CDA’er Wopke Hoekstra is de wegbereider van Rutte’s volgende verkiezingsoverwinning

EU italie

Oooh, ooh, wat kreeg het Nederlandse kabinet er van langs! Alle mediterrane landen, met Italië voorop veroordeelden de zuinige, maar vooral hardvochtige houding van Wopke Hoekstra – CDA minister van financiën – omtrent het Corona-steunpakket aan de zuidelijke EU-lidstaten. De geboren Bennekommer Hoekstra muntte inderdaad nu niet bepaald uit in het doen van meelevende uitspraken. Vooral zijn opmerking dat ’er eerst maar eens onderzocht moet worden waarom die zuidelijke lidstaten er financieel zo beroerd voorstaan’ viel niet in vruchtbare aarde. Heel (politiek) Zuid-Europa steigerde.

Slim, uitermate slim weer van premier Mark Rutte om Hoekstra de rol van ’bad cop’ te laten vervullen, zo kon het ’slangenmens’ in de luwte zijn tactiek verder verfijnen. De complete Nederlandse pers is zo’n beetje van mening dat Rutte de ’Angela Merkel-turn niet heeft zien aankomen. De politieke antenne van de premier stond weer eens verkeerd afgesteld las je overal. Ik geloof daar helemaal geen fluit van, Mark heeft trouwens niet één politieke antenne, hij heeft er meer dan er windmolens in Nederland staan. Mischien is de mate van vrijgevigheid die Merkel nu toont richting Zuid-Europa wat groter dan Mark verwacht had, onverwacht was deze geenszins. Een kind kan zien dat in het actuele financieel/economische noodweer er Europees leiderschap van Duitsland gevraagd wordt. Als dat (niet) gecontinueerd wordt met de ’Duitse hand op de knip’ kan het wel eens over en sluiten zijn met het wonderbaarlijke EU-project. Dat is een erfenis die ’Europeaan Merkel’ niet wil achterlaten, daar zet ik een fles Duitse Weissenkorn op!

Europese politiek bedrijven is voor elke premier/president in welk EU-land dan ook altijd een kür op glad ijs. Voor de binnenlandse politiek gaat ferme (priet)praat over de EU er bij veel kiezers in als gods woord in een ouderling, maar aangekomen in Brussel moeten er wel zaken worden gedaan. Met andere woorden: compromissen zien te bereiken. De ferme (priet)praat kan daar binnenskamers beter goeddeels achterwege worden gelaten, er is geen premier/president uit welk EU-land dan ook die als EU-paria huiswaarts wil keren. Eigenlijk kunnen we spreken van een zeer delicaat spel waar de sluwste en meest stressbestendige onderhandelaar het beste resultaat kan meenemen naar zijn/haar eigen hoofdstad. En in dit spel is Rutte volgens mij een meesterschaker.

De ’zuinige vier’ landen – Nederland, Denemarken, Finland, Zweden en wormvormig aanhangsel Oostenrijk – wilden niet dat het Corona-steunpakket uit (deels) giften zou worden opgebouwd die vervolgens over de mediterranee worden uitgestrooid. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurtz zong in de media overigens maar één toontje: het pakket moest worden teruggebracht naar 500 miljard Euro. Rutte stelde voor dat elke (deel)uitbetaling moet worden voorgelegd aan de Europese Raad waar een veto door één van de EU-landen over kan worden uitgesproken. Uiteraard haalde hij daarmee weer de toorn van (vooral) Italië op zijn hals, maar dat interesseert ’Houdini’ Rutte geen zier. Hij is de virtuele leider van de zuinige landen en stoomt verder op de golven die Wopke Hoekstra al voor hem heeft opgewekt. Intussen had Rutte ruimschoots voor deze top al geregeld dat de eerdere korting voor de Nederlandse bijdrage aan de volgende EU-begroting gehandhaafd wordt.

