Hongaarse (kinder)boekverbrandingen? Dat nog niet, maar ze gaan al wel in de papierversnipperaar……

Ok, er worden (nog) geen boeken verbrand in Hongarije , maar ene Dóra Dúró heeft vorige week wel een kinderboek door de papierversnipperaar gehaald. Mevrouw Dúró is overigens Hongaars parlementslid, tot voor kort in de kleuren van de Jobbik maar die partij heeft zichzelf verraden door aansluiting te vinden bij de ’Gyurcsányisten. Inmiddels heeft deze dame zich aangesloten bij Mi Hazánk Mozgalom –  beweging voor ons vaderland – die eigenlijk de oude versie van Jobbik belichaamt. Alleen is de frustratie, woede, homo-, Zigeuner/Roma- en Jodenhaat bij deze lieden nog een tandje erger, al met al een eng clubje. Maar wel eentje die groeit als kool, als het zo doorgaat halen deze (nieuwe) bruinhemden in 2022 de kiesdrempel. En zo erg vindt Fidesz dat niet hoor! Mi Hazánk maakt namelijk geen deel uit van de ’gezamenlijke’ oppositie die de Orbánregering in 2022 hoopt te wippen.

Om welk boek gaat het? De titel is Meseország mindenkié, ofwel ’het sprookjesland is van iedereen’. Niet voor mevrouw Dúró dus, die het volgende had te melden op de door haar georganiseerde persconferentie: ’Mi Hazánk mozgalom accepteert onder geen enkele voorwaarde dat Hongaarse kinderen worden blootgesteld aan homoseksuele propaganda. In dit kinderboek wordt de abnormale leefstijl binnengesmokkeld, terwijl het in ons thuisland moet gaan over het traditionele gezin als onderdeel van de Hongaarse cultuur. Uitingen als deze zijn een rechtstreekse aanval op onze (gezins)normen en waarden.’ Uiteraard reutelde de politica nog even verder in deze trant om uiteindelijk het kinderboek ostentatief in de papierversnipperaar te duwen. (zie foto boven)

Meest tragikomische uitspraak van mevrouw Dúró: Meseország nem az aberráltaké! Vertaald: het sprookjesland behoort niet tot de ziekelijk afwijkenden! Als lagere schoolleerling leerde ik al van één van mijn schoolmeesters het volgende: wat je zegt ben je zelf! Ik vrees dat dit in hoge mate voor mevrouw Dúró geldt, want wie is er hier nu ’ziekelijk afwijkend’? Een onschuldig kinderboekje door de versnipperaar halen, als dat niet een afwijking van de norm is weet ik het niet meer. Welke norm? Die van fatsoen natuurlijk. ’Fatsoen’ het klinkt al bijna archaïsch, maar dat komt voornamelijk omdat er steeds meer lieden door de basale fatsoensnormen heen zakken.

Meseorszég mindenkié is namelijk helemaal geen kinderboek dat op tere kinderzieltjes trapt, integendeel. Bekende Hongaarse schrijvers hebben voor de gelegenheid een kindervertelling geschreven gebaseerd op een beroemd sprookje. Maar dan nét iets anders. Konijnen met drie oren worden opgevoerd, Doornroosje die aan het eind van het sprookje scheidt van haar man. Klein duimpje die als Zigeuner/Roma zich op wil richten uit zijn diepe armoede en Assepoester in een wat andere rol. Welke? Een lesbische rol natuurlijk. Natuurlijk gingen bij mevrouw Dúró de alarmbellen af bij deze ’sodomie-vullis’. Assepoester is voor Duró waarschijnlijk de arische schoonheid die zich als huishoudster opwerkt en de prins op het witte paard ontmoet. Eigenlijk een soort rolmodel dat nu bruut verstoord wordt door dat anti-christelijke kinderboek. Overigens werd het sprookje reeds opgetekend in de eerste eeuw voor Christus door een Griek. Toen was God’s zoon ’ons’ nog niet geschonken…….

