Trump’s leugenachtige (anti-vaccin)retoriek

Verrek, denk ik het nieuwe woord van het jaar al benoemd te hebben – te weten vaccinnationalisme – , komt die Trump met een nog betere term: anti-vaccinretoriek.

Waar het over gaat? Van de week meldde Trumpie in al zijn wetenschappelijke wijsheid dat het Corona-vaccin mogelijk al binnen drie weken het – letterlijke – levenslicht zal zien. Da’s nog vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit najaar. Dus ik, dokter Trump – het is maar dat U weet beste Joe and Josephine Sixpack – bewijs wederom dat IK de grote redder des vaderlands ben. ’Sleepy Joe Biden’ kan beter in zijn atoombunker blijven en een cup of tea drinken met zijn running mate Kamala Harris die overigens geen ’native american’ kan zijn. Aldus uncle Trump.

Gezondheidsexperts – waaronder de gezaghebbende Robert Redfield van het Center for diseasecontrol – spreken Trump’s  himmelhochjauchzende berichten met klem tegen. Medio 2021, dan komt het vaccin waarschijnlijk beschikbaar, of dat vroeg of laat in het jaar wordt is nu nog niet in te schatten. Immunoloog Anthony Fauci moet zo langzamerhand wel een punthoofd van dit Trumpiaanse circus krijgen. Dat hij als presidentieel adviseur nog niet is afgetreden kan op zichzelf als 8e wereldwonder worden beschouwd.

Voor deze fatale nonsens moest sleepy Biden toch echt een beetje uit zijn campagnewinterslaap ontwaken. Hij meende dat Trump’s timeframe niet rationeel is. Niet rationeel? De Amerikaanse president meldde niet alleen dat het vaccin gereed zal zijn voor de verkiezingsdag van 3 november maar dat de verpakte dozen met ampullen alleen nog maar op vervoer wachten naar alle Amerikaanse staten. Gelukkig waren Biden’s woorden betreffende de aanvankelijke Corona-bagatellisering van het Witte Huis wat scherper gekozen. Trump wist in februari van dit jaar al dat het kroontjesvirus een groot gevaar zou opleveren voor de volksgezondheid. Toch zwakte hij de dreiging sterk af in de publiciteit om – zoals hij zich verdedigde – ’paniek te voorkomen’.  

Joe Biden noemde deze handelswijze ’bijna crimineel’. Trump verweerde zich door te stellen dat hij met zijn uiterst weloverwogen reacties te vergelijken is met Winston Churchill die tijdens de Tweede wereldoorlog de Engelsen ook zo doelmatig kon geruststellen. Churchill en Trump, het verschil is niet dat van water en vuur, maar van een leeghoofd met een man die de Engelsen mentaal/strategisch/politiek én militair door de oorlog heeft geholpen. Ik vrees dat Donald begint te zweven op het moment dat hij zijn longen vol lucht blaast. In zijn bovenkamer bevindt zich namelijk hooguit helium.

Zoals gewend van de man van Melanija Knavs (Melania Trump) moest hierop gereageerd worden. Allemaal in het kader van ’de vlucht naar voren nemen’. Trump vond Biden’s reacties getuigen van ultieme stemmingmakerij, samen te vatten onder de term anti-vaccinretoriek. Ik moet zeggen, geniaal gevonden maar tevens volledig van de pot gerukt. De olympische kampioen retoriek is namelijk de president zelf. Grote woorden gebruiken die niks betekenen? Overdreven quasi-verheven welsprekendheid? Clichés en bombastische taal uitslaan? Allemaal van toepassing op de huidige bewoner van het Witte Huis. Taalgebruik overigens, dat nog altijd bij veel Americans een gevoelige snaar raakt.

Inmiddels bestaat er een (lobby)club ’republican voters against Trump’. In hun communicatie wordt steevast opgemerkt dat het om een ’project’ gaat om de democratie in de Verenigde Staten te beschermen. In één van de laatste filmpjes figureert een jonge dame – Olivia Troye – die als voormalige (Corona)adviseur van die Christenfundamentalist en Vice-President Mike Pence een boekje opendoet over Trump’s wangedrag. Als de president dit virus serieus had genomen, had hij de verspreiding ervan vertraagd en levens gered.’ Aldus Troye die er aan toevoegde dat Trump in meetings het Coronavirus meermalen omschreef als ’fake’. Republikeinen die zich organiseren tegen Trump? Dat zou wel eens een breekpunt kunnen betekenen.

In diverse westerse media – waaronder ’onze’ eigen NPO – wordt de aandacht  gevestigd op de nette, breed aangelegde buitenwijken in de vele Amerikaanse steden. Traditioneel wonen daar (redelijk) hoog opgeleide burgers die in de regel republikeins stemmen. Maar ook daar is de Trumperosie doorgedrongen en dat kan het begin van het einde van deze administratie betekenen. Vooral bij vrouwen begint twijfel te rijzen over ’womanizer Trump’. Althans volgens  veel ’bekwame’ verkiezingsexperts en verslaggevers. Zit wat in, maar ik moet wel een kleine correctie plaatsen. Hoog opgeleide ’buitenwijkburgers’? Die vrouwen die ik in het Nieuwsuur-filmpje mocht aanhoren behoren volgens mijn bescheiden mening niet in de categorie ’hoog opgeleid’. Waarin dan? Gesjeesde spinazie-academie studentes….

Wint Biden straks? Nog steeds moeilijk te voorspellen, maar de ’figures’ zijn opvallend simpel. Als Sleepy Joe één ’swing state’ pakt die de vorige keer naar Trumpie ging is het gedaan met de Witte Huissopraan. ’It’s that simple’. Daar hoef je niet voor ’doorgeleerd’ te hebben…..

We liegen nooit zo veel als vóór de verkiezingen, tijdens de oorlog en na de jacht. (Georges Clemenceau, frans Politicus 1841- 1929)

PS Vorige maand rapporteerde de Amerikaanse krant The Washington Post dat Trump al meer dan 20.000 misleidende of ronduit onjuiste uitspraken had gedaan tijdens zijn presidentschap. Bijna 1.000 daarvan gingen over de coronapandemie…………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s