Welke ‘Gemeenschappelijke’ Premierskandidaat neemt het straks op tegen Orbán?

Zoals dat zo treffend heet in het Nederlands, dát is de hamvraag voor de Hongaarse oppositie. Of zoals de Fransen zeggen: la question à cent balles, de vraag van 100 ballen. Van rare politieke balletjes zijn er in Hongarije – aan linker- en rechterzijde – meer dan voldoende te vinden. Bij het volgen van de Hongaarse media struikel je dagelijks over stuiter- en toverballen, sommige politici  praten zo krom – en met dubbele (slangetong) – dat dat het lijkt alsof ze continu ’balletje’ zijn. Laten we zeggen: in een ver gevorderde staat van dronkenschap en disfunctioneren.

De meest tragikomische verschijning van dit ’liederlijke’ politieke landschap? Ene Tibor Szanyi, oud MSZP-lid en oud-Europarlementariër voor de Hongaarse socialistische partij in de zittingsperiode 2014- 2019. Hij stond vorig jaar weer op de kandidatenlijst maar niet op de eerste plaats en dat deed hem de das om. De eens machtige Hongaarse MSZP haalde welgeteld één zeteltje tijdens de Euro-verkiezingen. Szanyi af door de zijdeur en dat werd later zelfs de voordeur, nadat hij alles en iedereen binnen de MSZP de schuld had gegeven van de neergang van zijn partij. Behalve zichzelf natuurlijk……. Hij probeerde aanvankelijk nog wel de partijmacht te grijpen, maar daar staken zijn ’kameraden’ een stokje voor. Na veel ’ballengooierij’ in eigen huis verliet Tibor gedesillusioneerd de socialistische ’ballentent’.

Om een nieuwe partij op te richten natuurlijk. Naam: ISZOMM, de afkorting voor de beweging voor Hongaarse solidariteit. Enig gevoel voor humor kan Szanyi niet ontzegd worden, de uitdrukking ’iszom’ staat namelijk voor: ’ik drink’. In het verleden stond Tibor regelmatig de Hongaarse pers te woord in ’kennelijke’ toestand en dat gegeven komt nu herkenbaar terug in de nieuwe partijnaam. Ook (zelf)relativeringsvermogen is nu een onderdeel van Tibor’s persoonlijkheid geworden. In het verharde humorloze politieke klimaat van het huidige Hongarije zijn de ’moves’ van Szanyi bijna een verademing. Uiteraard is in de media de draak gestoken met deze politieke ’vondst’, maar Tibor zal dat waarschijnlijk een zorg zijn: aandacht is aandacht en de partijnaam beklijft zo sneller bij het grote publiek hoor je hem denken.Het is net als met een ’alcoholkegel’. Pepermuntjes, zakdoekjes en Corona-gezichtsmaskers? Helpt niet, de alcohollucht komt overal doorheen…

Uiteraard is Tibor óók premierskandidaat, hij heeft geen enkele plannen om zich aan te sluiten bij de ’gezamenlijke’ oppositie, een bonte stoet partijen van rechts tot links met aan het hoofd ene Gyurcsány…. In de Orbánmedia mag Szanyi zijn gal breedvoerig spuwen over zijn ’oude’ partij. Inmiddels bevindt de MSZP zich in de peilingen onder de kiesdrempel van 5%.Deze Fidesztactiek werkt uitstekend, ware het niet dat de verwachting is dat veel teleurgestelde MSZP-stemmers hun heil bij de partij van Gyurcsány gaan zoeken. Of bij de zogenaamde jongerenpartij Momentum. Maar Szanyi zal best wat ‘linkse’ stemmen trekken, als hij nu ’mooi’ onder de kiesdrempel presteert tijdens de parlementsverkiezingen in 2022 is alles weer voor Bassie (lees Orbán). Fidesz is – kortom – dus de stille sponsor van ISZOMM. Zijn dit verderfelijke complottheoriegedachten? Nee hoor, business as usual in Magyarenland.

