Mrs. Bond – Diana Rigg – is nu echt overleden

82 jaar oud is ze geworden, Diana Rigg. Bekender is ze overigens onder de naam Emma Peel, de partner van Patrick Macnee in de TV-serie ’de Wrekers’. Tot in den treure werden de afleveringen herhaald op de BBC, Nederland 1 (of 2) en andere Europese zenders. De detectives John Steed – Patrick Macnee dus – en Emma Peel legden alle intriges bloot en losten elke moord op Engels-humoristische wijze op. Steed in de traditionele rol van de ’English – in every inch a – gentleman’, inclusief bolhoed en umbrella. Peel presenteerde zich als zijn intelligente counterpart, vaak gekleed in speelse pakjes. Ja, en niet te vergeten de begintune van de serie, weergaloos!. Luister maar eens! Snel klikken op de You-tubeclip aan het einde van dit artikel!

Overigens versleet John Steed in totaal 4 vrouwelijke partners in ’de Wrekers’. De meest bekende – naast Diana Rigg – is natuurlijk Purdy. Purdy? Joanna Lumley tekende voor deze rol, ook een absolute good look wat mij betreft. Fantastische actrice natuurlijk die één van haar hoogtepunten beleefde als Patsy Stone in de TV-serie absolutely fabulous. Een productie zoals alleen Engelsen kunnen maken. Toch blijft Emma Peel mijn favoriet, die meewarig-zwoele blik spatte van de beeldbuis af! Die mening was Macnee ook toegedaan, hij was stiekem smoorverliefd op Diana. Pas op latere leeftijd gaf hij zijn amoureuze gevoelens bloot in een interview. Ja, ja stille wateren, diepe gronden deze Macnee. In zijn studententijd werd hij van het prestigieuze Eton College gestuurd vanwege bookmaker-activiteiten. Bovendien gierden in die tijd waarschijnlijk de hormonen door zijn lichaam. Hè? Ja hij liet zich op Eton College tevens in met pornografie. Ook daarover waren die leidinggevende stiff upperlips ’not amused’.

Nog even: wat een knaller van een ’Avengers-begintune nietwaar? welke huidige TV-serie kan hier muzikaal aan tippen? Maar goed, but now about Mrs. Bond. 007 is één keer in zijn lange fimcarrière officieel getrouwd geweest en wel in de zesde versie: on her Majesty’s Secret Service. Niet zo’n heel goede Bondfilm, maar dat had wat mij betreft voornamelijk te maken met George Lazenby. Bondfans kunnen de namen en achtergronden van de hoofdrolspelers in de diverse Bondfilms als een mitailleur opdreunen, voor de leken onder U zal ik de sluier oplichten. Lazenby tekende voor de Bondrol in deze film en dat was geen succes. Toenmalige Bondfans spraken er in 1969 schande van dat een Australische acteur Sean Connery opvolgde als de held in de spionnenboekjes van schrijver Ian Fleming.

Gelukkig was Lazenby’s optreden éénmalig, maar dat had weinig met de relatieve mislukking van de film te maken. De Australiër kreeg namelijk een contract voor maar liefst 7 Bondfilms aangeboden. Maar hij weigerde, omdat hij niet zoveel zag in die ouderwetse Engelse spionnenfilms, het hippietijdperk zou om ander soort films verlegen zitten. Fout gedacht van Lazenby, van hem werd ook niet veel meer vernomen, het daaropvolgende succesverhaal van Roger Moore kent U uiteraard. Tja, het kan verkeren.

Voor Diana Rigg was de rol van Bondgirl de kroon op haar nog prille carrière, het was een soort beloning van haar populariteit in de Wrekersserie. Helaas voor haar staat deze Bondfilm niet in de top van de liefhebbers van het genre. En in de rol van Teresa di Vicenzo vindt ze nog de dood ook. Hoe tragisch wilt U het hebben? Gelukkig is Rigg’s loopbaan niet in een moerassloot geëindigd, de licht ironisch zwoelkijkende Diana werd in de herfst van haar acteerleven nog driemaal genomineerd voor een Emmy award. Dit voor haar rol als manipulatieve grootmoeder in de HBO-serie Game of Thrones. In ’good old England’ is ze in 1994 zelfs geridderd voor haar theater- en filmverdiensten.

In on her Majesty’s Secret Service wenstte ze niet als Teresa te worden aangesproken, maar als Tracy. Teresa was volgens haar een heilige en die titel kon ze in de film niet voor zichzelf verantwoorden. Een bescheiden opstelling die waarschijnlijk niet werd onderschreven door de slechterik in deze Bondaflevering. Telly Savalas – inderdaad, Kojak! – speelde schurk Ernst Stavro Blofeld met verve. Hij vertolkte met dezelfde verve het wereldberoemde nummer van de band Bread. Welk? If (a picture paints a thousand word, then why can’t I paint You). Zou hij het nummer destijds op de filmset ten gehore hebben gebracht aan Diana tijdens één van de rookpauzes? Nee, onmogelijk, Bread bracht ’If’ namelijk uit in 1971.

Nou Terry, pak nu je kans daar hoog in de hemel…….

TA, TATATARA!

Diana Rigg, actrice (1938 – 2020)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s