Prinsjesdag 2020: Koning ’toto’ Willy

Voor de monarchisten onder ons was Prinsjesdag 2020 een trieste aangelegenheid. Geen ’oranje-supporters’ in ’s Gravenhage, maar de traditionele parlementaire hoedjesparade werd wel in stand gehouden. Naast de Koningszetel dit jaar een soort bloemenkerstboom die groter was dan de lichaamsgestalte van Koning Willy. Daar had je overigens best een plichtmatig bedankje voor kunnen uitspreken beste Willem! Vooral nu de troonrede in de Grote kerk werd uitgesproken. ’Dank voor die Blumen aus Holland! Welke Paus sprak deze zin ook maar weer jaarlijks uit? Maar ja, Willy is protestant, dus dat paste niet in het draaiboek….

De Gouden Koets staat inmiddels op stal en het is maar de vraag of deze volgend jaar weer zal rollen over de Haagse keien. Dan maar gekozen voor een donkere Audi, diplomatieker kan het bijna niet. Ik moest bij het zien van het Duitse automobiel meteen aan Youp van ’t Hek denken. Youp memoreert  in zijn wekelijkse NRC-column – als ’running gag’ – telkens het twee miljoen Euro kostende speedbootje van Willem. Het zou me niet verbazen als Youp aanstaande zaterdag meldt dat hij het achteraf jammer vindt dat Máxima en onze Koning niet in hun speedbootje zijn gearriveerd bij de Grote Kerk. Dat speedbootje had toch mooi op een trailer gepast?

Natuurlijk heeft Youp op deze derde dinsdag van september met argusogen gekeken naar de financiële situatie van het Koningshuis. Max en Willy’s gezamenlijke inkomen gaat naar bijna 1,4 miljoen Euro op jaarbasis. Da’s meer dan een 5% stijging. In de regel ben ik niet zo’n criticaster ten aanzien van de vermogenspositie van de Oranje’s. Het merendeel van het ’volk’ staat achter de van Nassau’s en dan moet je de jachtpartijtjes en de (speed)bootjes ook maar voor lief nemen. Maar in deze Corona-tijd een 5% stijging in de Koninklijke salariëring? Ik ben maar blij dat ik geen onderwijzer of verpleger ben…….(noot: wettelijk volgen Willem en Max de salarisstijgingen van de rijksambtenaren, maar de Koning had toch vrijwillig van deze verhoging af kunnen zien?)

De Miljoenennota is eigenlijk vervuld van optimisme. Er wordt dit jaar ’slechts’ een economische krimp van 5% verwacht en volgend jaar schieten we alweer door het dak met een groei van 3,5%. maar alleen als er geen tweede besmettingsgolf komt bezweert minister van financiën Wopke Hoekstra. Waar die 3,5% stijging – zonder die tweede golf – dan op is gebaseerd is mij een compleet raadsel. Misschien kan goochelaar Hans Kazan een tipje van de sluier oplichten. Prachtig ’wensdenken’ overigens die hoge groeiverwachting, financiële departementen zijn ook niet meer wat ze ooit zijn geweest…..

Interessante gegevens ook betreffende de Nederlandse garantiestelling voor het zogenaamde EU-coronaherstelfonds van 750 miljard Euro. 27,4 miljard neemt het kabinet – verplicht – voor zijn rekening. Eurobonds waren en zijn natuurlijk uit den boze. Ons polderlandje gaat zich natuurlijk niet garant stellen voor de schulden van andere – vooral mediterrane – EU lidstaten. Geef het beestje een ’Coronanaam’ en het kan in één keer wel. Ach, zo is Jan met de pet ook weer tevreden hoor je Mark Rutte bijna hardop denken….

Van de ingestelde zwaar betwiste CO2 heffing gaat het bedrijfsleven pas in 2024 wat merken. Het kabinet heeft namelijk iets nieuws bedacht: dispensatierechten. Prachtig eufemisme dat er op neerkomt op vrijgestelde uitstoot voor ondernemingen. Volgend jaar zal er wel weer een doekje voor het bloeden worden gevonden met als verwachte reden dat uitstoot met één jaar langer wordt vrijgesteld vanwege de diepere en lange termijnimpact van de Coronacrisis. Of koeterwaalse zinnen van gelijke strekking.

Wat lekker bekt in de miljoenennota is het Wopke-Wiebes investeringsfonds. De komende 5 jaar wordt er 20 miljard Euro vrijgemaakt voor het bedrijfsleven. Topeconoom Sweder van Wijnbergen leverde al vernietigende kritiek op dit ’duofonds’ vanwege de vage doelstellingen. Vice-president van de Raad van State Thom de Graaf klapte daar nog overheen door te stellen dat het fonds ’afbreuk doet aan de controlefunctie van het parlement’. Wobk-Wiebes Fonds, afkorting WWF. Hé, waar kennen we deze afkorting ook maar van? World Wildlife Fund, ofwel het Wereld Natuur Fonds. Wijlen Prins Bernhard was de eerste president van het WWF. In deze zin is de fondsnaam wel goed gevonden. Waarschijnlijk zal de firma Lockheed zwaar profiteren van de ter beschikking staande miljarden…..

Wopke blijft prostestantse Wopke, dus hij houdt vanwege de onzekerheden wel wat slagen om de arm. Een begroting voor het volgende jaar in elkaar flansen is volgens hem nu ’sturen in de mist’. Met Willy aan het stuurwiel lijkt me dat minder risicovol, behalve als hij echt met plankgas wil gaan speedracen. Gelukkig kan de Wopkeschuit qua snelheid  niet in de buurt komen van Willy’s speedboot. Het heeft slechts een aftands Yamahamotortje, maar wel weer grote zeilen. Maar als de economische wind – in de goede richting – uitblijft wordt het dobberen geblazen.

Sturen in de mist? De cijfers van de miljoenennota komen op mij toch een beetje over als de invulling van de voetbaltoto. ’Ik zet een ééntje hier en een tweetje daar’. ’Koning Toto!!!!’ zingen de voetbalgebroeders van de Kerkhof in het reclamespotje opgetogen. Koning Willy van de Kerkhof, klinkt prachtig, nietwaar? Wat mij betreft had Brabantse Willy net zo goed de troonrede uit kunnen spreken. Zijn officiële voornaam luidt nota bene nog Wilhelmus ook, daar kan Wiilem-Alexander alleen maar een puntje aan zuigen.

Ik maak me geen zorgen over het begrotingstekort. Het is groot genoeg om voor zichzelf te zorgen. (Ronald Reagan, acteur en Amerikaans president,  1911 – 2004)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s