Sigrid Kaag: ’dat kan honing en azijn zijn’

sigrid kaag

De kogel is door de kerk, Sigrid Kaag wil de nieuwe lijsttrekster én de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Arme Robbie Jetten, de huidige D66 fractievoorzitter dacht wellicht het pleit beslecht te hebben, nadat Kasja Ollongren wegens gezondheidsargumenten haar pijp aan Maarten had gegeven. Helaas voor hem, de gedistingeerd formulerende Sigrid Kaag was alsnog bereid haar hoofd in de Nederlandse politieke strop te plaatsen. Of ze daar voor zichzelf goed aan doet valt te betwijfelen, een moedige beslissing is het zeker.

Op dit moment bezit D66 19 kamerzetels in het parlement en momenteel laten alle voorspellingen zien dat er een – redelijk – zwaar verlies bij de komende Tweede Kamerverkiezingen aan zit te komen. Maar ja, politiek is ook ’events my dear, events’, dus je kunt nooit weten hoe een D66-koe een VVD-haas vangt. Nu is ’koe’ een uitdrukking die totaal niet van toepassing is op Kaag, integendeel: ze heeft een sympathieke, bijna erudiete uitstraling. Is de term ’haas’ wel van toepassing op Mark Rutte? Het zou ’gemakkelijk’ zijn om hem nu weg te zetten als angsthaas, want dat is hij uiteindelijk toch niet. Onvermoeibaar heeft hij zich als ’s lands leider ingezet tijdens de Coronacrisis, weliswaar zonder zich een echte leider te tonen.  Markie is er één van ’go with the (world)flow’, legt eerst zijn oor te luisteren bij zijn (internationale) politieke collega’s en registreert nauwkeurig wat de stemming in de maatschappij is. Daarna formuleert hij zijn ’beleid’, nog steeds zonder visie overigens. Want daarvoor moet je volgens Rutte (ook) nog steeds naar de oogarts.  Dus toch angsthaas? Nee, meer Zoef de haas.

Voor D66 komt de kandidaatstelling van Kaag geen moment te vroeg. De traditionele kroonjuwelen van de Democraten zijn zo’n beetje bij het grofvuil gezet, Wie heeft het binnen de partij nog over dualisme, de gekozen burgemeester en niet in de laatste plaats het referendum? De traditioneel anti-establishmentpartij heeft net als de PvdA haar ideologische veren afgeschud en dan blijft er met een nog steeds redelijk groene Rob Jetten uit Veghel toch een redelijk dof uitgeslagen partij achter. Over dof uitgeslagen kroonjuwelen gesproken…..

Profilering is voor Kaag een ’must’, want zegt U nu zelf eens eerlijk, wat is tegenwoordig het wezenlijke verschil tussen GroenLinks en D66? Op linkse inhoud zal het moelijk worden en die ’onderwijsriedel’ van Jetten cum suis hebben we net iets te vaak gehoord. Overigens, D66 maakt deel uit van het huidige kabinet en op onderwijsgebied heeft de Rutte-club’ nu niet echt punten gescoord aan het onderwijsfront. Integendeel zou ik zelfs durven beweren.

Blijft over de persoonlijke ’touch’. Deze wordt in de politiek steeds belangrijker, of U het nu leuk vindt of niet. Om te beginnen is Kaag vrouw. Nou en? Volgens mij vallen er extra zetels te scoren met de slogan ’ik wil de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden’. In deze tijden van positieve discriminatie voor vrouwen ’aan de top’ kan dit een vliegende start voor de campagne betekenen. Vervolgens is het interessant te kijken tegen welke lijsttrekkers Kaag het zal moeten opnemen.

Eerst maar de onvermijdelijke Rutte. Het is nog niet 100% zeker dat hij z’n huidige weg wil vervolgen, maar laten we er maar eens van uitgaan. Met haar charme weet Sigrid het slangenmens Rutte wellicht in te kapselen, het is de vraag of ze de ’guts’ heeft om zijn politieke slangenkop door te bijten.

