Een (Boedapester Ketting)brug te ver

Széchenyi_Lánchíd_éjjel

De Széchenyi lánchíd, ofwel de Boedapester kettingbrug is een iconisch bouwwerk dat de stadsdelen Buda en Pest sinds 1849 met elkaar verbindt. Elke rechtgeaarde Hongaar heeft er al eens overheen gelopen en voor toeristen is de brug zo’n beetje hét fotokiekje dat als bewijs dient voor het aan de Hongaarse hoofstad afgelegde bezoek. Vooral ’s avonds spreekt de kettingbrug tot de verbeelding, de feeërieke sfeer is dan bijna tastbaar. Ik ken nog steeds Hongaren die bij het overschrijden van de brug zichzelf het zwijgen opleggen, of dit nu te voet, per fiets of per automobiel geschiedt. Voor sommigen geldt deze zelf opgelegde regel voor het overschrijden van ALLE bruggen die Buda met Pest verbinden…..

Politicus/schrijver/econoom graaf István Széchenyi was de grote motor achter het initiatief om de mooiste brug in de wereld te bouwen. Of dit gelukt is dient een ieder zelf te beoordelen, natuurlijk meen ik ook dat het resultaat nog steeds verbluffend is. Maar goed, zo patriotisch ben ik dan ook weer niet, de Golden Gate bridge van San Francisco en de Karelsbrug in Praag zijn ook juweeltjes. En de Erasmusbrug in Rotterdam natuurlijk.

Ik weet niet of U het ooit opgevallen is, maar aan de Budazijde bevindt zich voor de brug een kleine rotonde met de naam Clark Ádám tér. Hee, Adam Clark, wie was deze persoon? Zijn naam vermoedt weinig Hongaarse ’roots’. Clark – een Schot – was degene die verantwoordelijk was voor bouw van de brug op basis van de ontwerpen van een andere Clark, Tiemey Clark genaamd. Deze was dan weer van Engelse afkomst. Hé, maar hoe zit het dan met Graaf Széchenyi? Het idee voor de voor de brug kwam uit zijn adellijke hoed, bovendien werd de graaf aangesteld als de verantwoordelijke voor de realisering van de ’iconische oeververbinding’.

Je kunt Hongaren het best tot op hun bot beledigen door te stellen dat het bestaan van de brug te danken is aan een Schot en een Engelsman. Als U nog geld krijgt van Uw Hongaarse kennis/vriend zou ik voorgaande opmerking dus maar achterwege laten…..

Genoeg geschiedenis, de kettingbrug heeft een existentieel probleem! Het bouwwerk dreigt langzaam weg te rotten, plakken asfalt laten los op het wegdek de betonconstructie begint scheuren te vertonen etc etc. Het vorige gemeentebestuur onder leiding van de voormalige – door Fidesz ondersteunde – burgemeester István Tarlós had allang het plan opgevat om de brug onder handen te nemen. De ingediende (financiële) plannen bleken echter te duur en/of konden de goedkeuring van het gemeentebestuur niet wegdragen. Intussen waren er vorig jaar Burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen die ene Gergely Karácsony van de oppositie de ambtsketting opleverde. Ziedaar, de politieke ’bruggenstrijd’ tussen Fidesz en de oppositie was geboren.

In deze kwestie wil ik graag midden op de kettingbrug mijn plaatsje innemen. In deze hele politieke moddersmijterij zijn er alleen maar verliezers, de uit de hand gelopen politieke ruzie heeft alles te maken met de – georkestreerde – polarisatie in Hongarije. Het gaat om (politieke) beschaafdheid die zich in deze kwestie – maar ook in andere – zo’n beetje op de bodem van de Donau bevindt. In een ’normaal’ democratisch land zou de reconstructie van een belangrijke oeververbinding überhaupt niet gepolitiseerd moeten worden. Ik kan me namelijk niet herinneren dat er politiek bloed is gevloeid omtrent de bouw van de Erasmusbrug in Rotterdam. Wel kreeg de brug later last van ’Parkinsonverschijnselen’: het brugdek begon al bij windkracht 6 te trillen en te slingeren…

Wat er waar is van de over en weer gemaakte verwijten, ik wil het niet eens weten. De ’veldslag’ bevindt zich op kleuterschoolniveau. Voorbeeldje: Fidesz verwijt Karácsony dat hij volledig ongeschikt is om de hoofdstad te leiden ,’hij kan nog niet eens een degelijke aanbesteding uitschrijven’. Het gemeentebestuur meent op zijn beurt dat Fidesz de plannen voor de reconstructie (financieel) dwarsboomt met als doel ’de complete Hongaarse positie voor te stellen als een stelletje non-valeurs’. De Hongaarse poltiek laat wederom haar lelijke gezicht zien, met als slachtoffers de Boedapester bevolking én de toeristen.

Toch zal er een oplossing moeten komen, Hongarije kan het zich eenvoudigweg niet veroorloven om de brug – letterlijk – te laten afbrokkelen. Voordat aan de opknapbeurt wordt begonnen zal er nog veel donauwater onder de brug doorstromen. Ik raad U wel aan om zo zoetjesaan een wandeling over de trots van Graaf Széchenyi te plannen, want ik schat in dat de brug na aanvang van de werkzaamheden tot wel twee jaar gesloten zal zijn.

Misschien was de Széchenyi lánchíd in zijn schoonheid voor het huidige Hongarije wel een brug te ver. ’Een brug te ver’ was ook de zogenaamde operatie Market Garden in de Tweede wereldoorlog. De Rijnbrug in Arnhem werd wanhopig verdedigd tegen de oprukkende Duitsers – 1944 – maar viel wederom in handen van de Nazi’s. Veel hadden ze er niet meer aan, het bouwwerk lag na de hevige gevechten volledig in puin.

Hongarije heeft een nieuwe bruggenbouwer nodig……

Trailer film een brug te ver 1977: https://www.youtube.com/watch?v=AWL184ZcSxA

Trailer film Hídember: https://www.youtube.com/watch?v=NxkfcOIe54k

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s