Bayern München – Barcelona 8 – 2, Messi wacht op transfer naar Feyenoord

Eindelijk worden er weer internationale voetbalwedstrijden gespeeld die van een hoog niveau zijn en om het ’echie’ gaan. De Champions league is noodgedwongen neergestreken in Portugal waar voor lege tribunes het eindtoernooi wordt gespeeld. Met gelukkig alleen maar ’knock-out’ wedstrijden en die garanderen bijna spektakelstukken. Zo ook de kwartfinale tussen Bayern en Barça, de 90 minuten vlogen werkelijk om, het was boeiend van het begin tot het einde. Zelfs de bijgemonteerde supportersgeluiden droegen deze keer bij aan de ’voetbalfeestvreugde’. Zou de UEFA Ferry (meneer) de Groot van de Dik Voormekaarshow hebben ingehuurd voor de gebruikte ’buitengeluiden’? Als dit het geval is stel ik de UEFA bobo’s tevens voor om de ’Champions League hymne’ te vervangen voor de begintune van de Dik Voormekaarshow: Kent U ’m nog?

Snel naar de wedstrijd, maar eerst nog even dit! Na afloop moest ik puffend bijkomen en onwillekeurig deed me de eindstand  (8 -2 voor Bayern) aan de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff denken in 1978. Bayern was uitgenodigd om in Amsterdam het Cruijff-feestje luister bij te zetten, maar dat liep faliekant mis. Na afloop gaf het scorebord een eindstand van 0-8 aan. Gerd Müller en consorten namen de wedstrijd zeer serieus en gaven de Amsterdammers voetballes. Toenmalig Ajax-praeses Ton Harmsen had natuurlijk ook nooit de Duitsers mogen uitnodigen, onze oosterburen kennen namelijk geen vriendschappelijke wedstrijden….

Arme Lionel Messi. De geniale kleine dribbelaar kon ditmaal het tij niet keren en zakte – na overigens een spetterend begin – zelf ook in het Catalaanse moeras. Tja als die Deutsche Lokomotive begint te rijden helpt er geen lieve moeder meer aan. Alhoewel, in het zogenaamde moderne Europese voetbal is het in elke club een komen en gaan van spelers van Ivoorkust tot Urugay. In de beginopstelling telde Bayern 4 spelers van de Duitse nationaliteit, dat was in de dagen van Franz Beckenbauer toch anders. Moest het Duitse voetbal het ’vroeger’ hebben van Disziplin, tactisch vermogen en Laufpensum – schitterende uitdrukking overigens – , tegenwoordig komt daar technisch vernuft en aanvallend vermogen bij.

Het meest treffende beeld vond ik dat van Barcelona-coach Quique Sétien die aan het einde van de wedstrijd met diep bedroefd gezicht en gespreide armen plaats nam op de trainersbank. Overigens vond ik zijn schouders al bij het wedstrijdbegin wat aan de ’hangende kant’, maar dit terzijde. Sétien is geboren in Santander in het noorden van Spanje, heeft nooit in de hoofdmacht van Barcelona gespeeld en heeft als (jeugd)trainer ook geen enkele binding met de Catalaanse club. Als Barcelona-fan snap je daar toch geen jota van! Ronald Koeman mag van geluk spreken dat hij het Barcelona-aanbod in het begin van dit jaar heeft afgewezen. Ondanks dat het Koeman’s vurigste wens is om ooit Barça te trainen/coachen heeft hij de beste beslissing van zijn leven genomen. Ik had dat hoofd van Ronald wel eens willen zien na een pak slaag van nota bene Bayern. Dat had sneeuwvlokje – zijn bijnaam – waarschijnlijk niet getrokken….

Zelfs Frenkie de Jong nam na afloop geen blad voor de mond, het bestuur moet ingrijpen klonk (ook) uit zijn mond. Ook de Jong deelde trouwens in de malaise van de avond, op meer dan obligate passjes en wat risicoloze schuivertjes heb ik hem niet kunnen betrappen. Messi blijft een fenomeen, maar zijn geniale momenten worden wel wat minder. Wat wil je, Lionel is ook al 33 jaar en ik geloof niet dat hij zich moet spiegelen aan de bijna 39-jarige Ibrahimović of de 35-jarige Christiano Ronaldo. Beste Lionel, laat Barça voor wat het was en kom gewoon nog 2 jaar bij Feyenoord spelen, je zult zien dat er een Cruijff-effect ontstaat. Uit wrok vertrok Cruijff in 1983 naar Feyenoord dat in dat seizoen prompt kampioen werd. Go for it Lionel!

Tot slot, welke club moet erin ieder geval NIET in de finale komen? Paris Saint Germain natuurlijk, eigendom van die Soepjurk-sjeiken uit Qatar dat die (ver)ach(r)telijke Iraanse Ayatollah’s steunt. Maar er is iets nog veel verontrustender: de kans bestaat dat de Champions League finale zal gaan tussen twee Franse Ploegen. Hoezeer ik het Memphis Depay ook gun, maar dat dat gaat me toch net iets te ver.

De Champions League Hymne hadden we al veranderd nietwaar, nu dienen we de oude opnames van de intro van de Dik Voormekaarshow ook nog te wijzigen. Maar alleen (of helaas) in het geval van een ’Franse’ finale. André van Duin begon namelijk altijd met de volgende tekst:

De Dik Voormekaarshow!!!! Goedemorgen luisteraars, daar is ie dan weer, daar zijn we dan weer, na een week van hard werken, de Dik Voormekaarshow (de Europacupshow) oftewel de Dike for each other show (Champions leagueshow) zoals de Fransen zeggen.

De voorgestelde wijzigingen staan al tussen haakjes in bovenstaande tekst vermeld…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s