Laat U zich op Corona testen als U flink begint te snotteren?

’Het dringende advies om een coronatest te doen als er (milde) klachten zijn kan op veel steun rekenen, blijkt uit de meest recente enquête van de Gedragsunit van het RIVM’. Zo staat het leterlijk vermeld in een recent persbericht van NOS.nl.

De testbereidheid van 83% is volgens het RIVM dus hoog te noemen. MAAR, in werkelijkheid lieten burgers met klachten die test liever achterwege. Slechts 32% kwam ook werkelijk opdagen om de COVID-19 proef te ondergaan. Het RIVM tast naar eigen zeggen in het duister, de ’doorgeleerde’ dames en heren van het onderzoeksinstituut hebben geen idee…….

Dat heeft de hoogleraar sociale psychologie en gezondheid Arie Dijkstra wel. Even wat citaten van deze hooggeleerdheid: ’ In de praktijk laten mensen zich pas testen als ze vrij zeker weten dat het corona is’. Bij twijfel over klachten laten mensen de ’teststraat’ liever links liggen zo verzekert Dijkstra ons. Tenslotte voegt hij er nog aan toe dat er ook mensen zijn die het testen afwijzen om de simpele reden dat ze liever niet willen weten of ze het kroontjesvirus onder de leden hebben.

U voelt het al, toen ik het artikel gelezen had begon het me zelfs te jeuken in mijn kleine teen. Ten eerste is de initïele testbereidheid zeer waarschijnlijk een stuk lager dan die 83%. Van degenen die niet wensten hun medewerking te verlenen aan de enquête kunnen we gevoegelijk aannemen dat hun testbereid gelijk of kleiner is dan 0. Ok, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Op diverse plekken in de ’betrouwbare mainstreammedia’ lees ik regelmatig dat het percentage complotaanhangers in Nederland 10-15% bedraagt. En dan heb ik het nog niet eens over die geesteszieke anti-vaxxers.Ik denk niet dat deze lieden aan de telefoon willen hangen met een aardige RIVM-telefoonstem…..

Conclusie: die 32% die komt opdagen met klachten is in werkelijkheid een stuk lager, waarmee de daadwerkelijke testbereidheid in Nederland dus uitzonderlijk laag te noemen is. Hoogleraar Dijkstra’s opmerking dat burgers zich pas laten testen als ze vrij zeker weten dat het ziektebeeld Corona betreft is volledig uit de lucht gegrepen. Niemand kan dat namelijk ’vrij zeker weten’, de ziekteverschijnselen kunnen namelijk evengoed wijzen op een reguliere influenza. Het Coronavirus meldt zich namelijk niet met een allesbeslissende ’marker’, zoals de (kinder)ziekte rode hond bijvoorbeeld wel doet. Of de Bof. Sterker nog, het gaat vaak om dezelfde klachten als bij een (seizoens)griepje. Maar goed, als je psycholoog bent heb je blijkbaar van veel dingen verstand, zelfs van helderziendheid……

Het meest betrouwbare lijkt me om ons boerenverstand maar eens aan te boren. Mijn stellige overtuiging is dat de testbereidheid laag is vanwege de – verregaande – consequenties die een positief testresultaat heeft voor elk individu. De vrijheid van bewegen wordt ingeperkt: verplichte quarantaine, vrienden, familieleden moeten op afstand blijven etc etc. In een samenleving waar bewegingsvrijheid in alle opzichten een verworven goed is betekent het vooruitzicht van beperking hiervan een ’gevangenisnachtmerrie’. Ik denk niet dat ’sommige’ mensen – zoals Dijkstra stelt – om voorgaande redenen een test links laten liggen, maar het ’gros’ van de – angstige – burgers.

Claustrofobische angsten pakken zich samen in een dreigende persoonlijke ’lock down’. Wie o wie zit op zo’n scenario te wachten? Misschien degene die zich de lessen van zijn/haar dure mindfulnesslessen heeft aangetrokken. Zou het niet een idee zijn dat onze hoogleraar Dijkstra ook eens zo’n rustgevend cursusje volgt? Als hij het een beetje handig organiseert kan hij de kosten bij zijn universiteit nog declareren ook.

En zo betaalt U als nette belastingafdrager mee aan de innerlijke vrede van deze hoogleraar. Maar of dat Uw eigen innerlijke vrede bevordert? Geen nood, dan gaat U toch ook naar een mindfulness-sessie? Misschien wil Uw baas de kosten wel voor zijn rekening nemen. Zo wordt iedereen blij en vrolijk…..

Het doel van de psychologie is om ons een heel ander beeld te geven van de dingen die we het beste weten.(Paul Valéry, Frans dichter, 1871-1945)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s