Chinese communistische terreur: nu ook al op Nederlandse universiteiten

terreur china

Zo langzamerhand kan ik een feuilleton beginnen over de Chinese economische én politieke invloed die zich als een giftige olievlek over de wereld verspreidt. Politici en wetenschappers vragen zich geregeld vertwijfeld af waarom burgers niet alleen steeds minder vertrouwen hebben in hun politici, maar dat rapporten en commentaren van wetenschappers ook al in algemene twijfel worden getrokken. Tot slot verzuchten de ’doorgeleerde’ dames en heren altijd dat het toch triest is dat zoveel mensen geloven in allerhande complottheorieën.

Ja gek, hè? Nou, helemaal niet, het mediapubliek voelt heel goed aan dat er een zware erosie gaande is op het vlak van correcte en objectieve nieuwsgaring. Objectieve informatieverstrekking, maar dat bestaat toch helemaal niet geachte columnist? Dat is waar, maar er wordt door veel wetenschappers, journalisten en politici niet eens meer naar gestreefd.

Gelukkig bestaan er nog organisaties zoals instituut Clingendael uit Nederland. Onlangs verrichte het instituut een anoniem onderzoek uit met medewerking van ruim 100 wetenschappelijke onderzoekers, studenten en beleidsmakers. belangrijkste conclusie: de politieke beïnvloeding door China in het hoger onderwijs en de wetenschap in Nederland heeft twee brede gevolgen: het leidt tot een aantasting van de Nederlandse kennispositie met betrekking tot China, en tot aantasting van de kwaliteit van onderzoek over China’.

Een volgende conclusie van Clingendael was nog interessanter: ’we weten dat er in elk geval aan één universiteit sprake was van de aanwezigheid van een cel van de communistische partij’. De schellen zijn al geruime tijd van mijn ogen gevallen, ik vrees echter dat zulks niet geldt voor universitaire beslisorganen, onderzoekers en uiteraard de Nederlandse politiek. Overigens is mijn voorgaande conclusie waarschijnlijk al net zo naïef, het is eerder zo dat universiteiten/politici met opzet de ogen sluiten. Een kolfje naar de hand van de moordenaarsbende uit Peking natuurlijk!

Alles draait natuurlijk weer om geld en macht. Nederlandse professoren vinden het geen enkel probleem om vervelende zaken over China uit onderzoeken weg te laten, hun leerstoel zou eens minder pecunia kunnen ontvangen! En als er meer onderzoekers op een (Chinees) wetenschappelijk onderzoek gezet kunnen worden stijgt de prof. natuurlijk ook weer in zijn Nederlandse salarisschaal. En op zijn statusschaal… Het is om misselijk van te worden.

De Clingendael-onderzoekster Ingrid d’Hooghe kan zich prima vinden in de conclusie dat het gedrag van de wetenschappers samen is te vatten onder de noemers naïeviteit en opportunisme. Misschien is mevrouw d’Hooghe zelf een beetje naïef of ze wil niet teveel uit (haar eigen universitaire) school klappen: wat een hemeltergende nonsens zeg! Het algemene beeld van haar onderzoek toont toch aan dat de geïnterviewde wetenschappers het beeld van (in)directe beïnvloeding bevestigen? Niks naïeviteit dus, één op één weerzinwekkend opportunisme!

Tot slot. duizenden Chinese studenten bevolken de Nederlandse universiteiten, ik ben er zeker van dat er velen van hen verklikkers zijn van de communistische partij. Heeft U overigens ooit een (politiek) gesprek kunnen voeren met een Chinees? Ik in ieder geval niet kan ik U verklappen, als het het woord ’politiek’ valt draaien de Chinezen standaard het hoofd af of snijden meteen een ander onderwerp aan. Alsof ze ervoor ’gebrainwashed’ zijn.

Net zoals die miljoenen Oeigoeren die hun hele leven al gehersenspoeld en geterroriseerd worden in de Chinese heilstaat. Als ze in die ’heropvoedingskampen’ al niet vermoord zijn……

Terreur bestaat voor het grootste deel slechts uit nutteloze wreedheden gepleegd door bange mensen om zichzelf gerust te stellen. (Friedrich Engels, Duits filosoof en industrieel, 1820-1895)

Twee recente artikelen over de Chinese terreur in Nederland:

https://nos.nl/artikel/2339484-china-beinvloedt-nederlands-hoger-onderwijs-en-wetenschap.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/03/chinese-belangen-teisteren-nederlands-onderzoek-a4004924

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s