Johan Derksen is de ideale zondebok en: discrimineert Albert Heijn homoseksuelen?

derksen1

’De wereld draait door’. Deze tekst is op twee manieren te interpreteren: óf in de zin van de wereld die ongeacht wat wij mensen uitvoeren gewoon doordraait, óf dat de aardbewoners – zo langzamerhand mentaal – doordraaien.

Van deze tweede interpretatie zijn we nu in Nederland verbijsterde getuigen. Nu ja, dat ’verbijsterd’ geldt in ieder geval voor mezelf, want de zogenaamde ’racismediscussie’ is compleet uit de bocht gegierd in het – voormalige – kikkerlandje.

Aan de ene kant zien we een rapper – Akwasi Owusu Ansah – tijdens de nu al legendarische anti-racisme demonstratie op de Dam roepen dat hij bij het signaleren van een Zwarte Piet hem in het het gezicht zal trappen. Aan de andere kant treffen we sigaar/snor Johan Derksen aan die de volgende opmerkingen meende te moeten maken in het Veronica programma TV Inside. Hij zei dat hij Akwasi ’een ontzettend vervelende raaskallende rapper’ vindt en dat hij bij de Black Lives Matter-protesten op tv ’alleen maar schreeuwende gekkies ziet’. Een man die verkleed als Zwarte Piet naar een Black Lives Matter-protest in Leeuwarden kwam, noemde hij ’een held’ Vervolgens zei Derksen: ’Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?

Na de uitspraken van Derksen gingen alle ‘politiek-correcte’ lieden en een aantal adverteerders ’lekker’ tekeer tegen de sigaarrokende voetbalcommentator. Daarover straks meer. Toch wil ik eerst nog even een uitspraak van Akwasi citeren waar hij zijn toespraak op de Dam mee begon: ’ik heb een witte vrouw die bij mij komt schoonmaken en dat is een zwart privilege. Het is tijd voor zwarte privileges’. Ook daarover straks meer.

Roddelkoning Albert Verlinde – in de wandelgangen Kwalbert Verlinke – sprak onder meer schande van het voorgevallene tijdens de gewraakte Voetbal Inside-aflevering. (Noot, die bijnaam heb ik niet zelf bedacht hoor, maar geleend van ene Patty Brard, red.) OK Albert, je hebt je aandachtsmomentje weer meegepikt! Maar ook de Nederlands Elftalspelers lieten zich niet onbetuigd – met Voetbal Insidemensen praten ’we’ niet meer – en ’idealistische’ ondernemingen als Albert Heijn Gillette, SNS bank, Bavaria en Gamma deden hun anti-racismeduit in het zakje. Grutter Appie en die scheermesjesboer meldden zelfs dat ze voorlopig geen reclame meer inkopen rond Voetbal Inside.

Misschien heb ik het gemist, maar ik heb Verlinde nog nooit kritiek horen leveren op Youp van ’t Hek die zich in zijn veel gelezen column regelmatig negatief uitlaat over zogenaamde ’pisnichten’. Maar dat is natuurlijk satire van hoog grachtengordelniveau en dan is er uiteraard niets aan het handje. ’Pisnicht’ is een uitdrukking die ik Johan Derksen nog nooit heb horen bezigen…

Verder doet die selectieve verontwaardiging van al die boycottende bedrijven als AH pijn aan de oren, mooi gratis reclame voor de kruidenier op alle Nederlandse TV-netten en mediaportalen. Als Appie Happie echt een statement had willen maken was een andere uitzending van Voetbal Inside daarvoor geschikter geweest. In 2018 zei Derksen het volgende over homo’s: ’we moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je er gewoon voor uit.’. Hier sloeg Deksen wat mij betreft de plank echt mis. Als je Homo bent in de streng gereformeerde geloofsgemeenschap van – pak ’m beet – Staphorst lijkt me voorgaand advies toch niet meteen de meest aanbevolen handelswijze. Je zal maar plotseling met pek en veren je dorp uit worden gezet. En wat moet je dan? Ondoordachte, ja zelfs oerstomme teksten die Derksen hier uitkraamde. Overigens, voor de volledigheid, niet homofoob. Maar De conclusie die tevens getrokken kan worden is ’that black lives more matter’ voor Albert Heijn dan ’witte’ homoseksuelen.

En daar komt nog iets bij. Wat de bijdrage van Derksen in de anti-racisme discussie is, daarover kan van mening verschild worden. Maar één ding is wat mij betreft duidelijk: op racistische uitspraken heb ik sigaar/snor nooit kunnen betrappen. Of U het met hem eens bent of hem een enorme horkerige oetlul vindt is een totaal andere zaak.

De uitspraken van Akwasi gaan nog wel even een ’stapje’ verder dan die van Johan. Wat moet ik nu met de volgende uitspraak: ’als ik een Zwarte Piet zie trap ik hem in zijn gezicht’. Slaat echt werkelijk helemaal nergens op, maar zijn uitspraken over de zogenaamde ’zwarte privileges’ gaan nog veel verder. Leest U zijn uitspraak hierboven nog maar eens over, riekt dat niet naar zwart racisme? Nee hoor, in deze ’nationale anti-racisme flow’ die Nederland overspoeld heeft moet dit natuurlijk kunnen. Akwasi mocht overal in de media ook nog eens zijn zegje nog doen over zijn optreden.

Wat ik daarvan vind? Meer dan schandalig, het meten met twee maten in de Nederlandse media – met in het kielzog al die enge BN’ers – ontstijgt zo langzamerhand de dampkring. Ik vind het geen probleem dat die Akwasi in verschillende programma’s mag optreden – goed voor de kijkcijfers, dus meer reclame-inkomsten – maar een statement vooraf van al die interviewers was wel op zijn plaats geweest. Bijvoorbeeld in de trant van: ’ wij van de redactie veroordelen óók polariserende en opruiende teksten die Akwasi gedaan heeft. Deze bevorderen op geen enkele manier de racismebestrijding in Nederland’.

Niets van dat al, de Nederlandse politiek-correcte goegemeente loopt als schapen achter elkaar aan en stort zich vervolgens als een vlucht aasgieren met veel genoegen op Derksen. Tsjongejonge, daar is moed voor nodig hoor! Wat een laf stelletje bij elkaar zeg!

Lafheid is de grootste zonde.(Mahatma Gandhi, Indiaas politicus 1869 – 1948)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s