’Boedapester burgemeester Gergely Karácsony vertrok op de fiets naar Parijs om het verdrag van Trianon nogmaals te ondertekenen’

karácsony1

Het is maar goed dat Frankrijk een wereldmacht A.D. is. A.D.? Ausser Dienst. De Fransen denken dat ze nog wat in de melk te brokken – ja, ja, niet brokkelen – hebben op het geopolitieke speelveld, maar dat is een ’illusion’. Macron kan zijn naam eigenlijk maar beter veranderen in Micron, want dat is zo’n beetje de rol van ’la douce France’ op onze aardbol.

Hoe anders was dat aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, Frankrijk was de ’gastheer’ van twee grote vredesverdragen – dictaten – zijnde die van Versailles en Trianon. De toenmalige Franse premier Georges Clemenceau voelde zich als een vis in het water en zette de uitkomst van beide dictaten naar zijn hand. De uitkomst van het eerste is bekend, mede door de vernedering en verwurging van Duitsland kon ene Hitler zijn kans grijpen. Het Trianondictaat bevatte dezelfde kiemen van een volgende oorlog die er niet kwam door de geopolitieke en militaire zwakte van Hongarije en Oostenrijk.

We zijn inmiddels meer dan 100 jaar verder na ondertekening van ’Trianon’ en daarom heeft Gergely Karácsony het plan opgevat om een reünie te houden met de huidige leiders van landen die destijds bij het kruisje mochten tekenen. Maar die Karácsony is toch niet de premier of de president van Hongarije? Nee, maar zijn redenering is als volgt: Viktor Orbán weigert toch om aan deze reünie deel te nemen, hij wil deze poppenkast niet – nog een keer – meemaken. Ik, Gergely hou echter van poppenkasten, bovendien ben ik zelf een pop die aan touwtjes hangt die worden vastgehouden door ene Ferenc Gyurcsány, de socialistische oud-premier van Hongarije. Hiernaast ga ik per fiets vanuit Boedapest naar Parijs waarmee ik en passant de Hongaarse hoofdstad propageer als dé groene zone van het land.

Niet groen ’gebied’ maar zone, een leenwoord uit de Franse taal. Karácsony heeft inmiddels op zijn Facebookpagina gemeld dat hij een aantal Franse uitdrukkingen uit z’n hoofd heeft geleerd, volgens de Boedapester burgemeester neemt hiermee de kans toe dat het aloude verdrag ’gereviseerd zou kunnen worden. En dan, Ja, dan word ik, de Grote Gergely natuurlijk over twee jaar de nieuwe premier van Hongarije. Da’s de enige manier om die vermaledijde Orbán van zijn troon te stoten. Én om van die ’influisterGyurcsány’ af te komen. Geef ik hem lekker een judaskus terug, lekker puh!

Ja, ja, zo verkeerd klinkt deze strategie niet! Boven dit artikel vindt U de foto die Karácsony reeds op zijn Facebookpagina heeft gepubliceerd. Op zijn fiets naast de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog op zo’n typisch Frans kasteelbordes.  Met mijn Franse vélocipède overtuig ik de verdragsdeelnemers van de rechtvaardigheid van de Hongaarse territoriale eisen’. Tja, hier stuiten we al op een probleem, Karácsony laat zich meestal per automobiel naar zijn eigen stadhuis vervoeren, om de laatste 100 meter per fiets af te leggen. Een tikje ongeloofwaardig misschien Gergely? Bovendien is op de foto geen vélocipède waar te nemen. Wel een aftandse herenfiets (vast geen Batavus overigens).

Het mediaportaal Origo – in de volksmond OrbánOrigo genaamd – meende Karácsony een publicitaire hak te moeten zetten door de foto op internet te plaatsen inclusief een bijgevoegde tekst. Deze betekent zoveel als: ’Gergely Karácsony heeft het dictaat van Trianon ondertekend’ en als subtekst: ’de landverrader en automobielhater die leeft van de soldij die hij van Clemenceau ontvangt is per velicipede in Parijs gearriveerd.Velicipede? Tja, er is bij Origo blijkbaar een klein taalfoutje  ingeslopen, een kniesoor die erop let.

Deze kniesoor besloot echter om de onderzoeksjournalist uit te hangen en zo kwam ik er achter dat voorgaande verhaal van A tot Z gelogen is (behalve de publicatie van bovenstaande foto op het portaal Origo…….) Ach joh, zult U zeggen, had jij dat echt niet direct in de gaten, lief klein braafborsterig journalistje?  U heeft gelijk, het was ook te mooi om waar te zijn. Hoezo dan? Ik had die Karácsony graag op een vélocipède zien plaatsnemen. Met Gyurcsány achterop. Maar zo’n vélocipède had toch geen bagagedrager? Precies……

Op de komende – belangrijkste – nationale feestag van 20 augustus ben ik tegen het organiseren van het traditionele vuurwerkspektakel (Gergely Karácsony 1975 – )

Nooit van ’brood en spelen’ gehoord, Gergő????

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s