De bedoeling van de schrijvers is om kinderen kennis te laten maken met het feit dat er naast de gangbare gangbare (gezins)situaties ook andere bestaan. Mensen die kleiner, groter, dikker, donkerder zijn of anderzins een ander voorkomen hebben. Of in een gebroken gezin leven. Of in armoede. Of dat er ook (jong) volwassenen zijn van hetzelfde geslacht die verliefd op elkaar kunnen worden. Op zichzelf niets mis mee, wat mij betreft zelfs prijzenswaardig. Op deze manier kijken kinderen wellicht wat eerder over hun eigen (gezins)horizon heen. Of herkennen zich zelf in de sprookjesfiguren, bij voorbeeld in dat arme Roma klein duimpje. Vereenzelviging met een lesbische Assepoester werkt op kinderleeftijd natuurlijk nog niet, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. In elke samenleving leven er nu eenmaal homoseksuelen lesbiennes, transseksuelen etc. Dat is een biologisch gegeven en deze medeburgers mogen natuurlijk (ook) op geen enkele manier gediscrimineerd worden. Misschien helpen dergelijke sprookjes bij het tegengaan van discriminatie. En als het niet baat, schaden doet het zeker niet.

In ieder geval, het onderhavige kinderboek is geen verplichte leesstof op welke Hongaarse school dan ook. Als een moeder/vader het boek wil kopen om het voor het slapen gaan aan het kroost voor te lezen, dan is dat een vrije keuze. De Hongaarse ouder kan het boek ook op de plank van de boekenzaak laten liggen. Helaas is dat laatste niet meer mogelijk, het boek is door de Dúró’s ’reclamecampagne’ namelijk ’by far’ uitverkocht. Dóra Dúró als ’nuttige idioot’ voor de Hongaarse boekhandels en de Hongaarse bol.com, een giller van een bijkomstigheid, nietwaar?

Maar er is ook nog wel wat minder jubelend nieuws te melden. Dúró is er – en met haar helaas nogal wat Hongaren – van overtuigd dat aandacht besteden aan homoseksualiteit ’besmettend’ kan werken. Onder het motto: homo’s op de buis, dat is niet pluis. Dit verderfelijke standpunt mag in Hongarije zonder problemen in veel (Orbán)media worden gehuldigd. Dúró’s boekversnippering werd wel in de Orbánpers gebracht, negatief commentaar bleef echter achterwege. En ditmaal zwegen Fideszwoordvoerders als het spreekwoordelijke graf….

Er zijn diverse psychologen die menen dat ’homohaters’ of ’homofoben’ het eigenlijk in de broek doen bij het zien van twee jongemannen of meiden die hand in hand over straat lopen. Inderdaad, fobisch (angstig) is een aantal van hen volgens mij voor deze medeburgers. Maar waarom eigenlijk? Besmettingsvrees à la Duró? Als psycholoog van de kouwe grond kan ik me dat goed voorstellen. Het is de angst van: oef, als ik maar geen homoseksuele gevoelens krijg, wat zouden mijn maatjes en mijn vader daar wel niet van denken? Analoog redenerend heb ik daarom een donkerbruin vermoeden dat mevrouw Duró heimelijke lesbische gevoelens koestert. Gekke gedachte? De echtgenoot van Dúró is ene Előd Novák, mede-partijlid en activist op allerlei terreinen. Hij was het die wederrechtelijk regenboogvlaggen van deelgemeentehuizen afrukte. Ex Jobbik en ex MIÉP deze homohater. MIÉP? De extreem-rechtse voorganger van de Jobbikpartij. Eng ventje dus die Előd.

Tenslotte. Op 29 september werd er in Boedapest een sprookjesmatinee georganiseerd voor kinderen. Ook voordrachten uit het boek Meseország mindenkié stonden op het programma. De matinee werd bij aanvang bruut verstoord door idiote ’activisten’ die de toegestroomde kinderen de stuipen op het lijf joegen. Het was een ’officiële demonstratie’, maar deze was niet – zoals voorgeschreven – aangemeld. En de politie? die deed – excusez le mot – geen flikker. Driewerf schande!

En de ‘gemeenschappelijke’ oppositie? Had deze nog een standpunt over die enge mevrouw Dúró? Niks van gehoord, zelfs de jongerenpartij Momentum deed er het zwijgen toe. Ach ja, die partij heeft nu officieel de heer Ferenc Gyurcsány ‘salonfähig’ verklaard, dus wat wil je. Momentum politici? Ook een treurig zooitje opportunisten bij elkaar.

Zo, voor het slapen gaan lees ik ook nog even een sprookje. Welke? Belle en het beest natuurlijk. Wie Belle is? Claudia de Breij. En het beest? Tja, wie anders dan ons aller Gordon!

Ik vind mensen sowieso naakt niet plezant. (Gordon, of wel Cornelis Willem Heuckeroth, 1968 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s