Gefeliciteerd Youp van ‘t Hek! Je bent nu echt (van Corona) genezen

youp

Feitelijk is Youp van ’ Hek gewoon een bejaarde cabaretier die al jaren hetzelfde kunstje vertoont én daarmee – tot voor de Coronaperiode – bomvolle zalen trok. Dit is geen poging om Youp af te zeiken hoor, ik ben al jaren fan van van onze nationale Pietje Bel. Youp is nog steeds mijlenver voor op de meeste van zijn – jongere – collega’s. Zelfs voor een Peter Pannekoek – best aardig hoor, daar niet van – is Youp nog steeds een stip aan de horizon. Dat geldt niet voor Hans Teeuwen en Theo Maassen, beide zijn het bewijs dat Noord-Brabant niet alleen maar gelijk staat aan varkens- en XTC-boeren (alhoewel Maassen wel in Oegstgeest is geboren).

Youp is de meest gelezen columnist van Nederland, ’ons’ morele zwaard voor de vrije zaterdagmorgen. Bij het lezen van zijn stukjes moet ik vaak bulderend lachen, Youp stelt ’onze’ hypocrisie vaak pijnlijk aan de kaak. Nadat hij het Coronavirus uit zijn longen had gehoest was het nog even wennen voor hem, maar met zijn laatste inzending bewijst hij weer helemaal op stoom te zijn gekomen. Het enige wat Youp kwalijk is te nemen dat hij zich bewust inhoudt op het Islamitische thema. Zelf zei hij daarover in een interview eens dat hij geen zin heeft om een mes tussen de ribben te krijgen.

Een zeer begrijpelijk standpunt, maar dan zou het wellicht, eventueel, misschien te overwegen zijn om het Koninklijk huis ook iets minder hard aan te pakken. Maar ja, grappenmakerij over Koning Willy is 100% risicovrij, of Maximá moet een keer in blinde woede onze komiek met een lang stilettomes te lijf gaan. Overigens, onze koningin heeft met haar bijna adolescente dochters waarschijnlijk wel andere problemen op te lossen. Johan Derksen interesseert het allemaal geen hol, snor/sigaar zegt in zijn eigen TV-voetbalkantine wat hij wil en de rest zal hem een zorg zijn. Daardoor heeft hij verklaarde voor- én tegenstanders die het ’racismedebat’ – vreselijk woord overigens – verlevendigen (of vervuilen). Daarmee vervult Derksen eigenlijk een maatschappelijk doel, discriminatie van bevolkingsgroepen komt door zijn inbreng – nog – verder onder het publieke vergrootglas te liggen.

De voetbalkantine van Derksen wordt nu echter door hemeltergende fatsoensrakkerij in de media met sluiting bedreigd. Maar niet alleen doordat de Arie Boomsma’s van deze wereld Noord-Koreaanse censuur willen plegen, maar ook omdat ’barman’ Wilfred Genee, Gijp en Derksen willens en wetens voor schut heeft gezet in hun eigen clubhuis.

Omtrent Youp speelt een dergelijke polemiek zich niet af, echt heel scherpe kanten kennen zijn columns niet. Van ’t Hek weet precies tussen welke stippellijntjes hij wil blijven en dat is voor ’ons’ columnconsumenten wel zo prettig. We worden weleens met onszelf geconfronteerd, maar echt pijnlijk wordt het meestal niet. Daarom Youp nogmaals proficiat, deze keer heb je de juiste toon aangeslagen, ik moet zeggen elk woord was raak!

Het zegt veel over Nederland(ers) dat het mogelijk is dat Arie Boomsma ook maar enig (media)platform heeft gekregen in het kikkerlandje. Als zo’n orbitaal hypocriet figuur zoveel aandacht krijgt zegt dat eigenlijk heel veel over de status van hypocrisie van de gemiddelde Nederlander. Met andere woorden: (achterbakse) schijnheiligheid is tot norm verheven.

Dus Youp? Er nog harder tegenin jonge! Het is misschien wat vermoeiend op je oude dag, maar het moet! Je bent voor een deel publiek bezit geworden, dus je mag je verantwoordelijkheid niet ontlopen. Vooral in dit tijdsgewricht niet.

Want God bevrijd ons van alle bestaande Arie Boomsma’s in deze wereld. Om te beginnen in Nederland!

Ps Ik heb het donkerbruine vermoeden dat die Wilfred Genee familie is van Arie Boomsma…..