Terug naar de hamvraag, wie moet die veelkleurige oppositie nu gaan leiden? Gyurcsány? Uitgesloten, teveel Hongaren hebben nog steeds een bloedhekel aan hem en de Momentum-jongeren zullen hier zeker niet in meegaan. Zijn vrouw en Europarlementariër Klára Dobrev dan? Tja, de ’vrouw van’ is natuurlijk verdacht, bovendien heeft Dobrev op zijn zachtst gezegd niet echt een aansprekend mediavoorkomen. Maar dan zeg ik het echt op z’n zachtst……. András Fekete-Győr, de baardige goeroe van Momentum dan? Ook niet geschikt, buiten Boedapest spreekt dit mannetje misschien net anderhalve man en een paardekop aan. Veel te (nep)progessief voor de plattelanders. En Péter Jakab van Jobbik is van een politiek-rechtse hooligan veranderd in Gyurcsány’s hielenlikker, tevens volstrekt ongeloofwaardig. Ja, en Boedapest’s burgemeester Gergely Karácsony dan? Kreeg in 2018 zwaar klop van Orbán en wil nu waarschijnlijk gaarne burgervader(tje) blijven spelen. En wat te denken van de laatste ster aan het firmament, de burgemeester van Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay? Tja, hij houdt zich overal mee bezig, behalve met het leiden van zijn stad….

Eventuele buitenstaanders zijn met een groot zoeklicht nog niet te vinden, maar, maar, de naam van ex-premier Gordon Bajnai is reeds genoemd. Hij was het die in het laatste regeringsjaar de failliete boedel van Gyurcsány – in 2009 – overnam. Fekete- Győr heeft hem inmiddels als lijstduwer voor Momentum gepresenteerd. Een oersaaie kerel die Bajnai, volstrekt niet in staat om ook maar enige politieke rimpeling teweeg te brengen. Moeilijk, moeilijk, een aansprekend figuur vinden lijkt me zoeken naar een speld in een hooiberg. En die speld is er waarschijnlijk niet eens…

Daarom, beste oppositie, luister naar mijn raad! Wat dachten jullie van Geert Wilders’ vrouw? Zij is immers Hongaarse en de echtgenote van een – in ieder geval – bekend ’succesvol’ politicus. Volgens mij het ei van Columbus! Wat zegt U, Geert Wilders is zwaar op Orbán’s hand? So what? Daar valt toch wel een positieve draai aan te geven? Van ’binnenuit’ gaan we Orbán pakken, dat moet toch een pakkende slogan zijn? Geert houdt zich de komende twee jaar koest, dat bespreekt hij nog wel even met zijn chef Viktor Orbán. Intussen slaat zijn vrouw hard op de anti-Orbántrommel. Hou dit nu weer zit?

Kijk, als de oppositie in 2022 geen meerderheid weet te behalen blijft alles bij het oude. Mocht de oppositie winnen, dan blijft ook alles bij het oude. In de achterkamertjes regelen Gyurcsány en Orbán de zogenaamde machtsoverdracht, wat er op neekomt dat na de verkiezingen de ’Gyurcsányisten’ wat meer uit de (EU)staatsruif kunnen eten dan de Orbánisten. De laatsten hebben zich de afgelopen 10 jaar exorbitant verrijkt en nu is het weer tijd voor een beetje meer (munten)voer voor de oppositie. En die zijn moment(um)eel hongerig!!!!! Sterker nog, uitgehongerd!

Orbán is een scenariodenker en deze laatstgenoemde – mogelijke – uitkomst staat wel degelijk op de achterkant van zijn sigarendoos. Overigens ga ik er gemakshalve van uit dat Viktor na de verkiezingen in 2022 gewoon weer een sigaar uit die eigen doos opsteekt. Die doos staat voor het gehele Hongaarse politieke bedrijf. Maar met het weer oplaaiende Coronavirus (en de onvermijdelijk verdere economische neergang) weet je het maar nooit. Misschien is dat de reden dat Viktor verbaal steeds harder om zich heen slaat. En wordt het straks: blaffende honden bijten niet (meer)

Er is geen plan B voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump wint…… (Viktor Orbán Hongaars premier, 1963 – )

PS ik heb nog wel een uitstekend verkiezingscampagnelied voor Tibor Szanyi: ’Ik drink’ van Ramses Shaffy. Ofwel: Iszom…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s