Hongarije gaat alweer op slot, in Boedapester restaurants bevindt zich slechts de hond in de pot

Gedurende dit weekend bijna 300 nieuwe Coronabesmettingen in Hongarije (op één dag), een recordaantal voor het Midden-Europese land. 300? Is dat nu zoveel als je het aantal besmettingen in aanmerking neemt in de rest van de Europese landen? Natuurlijk niet, in totaal zijn er nog geen 6000 Coronagevallen in Hongarije geregistreerd en het totale dodental overstijgt de 600 maar amper. Op een bevolking van 10 miljoen zielen is dat relatief gezien een ’mooi’ resultaat. Op de wereldwijde ’Coronaranking’ neemt Hongarije plaats 104 in, voorwaar een – wederom relatief – prettige plek om te vertoeven.

Een kleine vergelijking. Nederland staat op plek 42 met bijna 70.000 gevallen en een dodental van ruim 6.000. In vergelijking met de Hongarije omringende landen laat alleen Slowakije een vergelijkend laag besmettingscijfer zien. Doden zijn in het Slowaakse berglandje overigens amper te betreuren. Toch meent de Grote Roerganger Viktor Orbán de grenzen per 1 september aanstaande te moeten sluiten.

Vanaf deze datum mogen Hongaren nog wel naar het buitenland reizen, maar bij thuiskomst wacht hun een periode van twee weken quarantaine. Dit kan ingekort worden na een negatief resultaat van twee opeenvolgende Coronatesten. Buitenlanders zijn niet meer welkom in het Donauland, behalve als er zwaarwegende argumenten zijn. Welke dat zijn is me trouwens tot op de dag van vandaag niet duidelijk…….Ik heb begrepen dat buitenlanders met een geldig Hongaars woonadres wel worden toegelaten, maar ik zou er geen vergif op innemen…..

Op basis van welke onmetelijke wijsheid is de Hongaarse regering tot dit besluit gekomen? Joost mag het weten, maar ik heb wel een donkerbruin vermoeden. Orbán slaat zich al maanden op de borst dat Hongarije voorop loopt in de wereld als het gaat om het indammen van het Coronagevaar. Hij haalt daarvoor de meest hilarische argumenten voor van stal. Sommige, zoals de discipline van Hongaren zijn overigens deels waar, alhoewel ik daar weinig van merk als ik bij de Hongaarse bakker Crul vers gebakken ’kifli’s’ koop. Mondkapjes hangen op de kin, of worden eenvoudigweg niet opgezet. En die anderhalvemeter samenleving? Ik weet het niet hoor, maar volgens mij zijn de Hongaarse meetstokken nog tijdens het communisme vervaardigd……….

Maar het meest in het oogspringende Orbán-argument is wel dat de hoogstaande Hongaarse gezondheidszorg heeft bijgedragen aan de virusindamming. Over dit onderwerp zou ik wel eens een enquête willen houden onder Hongaars ziekenhuispersoneel. Waarschijnlijke uitslag? 102% van de ondervraagden zou negatief reageren op de huidige staat van de Hongaarse gezondheidszorg. Behalve als de enquête plaatsvindt onder personeel van de vele privé-klinieken die het land telt…….

O ja, wat betreft mijn donkerbruin vermoeden. Ik ben er zeker van dat Orbán zijn ’Coronavoorsprong’ vanwege binnen- en buitenlandse doeleinden niet wil opgeven. Onder het motto: jullie kunnen in West-Europa wel zeiken over de zogenaamde ineenstorting van de Hongaarse rechtsstaat en de vermeende corruptie, maar ik, de grote leider heb het toch maar voor elkaar in mijn eigen land. Lekker puh! Deze boodschap gaat er ook in eigen land in als gesneden koek, in het Hongaarse geval gesneden ’kalács’.

Is de rigide beslissing te billijken? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat geen enkele ziel op aarde weet of er een tweede ’Coronagolf’ aankomt en in welke mate. Één ding is wel zeker, Orbán hanteert een heel ander beleid dan de meeste EU-landen. De vraag is of hier werkelijk een ratio achter steekt.

In ieder geval is de bewegingsvrijheid van Hongaren én buitenlanders op rigoreuze wijze ingeperkt, naar mijn smaak ’over the top’. Hongarije beleeft een economische teruggang van meer dan 10%, de begroting loopt uit de hand waardoor minister van financiën Mihály Varga flink moet gaan bijlenen. De Hongaarse Forint doet het relatief minder dan de valuta van de meeste andere Midden- en Oosteuropese landen en dat baart toch zorgen. Inmiddels staat de Forint weer rond de 355 (in vergelijking met de Euro), maar verdere verzwakking behoort alleszins tot de mogelijkheden. Voor Nederlanders/Vlamingen met Euro-inkomsten natuurlijk prachtige ontwikkelingen, voor de Hongaar die op enig moment weer op vakantie wil naar Oostenrijk natuurlijk niet.

Mijn verwachting was – zo medio mei – dat het binnenlands toerisme deze zomer flink zou gaan toenemen door de reisbeperkingen én reisangst. (zie volgend atikel: https://de-toestand-in-de-wereld.com/2020/05/01/bomvolle-balaton-barst-straks-uit-zijn-voegen/) Die is bewaarheid, de boorden van het Balatonmeer waren vanaf juni barstenvol met Hongaarse toeristen. Maar ook veel Duitsers durfden het aan het relatief veilige Hongarije te bezoeken.

Maar de mooie toeristencijfers voor de Balaton en andere landelijk gelegen toeristische trekpleisters gelden niet voor de stad Boedapest. In de hoofdstad was/is het angstig stil in de hotels en restaurants, de afgelopen maanden is bij veel horeca-ondernemers het laatste vet wel van de botten af. Geen buitenlandse cultuurtoeristen meer en de Engelse vrijgezellenparties worden of elders of niet gevierd. Maar goed, Orbán’s electoraat bevindt zich maar zeer gedeeltelijk in de ’links-liberale’ stad Boedapest. Hij moet het van de plattelander hebben en juist daarheen vliegen de toeristen nu uit.

Bijkomend voordeel is dat Orbán’s geliefde oligarch Lőrinc Mészáros grote belangen heeft in campings/hotels in de nabijheid van de Balaton, ook wel Hongaarse zee genaamd. En voor Lőrinc Mészáros, beste lezer is geen zee te hoog…..

Szép a hold az égen, de sokkal szebb a Balaton tükrén (Károly Eötvös, Hongaars publicist en politicus 1842 – 1916)

vertaling: Mooi is de maan aan het hemelgewelf, maar nog mooier is zij in de spiegel(ing) van de Balaton………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s