Zigeunersaus wordt Paprikasauce Ungarische Art……….

Verrek, memoreer ik in mijn recent artikel over de Roma/Zigeunerholocaust ’de zigeunersaus’ nog in de kantlijn en Unilever heeft al gereageerd. Zo ziet U maar beste lezer, dat mijn columns wel degelijk maatschappelijk effect kunnen hebben. Knorr ’Zigeunersauce’ is niet meer en heet voortaan Paprikasauce Ungarische art. Althans in Duitsland…..

Helaas, het was niet de naamsverandering die ik heb voorgesteld. Welke dan? Geen, ik vind de benaming prima zo, maar Unilever meent in zijn ultieme politiek/maatschappelijke correctheid een schepje (saus) er bovenop te moeten doen. Hoe zal de vergadering in het Duitse bestuur – Vorstand – van deze wasmiddelen/worstenboer er hebben uitgezien? Serieuze voorstellen van de Duitse marketingafdeling werden waarschijnlijk met een powerpoint presentatie via een ’beamer’ op het grote scherm vertoond. Romasauce ’vielleicht’ een correcte benaming? Nein, nein, dan denkt de consument wellicht dat het sausje wordt omgetoverd in een Italiaanse bolognaise saus. De Duitse marketingdirecteur betoogt dat ’pikante Paprikasauce’ zijn voorkeur heeft. Daarop meent de vrouwelijke Human Resources Director dat de saus overigens helemaal geen pikante smaak heeft, bovendien bevindt er zich ook ’tomato flavour’ in het rode goedje. Ja, ja, de ’Personalcheffin’ heeft er culinair verstand van zullen we maar zeggen en dat is in de Duitse Unileverdirectie een groot goed…..

Na veel – ’nach Deutsche art’ – beleefd gekissebis wordt voor Paprikasauce Ungarische art gekozen. het neveneffect van deze beslissing is dat de positie van Hongarije als hét paprikaland in de wereld wordt onderstreept. Dit is overigens niet helemaal terecht daar de oorsprong van de paprikafamilie in Midden-Amerika ligt. In het verleden heb ik daar reeds een verhandelinkje over geschreven:

https://de-toestand-in-de-wereld.com/2019/11/13/hongaren-en-hollanders-vlammen-met-hete-paprikas-en-paprikapalinka

Mooi voor de promotie van Hongarije op culinair gebied, maar Unilever slaat met deze beslissing wel vier keer de plank mis.

Ten eerste geeft de margarineboer feitelijk toe dat het tot nu toe keihard heeft gelogen. Zigeunersaus blijkt geen Roma/Zigeunerorigine te hebben dus de etnische groep van Roma heeft onterecht de ’credits’ gekregen voor deze lekkernij. Maar misschien waren Zigeuners – sorry nu hou ik op met de Roma-uitdrukking – altijd al zwaar beledigd dat deze smurrie op hun conto werd geschreven. Tja, wie zal het zeggen……?

Ten tweede zijn de Zigeuners nog furieuzer geworden vanwege – wederom – een actie die onderstreept dat ze worden achtergesteld ten opzichte van de Duitsers. Misschien voelt een deel van deze etnische gemeenschap zich wel in de kuif gepikt, omdat het ’Roma/Zigeunerschap’ van de Europese etnische kaart wordt geveegd. Zoals ik in mijn recente artikel heb geschreven ben ik nog nooit een Zigeuner tegengekomen die als Roma aangesproken wenst te worden. Sterker nog, men is er trots op ’Zigeuner’ te zijn. artikel:

https://de-toestand-in-de-wereld.com/2020/08/02/2-augustus-hongaarse-porajmos-dag-over-de-roma-zigeunerholocaust/

Ten derde stelt Unilever op deze manier de Zigeuners achter op de Hongaren. Immers, de Hongaren hebben deze saus ’bekokstoofd’ en niet die arme Gipsys. Weer een Zigeunerpareltje aan de uitvindingssnoer afgerukt door die harteloze Duitsers. Maar bovenal worden Hongaren als betere sausbereiders gekwalificeerd.

Ten vierde krijgt Viktor Orbán op deze manier een politiek kontje van de multinational. Immers Hongarije = Paprika en Paprika = Hongarije. Dit past precies in het Hongaarse politieke Fideszstraatje, het land wordt alleen maar positiever op de kaart gezet.Wederom wordt ’Ungarn erwähnt’ in positief-culinaire zin. Als ik Angela Merkel zou heten wordt deze saus voortaan wel van het boodschappenbriefje geschrapt. Maar misschien houdt Angela sowieso meer van Knorr ’Rindfleischsauce’.

Maar nu alle gedroogde paprika’tjes op een stokje, het is toch te idioot voor woorden dat Unilever op een dergelijke manier lippendienst wil bewijzen aan de politiek-correcte elite in Duitsland. Het is allemaal voor de bühne, de enige reden die achter deze beslissing schuilt is: een wit voetje halen bij de consumenten van Unileverproducten. Niets meer en niets minder. Het draagt alleen niet bij aan de verbetering van de maatschappelijke positie van Zigeuners in Duitsland en daarbuiten. Sterker nog, het is een reden voor de zeer rechtse politiieke partij AfD om (nog meer) te benadrukken dat immigranten het grootste gevaar opleveren voor de Duitse identiteit. Wat zegt U, overdrijf ik? Misschien, maar ik ben van mening dat dit weer een bouwsteentje is voor de verdere tweespalt in de Duitse samenleving. In de ’bundesländer’ van de ex-DDR weten ze wel waarover ik het hier heb……

Tot slot nog een raad aan het adres van de populaire muziekband the Gipsy Kings. Voor hun komende toernee in Duitsland adviseer ik de manager van de band de naam tijdens de toernee tijdelijk te wijzigen in ’Hungarian Paprika band’. Je weet maar nooit of één of andere Duitse burgemeester een optreden van the Gipsy Kings in zijn stad verbiedt op basis van overwegingen van verborgen racisme.

Als ik het woord zigeuner(s) intyp op de Nederlandse wikipediapagina wordt automatisch dioorverwezen naar ’Roma’. Het Duitse wikipedia wijdt nog wel een pagina aan het onderwerp onder de term ’Zigeuner’. Schande natuurlijk, ik schrijf meteen een brief aan Unilever Deutschland met het dringende verzoek dat de multinational hevig zou moeten protesteren tegen deze uiterst racistische uitingen.

Voor de vorm juichte de centrale raad van Duitse Sinti en Roma het besluit van Unilever toe om te eindigen met het volgende statement: ’Voor ons staan de benamingen zigeunersaus en zigeunerschnitzel niet bovenaan de prioriteitenlijst. Wij, als raad maken ons veel drukker om het scanderen van ’zigeuners’ of ’joden’ met de bedoeling om te beledigen, bijvoorbeeld in voetbalstadions’.

Het woord zigeuner heeft voor velen een negatieve bijklank en wordt door veel Roma als discriminerend ervaren. (bron: Wikipedia Nederland)

Reactie: hoe ’faker’ wilt U ’fakenews’ hebben?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s