Column Youp van ’t Hek gepubliceerd in NRC 27 juni 2020

Veronica in fight

Deze week liep ik in de snikhitte met een mondkapje. Niet dat ik bang ben voor dat virus. Dat heb ik half maart al verslagen. Samen met zorgverleners die mij daar met gevaar voor eigen leven bij geholpen hebben. En die daar van ons een heel mooi applausje voor hebben gekregen. Zo mooi. Zo ontroerend. En wat extra geld? Amper.

Na heel veel zeuren en zeiken hebben we ze deze week eindelijk een miezerig rooitje per persoon gegeven. Maar de gulle coalitie kon het niet over het hart verkrijgen om deze al jaren onderbetaalde mensen echt structureel uit hun financiële nood te helpen. Het is geen KLM.

We hadden toch al voor ze geklapt? Zelfs de koning en zijn gezinnetje hadden staan applaudisseren voor de ‘helden van de zorg!’ Terwijl de koning toen hartstikke druk was met de aankoop van zijn speedbootje van twee miljoen. Dus het was heel aardig dat hij toch nog even tijd maakte. Als we hem maar nooit gaan korten!

Maar waarom liep ik wel met dat mondkapje? Uit angst voor Arie Boomsma. Ik ben doodsbang dat Arie mij ziet lachen. Dan trekt hij namelijk onmiddellijk zijn conclusies. Ik lach namelijk bijna alleen maar om verkeerde humor. Humor die niet past in de huidig tuttige tijdgeest. En iedereen weet: de beste grappen groeien aan de rand van het ravijn.

Maar als Arie mij hoort of ziet lachen om een foute mop dan ben ik de Sjaak. Of sterker nog: als hij mij iets seksistisch hoort vertellen, dan luidt hij onmiddellijk de fatsoensklok. Dan gaat hij samen met ene Norbert ter Hall adverteerders bellen. Dat ze alle geplande commercials rond mijn komende oudejaarsconference moeten schrappen. Omdat ik een racistische homofoob ben. Wie Norbert ter Hall is? Een doodenge deugneus eerste klas, die tachtig jaar geleden een bloeiende carrière had kunnen maken bij een zekere partij. Samen met onze Arie uiteraard.

Deze twee fatsoensrukkers zijn na de verkeerde grap van Johan Derksen bedrijven gaan vragen te stoppen met adverteren rond Veronica Inside. Hoe komen we eigenlijk aan Arie? Ik weet dat hij ooit begonnen is bij de EO met het programma Veertig dagen zonder seks! Zijn vrouw schijnt naar die tijd vaak terug te verlangen. En sindsdien draaft hij een paar keer per week door het beeld. Bij praatshows, in commercials, in internetfilmpjes. En Arie deugt. Aan alle kanten deugt-ie. Jezus Christus wat deugt onze Arie. Hij is de opperbevelhebber van het almaar uitdijende gutmenschenbataljon.

Ik begreep dat hij ook vergevingsgezind is. Had hij Johan Derksen eerst aangeklaagd als racist, twee dagen later zei hij dat Johan in zijn ogen dat niet is. Wij weten dat al twintig jaar. Johan is gewoon de cliniclown van een Drents bejaardenhuis met regelmatig een totaal verkeerde grap. Maar wel een leuke grap. En die gereformeerde inktlap van een Boomsma heeft gewoon geen gevoel voor humor.

Inmiddels is de storm rond Veronica Inside bijna gaan liggen. Hoewel? Het programma verdwijnt dankzij Arie en die gluiperige Norbert keurig van de buis. Goed gedaan jongens. Namens heel Nederland hartelijke dank! En ook God is trots op jullie!

Zielig voor die Gijp en Derksen? Nee hoor, die twee redden zich wel. Voor die presentator wordt het moeilijker. Althans dat hoop ik. Als ik die Wilfred Genee over een jaar met een Daklozenkrant voor een Albert Heijn zie staan krijgt hij van mij geen cent. Zoals ik ook de Appie voorlopig niet meer in ga. Burgerlijke fatsoensrakkers.

Als ik deze grootgrutter was zou ik oudejaarsavond niet adverteren. En Bavaria moet ook uitkijken. Ik heb een beetje ervaring met bier.

Gaat de conference überhaupt door? Maakt u zich geen zorgen. U denkt toch niet dat ik voor een handvol mensen in een zaaltje ga spelen terwijl een paar honderd meter verderop de hoeren liggen te rammen en te rimmen? Een knappe Rutte die mij nog tegenhoudt. Waar ik het doe? Is de Dam een idee? Daar zijn ze niet zo streng!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s