naar ons toe en worden we er mee geïnfecteerd. Heeft U wel eens een paar uurtjes naar Foxnews gekeken? Die presentator, ene Tucker Carlson doet er alles aan om de polarisatie in de Amerikaanse samenleving te vergroten. Maar deze ordinaire snoever wordt door miljoenen van zijn landgenoten bewonderd, het zou me niet verbazen als dit vulgaire heerschap nog eens een kansrijke presidentskandidaat wordt.

Hebben wij in Europa al een Tucker Carlson? Zeker wel, de persoon in kwestie luistert naar de naam Thierry Baudet. Hij is de leider van een mediabedrijf met een politieke tak. Thierry werkt druk aan de uitbouw van zijn mediakanalen waarop hij presenteert, zichzelf interviewt en op werkbezoek gaat. Bij wie? Bij zichzelf natuurlijk. Hiernaast vinden we in het medialandschap de aspirant-omroep Ongehoord Nederland met als kopstuk ’journalist’ Arnold Karskens (puik bokserhoofd heeft die Karskens overigens, en goeie voornaam ook, als ik aan The Terminator denk))

Oef, gelukkig valt het dus nog mee in Nederland met opgewonden TV-standjes. Maar de ’inhoud’ van het nieuws uit de USA lijkt in de lage landen al verdacht veel op het niveau van het gebodene in de USA. Het is Trump voor en Trump na, maar dat is nog tot daaraan toe, Het meeste nieuws over de president is immers nog trivialer dan alle jaargangen van Henk van der Meijden’s weekblad Privé bij elkaar. Een voorbeeldje? let op, het is nu 11.40u 7 oktober 2020 en ik klik op NOS.nl. Meest bekeken video: Trump keert terug in Witte Huis na ziekenhuisopname wegens Covid-besmetting. De eerste 10 seconden zien we de president’s helikopter klapwieken met op de achtergrond the White House in een stemmige setting. Helikopter landt, Trump stapt uit, Trump zwaait, Trump salueert, Trump wandelt naar de statige trap, Trump…. etc, enz. en zo verder. Waar gaat dit over? Welnu, beste columnist, dit willen de mediaconsumenten toch? Anders was dit niet het meest bekeken filmpje,toch? Inderdaad, bedankt voor Uw reactie…….

In Europa kunnen steeds meer burgers precies omschrijven hoe hun navel er uitziet. Ze staren er dagelijks uren naar, geholpen door onze mediakanalen. De paradox van het internet is dat er steeds meer informatie voorhanden is – en nog snel bereikbaar ook – maar dat maar weinigen echt gebruik maken van deze mogelijkheid. Of – en dat geldt in hoge mate voor complottheorie-aanhangers – men zoekt alleen maar de (mis)informatie op die de eigen tunnelvisie ondersteunt. Naast het gemeenschappelijke navelstaren is er een ’news overkill’ uit de Verenigde Staten.  Maar helaas geen kwalitatieve…..

Ja en dan heb ik het nog niet eens gehad over de Corona-nieuwstsunami. Natuurlijk is het kroontjesvirus  een (inter)nationale ramp op het gebied van gezondheid én economie. Maar moet het in al die TV-shows – Op1 bij de NPO bijvoorbeeld! – nu elke avond ellenlang over mondkapjes, beademingsapparatuur en het standpunt van virologen gaan? Die virologen zijn overigens nog wel enigszins te hachelen, over die (nep)BN’ers met hun ’doordachte’ opvattingen heb ik het maar even niet……

En ondertussen verovert Xi Jinping sluipenderwijs de hele wereld. En Xi is geen natte wind, maar een Chinese draak. Met duizenden koppen…..

Zo, nu even wat vrolijkers, laten we eens een filmpje van TV Privé aanschouwen…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s