Het pakket met 750 miljard helikoptergeld voor de Zuidelijke EU-landen was overigens al defintief van tafel, het resultaat van de onderhandelingen is zo’n beetje 60/40 geworden. Dus nog wel 390 miljard helikoptergeld…..Maar daarmee is Ritte niet als verliezer teruggekeerd naar Den Haag. En er zijn – weliswaar zachte – voorwaarden verbonden op het gebied van de rechtsstaat. Dat is voor Hongarije, Polen etc slecht nieuws. Bovendien is de zogenaamde atikel 7 procedure tegen Hongarije en Polen niet van tafel. Rutte kan deze ’democratische slag’ dus ook als succes bijboeken in zijn politieke binnenlandse huishoudboekje. Vindt U overdreven? Nee hoor, de hele ‘rechtsstaatrimram’ had ook geheel van tafel kunnen verdwijnen hoor!

Tijdens de coronaperiode scoorde de VVD uitstekend in de peilingen. Logisch, in tijden van nood toont het (kiezers)volk zijn automatische reflexen. Maar tot de verkiezingen volgend jaar duurt het nog wel eventjes en dan is het Corona-effect misschien alweer uitgewerkt. GroenLinks – en dat geldt wellicht ook in mindere mate voor de PvdA – heeft de wind nog wel in de zeilen, maar laat nog geen echte spurt zien. Aan de rechterkant van het politieke spectrum, daar dreigt het echte gevaar voor Rutte/VVD. Wilders herstelt zich gestaag van een (zware) dip, maar dat geldt ook het FvD van Baudet. En dan heb ik het nog niet eens over die ’dealmakerHenk Otten die het nu met Henk Krol gaat proberen. Het duo KO zeg maar. Het zou me niet verbazen als deze drie partijen strakjes zo maar 25 zetels scoren. Of meer……

Die stemmen komen dan voor een groot deel van ex VVD-stemmers en dat baart Rutte terecht zorgen. Te toegeeflijk worden op EU-dossiers kan een keiharde afrekening betekenen bij die ’nitwit-nexitpartijen’. En dan is het duo KO nog niet eens voor de nexit , maar wel voor een veel kritischere opstelling van Nederland. In deze zin kwam de wat onparlementair geuite steun van CDA collega Hoekstra als manna uit de hemel voor Mark. De woede van – vooral – Italië heeft hij al ingecalculeerd. Gaat ie volgend jaar toch lekker naar Zuid-Afrika op vakantie……

Over Italië gesproken. Uiteraard hebben de Italianen het zwaar en zijn ze ernstig getroffen door het Coronavirus. MAAR, dat gehuil uit Rome over de niet-solidaire EU en de boosaardige Hollanders doet pijn aan de oren. Geen enkele, maar dan ook geen enkele Italiaanse politicus heb ik er de laatste tijd over gehoord dat door de Coronacrisis de positie van de Maffia enorm is versterkt. In het land waar de Maffia voor een substantieel percentage ’bijdraagt’ aan  het – officieuze – BNP wordt dit onderwerp doodgezwegen. Die corrupte  – bijna alle nauw verweven aan de Maffia – Italiaanse politici houden zich alle aan de ’Omerta’, de zwijgplicht. Italië bevindt zich moreel op een zwaar hellend vlak. Als die rechtsstatelijkheidstoets voor financiële ondersteuning echt zou worden doorgevoerd kan ik U nu al zeggen op hoeveel Euro Italië recht heeft: niente, nada, zero, 0,0. Maar dat geldt ook voor Hongarije, Malta, Polen, Spanje, Portugal en en en. Maar Viktor Orbán is wel de laatste die nu moet gaan lopen zeuren over de rechtsstatelijkheidstoets die nu op tafel ligt. Als er ’trias politica’ bestaat in Hongarije heeft hij toch niks te vrezen? Helaas heeft hij dat wel…..

Het probleem is dat alle Europese leiders deze Omerta tevens eerbiedigen. En op deze manier wordt het natuurlijk nooit wat met Italië. Maar ik vrees hetzelfde voor de Europese Unie als geheel…..

Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.(Wiet van Broeckhoven, Belgisch radiomaker/presentator, 1949 – 2019)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s