Dan Lilian Marijnissen van de SP. Zij doet voor de tweede keer een poging om de SP naar een goed resultaat te leiden. De eerste was een jammerlijke mislukking, voor haar is het volgend jaar erop of eronder. met een verdeelde SP-achterban zal het niet eenvoudig worden, op het gebied van het partijbeleid ten aanzien van immigranten is er in feite al een schisma ontstaan tussen prominente leden. Ik vermoed dat Lilian toch iets te provinciaals overkomt voor veel grachtengordelaars in het hele land die toch liever op D66 óf GroenLinks stemmen. En daarvan zijn er veel hoor!!!!

Zo kom ik bij die andere grote tegenstander van Kaag, Jesse Klaver van GroenLinks. Als ze van hem zetels weet af te snoepen zou ze wel eens spekkoopster kunnen worden. Voor veel (potentiële) GroenLinksstemmers – vrouwen! – is Kaag toch een volstrekt acceptabele kanidate? Wedden dat Klaver ’not amused’ was toen hij van Kaag’s kandidaatstelling hoorde? Dat wordt nog een zware kluif jongen!

En Hugo de Jonge van het CDA? Prima minister tijdens de Coronaperiode maar in het algemeen toch nog teveel onderwijzer, teveel Bruinisse (zijn geboortedorp). Bovendien is de Nederlandse ontkerstening nog steeds in volle gang, die ’C’ van het CDA wordt steeds minder relevant. Tel daarbij op dat er veel kiezers zijn die uit principe niet op een Christelijke partij stemmen. De Jonge zou wel  – ook vanwege zijn jonge leeftijd – een uitstekende minnaar van Kaag kunnen zijn, maar dat zijn natuurlijk de gedachtenspinsels van een geesteszieke columnist. Verwachting van een debat de Jonge-Kaag? Over en weer vriendelijke steekjes onder water, maar de charme van Kaag overtuigt het publiek.

Tot slot nog de Sjors en Sjimmies van de politiek, Geert Wilders en Thierry Baudet. Zwaar ontevreden en gefrustreerde kiezers zullen altijd bestaan, dus Geert en Thierry zullen samen vast wel weer garant staan voor een fors aantal zetels. Gek genoeg krijgen ze door het uit de bocht gegierde racismedebat nog extra de wind in de zeilen ook. Wilders blijft – straks ook tegen Kaag – gewoon politieke hamers stukslaan, maar in haar geval wordt het waarschijnlijk niet meer dan hamertje-tik. En Thierry? Dat wordt een interessante. Hard tekeer gaan tegen Kaag lijkt me geen productieve strategie voor het FvD. En als ik Kaag was zou ik op enig moment de volgende vraag aan de FvD-lijsttrekker stellen: Wanneer heeft U voor het laatst gehuild meneer Baudet? Deze vraag stelde Thierry nog niet zo lang geleden tijdens een debat aan Mark Rutte. Effect? In ieder geval niet positief voor Thierry. Maar als Sigrid Kaag deze vraag op het juiste moment stelt aan de immer goed gecoiffeerde Thierry zou deze wel eens in tranen kunnen uitbarsten.

Oei, vergat ik bijna Lodewijk Asscher van de PvdA te memoreren. Lodewijk is een aardige man, punt. Ja, en verder? Verder weet ik het niet, bij de laatste Europese verkiezingen kregen de sociaal-democraten weer een beetje hoop, maar dat kwam meer door ’Spitzenkandidat’ Frans Timmermans. Ook hier geldt: voor veel ’zwevende’ PvdA-kiezers lijkt me Kaag een uitstekende kandidaat.

Tijdens een recent studio-interview werd Kaag voortdurend lastig gevallen door een vlieg. Haar reactie: ’dat kan honing en azijn zijn’. Treffende woorden, tijdens de volgende verkiezingen kan het vriezen of dooien voor haar. In ieder geval beschikt de kersverse D66 lijsttrekster over een vaartuig want een kaag was een 16e eeuws schip – scheepje – voor de binnen- en kustvaart. Veel te klein voor de renaissancevloot van Baudet? Ach komt U nou, die galjoenen van het FvD zijn toch allemaal fata morgana’s…….

men vangt meer vliegen (kiezers) met honing dan met azijn……….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s