Het woord van het jaar is al bekend: VACCINNATIONALISME

Kent U het fenomeen ’windhondenrennen? Met een muilkorf om de bek rennen de honden achter een kunsthaas aan, in Engeland en de Verenigde Staten wordt er nog altijd veel gewed op de – hopelijk – snelste hond.  Maar ik denk dat verwoede Chinese gokkers – en daar is er een hele kluit van – ook regelmatig inzetten op de greyhounds. Greyhounds? Ja, dat is een bepaald windhondenras dat zijn oorsprong vindt in Engeland. Dat zou U waarschijnlijk niet denken als U zich in de lange afstands greyhoundbus bevindt tussen Chicago en New York.

De metafoor ligt voor de hand, de kunsthaas is de ’Deus ex machina’ die het Coronavirus als sneeuw voor de zon zal laten verdwijnen. De verwachtingen voor een ter beschikking staand vaccin werden tot voor kort nog getemperd, maar het ziet ernaar uit dat medio 2021 de eerste inentingen kunnen plaatsvinden. Een Russische koe heeft die haas al gevangen. Vladimir Poetin heeft officieel verklaard een werkend vaccin in bezit te hebben dat ’door en door’ getest is. Trots meldde de kleine tsaar dat zijn dochter één van de eersten was die het vaccin toegediend heeft gekregen.

Verrek, dacht ik toen ik het nieuws vernam, daar moet ik ook bij zijn. Halsoverkop vertrok ik naar de Russische ambassade waar ik mezelf presenteerde als de achterkleinzoon van Raspoetin. Dat geloofden die ambassade KGB’ers natuurlijk niet maar toen ik uitlegde dat ’Rasputia’ staat voor ’een plek waar twee wegen elkaar ontmoeten’ begonnen ze te ontdooien. Vervolgens deden 20 flessen Stolichnaya wodka de rest…..

En geachte lezer, ben ik nu immuun voor dit vreselijke kroontjesvirus? Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar omdat het Russische vaccin volledig voldoet aan de interationale стандарты Я полностью уверен в этом. Deze grap heeft inmiddels al een (Raspoetin)baard, maar leuk blijft ie! Poetin vaccineert zijn soldaten inmiddels massaal met zijn wondervaccin, ’gek’ genoeg lees ik nergens over internationale aankopen. Tja. de officiële testprotocollen kunnen eenvoudigweg niet gevolgd zijn, de periode van (massaal) testen lijkt bovendien voor het gemak overgeslagen. Voor ene Trump is de handelwijze van Poetin echter een steuntje in de rug. Er kan nog wel een schepje bovenop met betrekking tot zijn jokkebrokgedrag…..

Rijke landen hebben inmiddels bij diverse (potentiële) leveranciers 2 miljard doses vaccins besteld, daarmee schuiven armere landen automatisch naar achteren in de rij. Het Verenigd Koninkrijk heeft de grootste ’surplus’ besteld, genoeg voor 5 doses per inwoner. Het Amerikaanse congres heeft in het kader van operation wharpspeed 10 miljard Dollar uitgetrokken, zodat aanstaande januari minimaal 300 miljoen doses ter beschikking staan. Wharp speed? Ja, met deze snelheid reizen de personages in de serie Star Trek. Wharp 1 staat voor de snelheid van het licht dat zich voortbewegt met 300.000 kilometer per seconde. Zelfs de snelheid ’Wharp 10’ behoort in de Star Trekserie tot de mogelijkheden. Geen toeval dat de Amerikaan Gene Roddenberry de uitvinder is van deze sciencefiction, de USA blijft het land der onbegrensde mogelijkheden.

Of het ruimteschip USS Enterprise als eerste aankomt op de planeet ’Covidio 19’ is nog maar de vraag. Poetin is er met zijn Spoetnikraket al geland. De Russische president kan namelijk zelfs reizen in de tijd en de Russische staatsmedia meldden trots dat kameraad Vladimir zijn hond Laika (het eerste levende wezen in de ruimte ooit) zelfs had uitgelaten op het rotsachtige planeetoppervlak.

Alle Apollo’s op een stokje, de strijd om het verlossende vaccin (het kunsthaasje) is met de aandiening van de pandemie meteen ontbrand. Europa vloog eerst wat verdwaasd achter de Amerikanen aan, maar een coalitie van 4 landen – waaronder Nederland – doorbrak de impasse. De Europese Unie sloot zich aan bij dit initiatief en naar verluidt – Nature magazine – zijn er garanties afgesproken voor minimaal 3 doses voor elk van de 450 miljoen inwoners van de EU. Het contract met pharmaceut AstraZeneca is reeds getekend en volgende overeenkomsten met andere internationale pillen/vaccinboeren zullen snel volgen.

Het is zo goed als zeker dat de armere landen niet vooraan in de rij zullen staan bij verdeling van de eerste geproduceerde injectieampulletjes. En al helemaal niet als de ’winnende windhond’ het Oxfordvaccin zal blijken te zijn. Landen zullen over elkaar heen buitelen om als eerste het vaccinmanna uit de hemel te bemachtigen. Overigens verwachten de meeste onderdanen van welk land dan ook dit van hun eigen regeringen. Dat geef ik U op een (huisartsen)briefje!

Initiatieven als Covax zijn wel sympathiek, maar niet erg realistisch te noemen. Covax? Dit is een internationale inkoopcombinatie die de ongelijke verdeling van werkende vaccins wil tegengaan. Maar of dit vehikel echt van de grond komt? De Bill Gates Foundation heeft al geld voor dit project op tafel gelegd, maar ik vrees dat het in schoonheid zal sterven. Want waarom zouden de voorspelbare financiële en machtsmechanismes nu plotsklaps anders functioneren? Sterker nog, ik vrees dat het levensreddende vaccin nog meer rattengedrag in de hand werkt.

And ’That’s just the way it is, some things will never change’ zong Bruce Hornsby al in 1986. Ben ik te pessimistisch? Nee hoor, meer een optimistische realist. Waarom? Want dat vaccin, dat komt er volgens mij snel. Misschien wel met wharpspeed!

The acquisition of wealth is no longer the driving force of our lives. We work to better ourselves and the rest of humanity. (Jean-Luc Picard, USS Enterprisecommander in de serie Star Trek))

Commentaar: Jean-Luc Picard bestaat – net als Sinterklaas – niet echt………

PS ik vrees wel voor het mogelijke woord van het jaar in 2021: VACCINFALEN….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s